Hoitovastike kattaa monta arjen asiaa – näin taloyhtiön hoitokulut saa pienemmäksi

Kirjoittanut Laura Hyvönen 19.6.2019
Hoitovastike kuluu taloyhtiön peruspalveluihin.

Tasainen hoitovastike on merkki hyvästä hallinnosta. Hoitokuluihin vaikuttavat muun muassa strategiset kysymykset: tehdäänkö huoltotyöt itse, millainen siisteystaso halutaan ja miten käytetään energiaa?

Lämmin asunto, siisti rappukäytävä ja toimivat viemärit. Hoitovastike ja sillä katetut palvelut koskettavat jokaista taloyhtiön osakasta, mutta mistä voi tietää, ovatko oman taloyhtiön hoitokulut sopivalla tasolla?

– Hoitokulujen oikean tason voi arvioida siitä, ovatko taloyhtiön arvioidut tulot ja menot tasassa. Jos viivan alla tulos on plus miinus nolla eikä hoitovastikkeesta kerry ali- tai ylijäämää, ollaan hyvässä tilanteessa, neuvoo Terhi Ruuhonen, Tapiolan Lämmön liiketoimintajohtaja.

Ennustettavat hoitokulut ovat merkki hyvästä hallinnosta taloyhtiössä. Keskimäärin suomalaisten taloyhtiöiden hoitokulut nousevat muutaman prosentin vuodessa, kertoo Tilastokeskuksen Asunto-osakeyhtiöiden talous -tutkimus. Hoitokulut perustuvat isännöinti-, huolto-, siivous- ja energiasopimuksiin. Rakennuskannan vanhetessa myös korjauskulut kasvattavat pottia.

Kaikki kulut ja niiden kasvu eivät ole taloyhtiöiden hallinnassa.

– Kun vanhaa taloa on korjattu ja talotekniikkaa päivitetty, on hyvä tarkistaa sopimukset ja vakuutukset. Sopimuksissa kannattaa pohtia huoltotarpeen mitoitusta: kun laitteistot huolletaan säännöllisesti, elinkaari pysyy luvattuna. Näin säästö ei kostaudu myöhemmin isompana kuluna, Ruuhonen sanoo.

Kaikki kulut ja niiden kasvu eivät ole taloyhtiöiden hallinnassa. Valtio ja kunnat vaikuttavat hoitokulujen määrään varsinkin verotuksen kautta. Kiinteistövero näyttelee hoitokuluissa isoa osaa. Kiinteistöveron määrään vaikuttavat myös yhtiössä suoritetut huomattavat korjaushankkeet, jotka näkyvät usein veronkorotuksena.

Linjauksia laadusta

Taloyhtiön hoitokulut eivät ole kaikkialla samat, vaan ne vaihtelevat yhtiön koon ja iän mukaan. Isoissa taloyhtiöissä on väistämättä isompi tarve siivoukselle ja huollolle, vanhat rakennukset taas kaipaavat enemmän vuosittaista korjausta, huoltoa ja kunnossapitoa.

Uudiskohteissa vastaavaa korjaustarvetta ei ole, mutta nykyaikainen talotekniikka vaikuttaa huoltosopimuksiin. Uudiskohteissa kaikki uusi halutaan usein pitää alusta asti kunnossa. Laajat huoltosopimukset näkyvät hoitokuluissa.

Hallitus ja osakkaat päättävät, minkälaista tasoa taloyhtiössä pidetään yllä ja kuinka omaisuuden arvo halutaan säilyttää.

– Löytyy myös pieniä yhtiöitä, joissa tehdään mahdollisimman paljon talkoilla. Huoltosopimustakaan ei välttämättä ole, vaan osakkaat vuorottelevat kunnossapidossa, Ruuhonen havainnollistaa.

Huollon tasosta päättäminen on linjanvetokysymys. Käytännössä kyse on taloyhtiön strategian laatimisesta. Hallitus ja osakkaat päättävät, minkälaista tasoa taloyhtiössä pidetään yllä ja kuinka omaisuuden arvo halutaan säilyttää. Tehdäänkö itse vai annetaanko ammattilaisten tehdä? Pyritäänkö pääsääntöisesti tekemään vain minimissään se, mikä on tarpeen, vai panostetaanko laatuun?

Tällaisilla päätöksillä on konkreettinen vaikutus hoitokuluihin.

Miten taloyhtiön hoitokulut pienemmiksi?

Jos taloyhtiön hoitokulujen taso tuntuu liian korkealta, nipistyskohteita voi etsiä esimerkiksi sopimuksista ja energiankulutuksesta. Katse kannattaa kääntää varsinkin lämmön-, sähkön- ja vedenkulutukseen.

Lue lisää: Maalämpöön vaihtaminen toi säästöä

– Yhden asteen muutos lämmössä vastaa noin viittä prosenttia kuluissa. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, meneekö talossa lämpöä harakoille, Ruuhonen vinkkaa.

Lämmitys onkin tilastojen mukaan hoitokulujen suurin osuus.

Lämmitys onkin tilastojen mukaan hoitokulujen suurin osuus. Ruuhonen uskoo, että maalämpö tulee kasvattamaan suosiotaan tulevaisuudessa. Yksi käytännön säästökeino on vesimittarien hankkiminen taloyhtiöön.

– Ne yhtiöt, jotka ovat ottaneet huoneistokohtaiset vesimittarit käyttöön, ovat saaneet vedenkulutuksen laskuun.

Lue lisää: Taloyhtiön vedenkulutus väheni 25 prosenttia pienillä muutoksilla

Kulujen vastapainona taloyhtiöllä voi olla vuokratuottoja, jotka laskevat hoitovastikkeita. Ison remontin lähestyessä yhtiön omistusten myyminen saattaa nousta esille. Silloin kannattaa huomioida, mikä vaikutus omaisuuden myynnillä on hoitokuluihin jatkossa.

– Ehkä yleisin linjaus on, että taloyhtiön ollessa nuori, tilat kannattaa pitää yhtiön hallinnassa ja vuokralla. Kun takana on jo pari isompaa urakkaa ja uusi edessä, omistusten myyntiä voi pohtia saneerauskustannusten kattamiseksi, Ruuhonen toteaa.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus Verot Yhtiövastike