Kun vahinko sattuu, ota yhteys oikeaan paikkaan

Kirjoittanut Matti Tuovinen 13.2.2019
Ilmoita äkillisestä, heti toimenpiteitä vaativasta vuodosta huoltoon. Kiireettömässä tapauksessa yhteys otetaan ensin isännöintiin.

Mihin pitää ottaa yhteyttä, jos huomaa kosteutta astianpesukoneen takana? Entä, jos vesi valuu solkenaan lattialle putkistosta? Kosteusvauriota tai vesivahinkoa epäillessä on tärkeää ottaa yhteyttä oikeaan paikkaan – isännöitsijään tai huoltoon – jotta vahinko tulee nopeasti korjatuksi.

Hyvä muistisääntö vahinkotilanteissa on, että huoltoon otetaan yhteys kiireellisissä asioissa, isännöintiin kiireettömissä.

Otetaan esimerkkitapaus: Keittiön käyttövesiputki oli tiputtanut hiljaa pitkään kaapin takana. Kaapisto, alkuperäinen parketti ja sen alla betonilaatta olivat kastuneet. Kun osakas huomasi vuodon hän soitti isännöintiyritykseen ja vaati toimenpiteitä. Osakas täytti näin lainmukaisen velvoitteensa seurata asunnon kuntoa ja ilmoittaa vioista, sanoo lakimies Annika Kemppinen helsinkiläisestä Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.

– Käytännössä isännöinti on taloyhtiön edustaja tällaisissa asioissa.

Iso vuoto on tärkeää hoitaa pian, sillä se leviää nopeammin laajalle alueelle.

Äkkinäisessä vuototilanteessa apuun kannattaa pyytää ensiksi suoraan kiinteistönhuolto.

Normaali marssijärjestys Kemppisen mukaan on, että isännöitsijä toteaa tilanteen ja ryhtyy tarvittaviin toimiin. Hän tai joku muu isännöintiyrityksestä tilaa paikalle huolto- tai kosteusmittausfirman. Isännöinti tekee vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön ja informoi hallitusta. Hallitus tarvitaan koolle vasta, kun kartoitusten tulokset ovat selvillä ja pitää päättää, mitä tehdään.

Huolto auttaa heti

Suuri ja äkkinäinen vuoto säikäyttää helposti. Äkkinäisessä vuototilanteessa apuun kannattaa pyytää ensiksi suoraan kiinteistönhuolto. Jos vettä valuu lattialle reippaaseen tahtiin, pääsee ympäri vuorokauden päivystävä huolto paikalle isännöitsijää nopeammin.

Iso vuoto on tärkeää hoitaa pian, sillä se leviää nopeammin laajalle alueelle. Hyvässä lykyssä äkillinen vuoto ei kuitenkaan ehdi tehdä suurta tuhoa, jos vahinko hoidetaan nopeasti kuntoon. Vesivahingosta täytyy ilmoittaa myös isännöinnille. Jos kosteusvaurio ehtii syntyä, tilaa isännöinti asianmukaiset tutkimukset ja korjaukset.

Hallituksen on hyvä varmistaa, että asukkailla on oikeat ohjeet ja yhteystiedot saatavilla vahingon varalle. Näin vahinko tulee hoidettua nopeammin.

Muistisääntö:

  • Valuva vuoto: Ilmoitus huoltoyritykseen ja sen jälkeen isännöintiin.
  • Vesivaurioepäily: Yhteys isännöintiin, joka tilaa tutkimukset ja korjaukset.
Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huolto Kosteusvaurio