Tarkista katon kunto vuosittain

Kirjoittanut Tuomo Tarvas 18.2.2019
Kattoa ei kannata päästää rapistumaan, muuten edessä on isoja korjauksia.

Katon kuntoa ei kannata jättää arvoitukseksi. Säännöllinen tarkistus ja huolto pidentää katteen ikää.

Etenkin kuluvan talven rajut lämpötilavaihtelut paukkupakkasista plusasteiden puolelle laittaa laittaa katot koetukselle. Katto ei usein näy maasta käsin, joten sen heikkenevä kunto paljastuu vasta ensimmäisten vuotojen sattuessa.

Suositusten mukaan katon kunto pitäisi tarkistaa noin viiden vuoden välein, mutta järkevintä on huolehtia katon kunnon tarkastuksesta vuosittain – etenkin erittäin lumisen tai sääolosuhteiltaan vaihtelevan talvikauden jälkeen. Katteen korjaustarvetta ei voi päätellä katon iästä, julkisivusaneerauspalvelujen suunnittelupäällikkö Juha Hartikka Suomen Talokeskuksesta kertoo. Jos huoltoja on jätetty tekemättä, kate voi ruostua tai särkyä reilusti etuajassa.

Katteen korjaustarvetta ei voi päätellä katon iästä.

Toisaalta hyvin tehty ja huollettu kate voi kestää reilusti keskimääräistä kauemmin. Peltikaton ja huopakaton käyttöikää voidaan pidentää esimerkiksi pesemällä, pinnoittamalla ja pudottamalla lumikuormat talvisin nopeasti. Lisäaikaa saa myös uusimalla katon taitteen tai räystään, mutta vuodot ovat merkki siitä, että perusteellinen remontti on ovella.

Lisätyöt esiin tarjousvaiheessa

Kattoremontin hintaan vaikuttavat ainakin rakennuksen koko, sijainti, korkeus ja kattotyyppi. Kaupunkikeskustan ahtailla kaduilla urakointi on hintavampaa kuin haja-asutusalueella.
Lisäkustannuksia tulee esimerkiksi siitä, jos pihaan joudutaan tilaamaan nosturi materiaalien nostoihin tai katu joudutaan tilapäisesti sulkemaan.

– Mahdollinen sääsuoja maksaa taloyhtiölle jopa kymmeniä tuhansia euroja. Päätökset eri suojauksista täytyy tehdä jo ennen tarjouskilpailua, jotta urakoitsija voi hinnoitella ne urakkaan kuuluvaksi, Hartikka kertoo.

Hartikka on sitä mieltä, että hankesuunnittelu kannattaa aina tehdä. Usein pelkkä katteen vaihtaminen ei riitä, vaan rakenteisiin lisätään eristystä tai tuuletusta parannetaan.

– Hankesuunnitelma on tehtävä myös esimerkiksi silloin, jos kattotyyppi vaihtuu tasakatosta harjakatoksi. Kattotyypin vaihtamiseen on hankittava myös rakennuslupa, Hartikka sanoo. Katon korjaussuunnittelua ei kannata jättää odottamaan vuotoja.

Huonokuntoisen katon 5 tunnusmerkkiä

  1. Katteessa on ruostetta tai se on rikki.
  2. Lumiesteet, käyntisillat ja kattotikkaat repsottavat tai ruostuvat.
  3. Räystäisiin kertyy jääpuikkoja, räystäskourut tukkeutuvat jäästä ja katolle kertyy sulamisvesiä lammikoiksi.
  4. Vesikourut ja kattokaivot tukkeutuvat lehdistä, kun katolla käyntejä ei mainita huoltosopimuksessa eikä kattoa huolleta säännöllisesti.
  5. Katossa on vuotokohtia. Useimmiten katto ei vuoda keskeltä vaan räystäiden, läpivientien ja kattokaivojen ympäristöstä.

Lähde: Juha Hartikka, Suomen Talokeskus

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Katto Kunnossapito