Kaikki, mitä sinun pitää tietää taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 9.1.2020
7 tärkeintä kysymystä ja vastausta taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä Kuvitus: Vera Liinasaari /BOTH

Yhtiöjärjestys on lakisääteinen asiakirja, joka kiteyttää taloyhtiön sisäiset säännöt. Yhtiöjärjestyksessä on muutamia asioita, joihin osakkaan tai sellaiseksi haluavan kannattaa ehdottomasti tutustua. Tilaajille

1. Mikä yhtiöjärjestys on ja mitä se sisältää?

Yhtiöjärjestys on yhtiön sisäinen laki, joka määrittelee kaikki asunto-osakeyhtiön sisäiset säännöt. Se on lakisääteinen asiakirja, jonka minimivaatimukset on esitetty asunto-osakeyhtiölaissa. Laki ei rajoita yhtiöjärjestyksen sisältöä, joten siinä voidaan määrätä kaikista taloyhtiön tärkeinä pitämistä asioista. Määräysten on kuitenkin oltava hyvän tavan mukaisia.

Lähes kaikkien asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä on lain asettamien minimivaatimusten lisäksi esimerkiksi maininnat yhtiölainan takaisinmaksamisesta ja yhtiökokouksessa käsiteltävistä asioista. Yhtiöjärjestyksissä voi olla myös harvinaisempia määräyksiä. Esimerkiksi senioreille suunnattujen yhtiöiden yhtiöjärjestyksessä voidaan mainita, että talon asukkaat eivät saa olla alle 55-vuotiaita.

Yhtiöjärjestykseen kannattaa kirjata vain taloyhtiön toiminnan kannalta tärkeimmät asiat, sillä sen muuttaminen on työlästä. Esimerkiksi yhtiön järjestyssäännöt on järkevintä kirjata yhtiöjärjestyksen sijaan erilliseen asiakirjaan.

2. Onko yhtiöjärjestyksen muoto lakisääteinen?

Ei. Asioiden esittämisjärjestys on vapaamuotoinen ja samassa pykälässä voidaan mainita yksi tai useampi asia. Taloyhtiön toiminnan kannalta on oleellisen tärkeää, että yhtiöjärjestys on kirjoitettu selkeästi, ristiriidattomasti ja riittävän yksityiskohtaisesti. Näin vältetään tulkintavaikeudet sekä riidat hallituksen ja muiden asukkaiden välillä.

Ongelmia tulee monesti vastikeperusteista ja kunnossapitovastuiden jakautumisesta yhtiön ja osakkaiden kesken.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Järjestyssäännöt Yhtiökokous Yhtiövastike