Jyväskylässä haluttiin nopeampia putkiremontteja – näin niitä saatiin

Kirjoittanut Mari Schildt 6.2.2019
Kuvat: Mikko Vähäniitty

Isännöitsijä Anu Heimalan asiakkaiden mielestä putkiremonttien haitta-ajat olivat liian pitkiä. Yksi puhelinsoitto muutti oleellisesti putkiremontin käsitettä, kun haitta-aika asumiselle saatiin puolet tavallista lyhyemmäksi.

Kun isännöitsijä Anu Heimala pyysi, rakennusliike Auvinen ryhtyi toimeen. Nyt putkiremontti on mahdollista teettää Keski-Suomessa neljän viikon haitta-ajalla. Jotta siihen päästiin, tarvittiin idearikas isännöitsijä, rakennusmessut ja haasteita pelkäämätön putkistosaneerausliike.

Isännöitsijä Anu Heimala Jyväskylän Yrityskonsultit Isännöinnistä oli järjestämässä puhujia isännöitsijöiden seminaariin. Firan kahden viikon putkiremontti oli silloin kaikkien huulilla. Firalla oli kuitenkin puhujapyyntöjä jo ruuhkaksi asti, joten Heimalan oli mietittävä vaihtoehtoa. Hän tarttui puhelimeen ja soitti jyväskyläläiselle Rakennus Auviselle.

− He ovat nuoria ja notkeita kavereita, vaikka firmalla onkin jo ikää. Kysyin, ovatko he miettineet putkistoremontin kehittämistä ja olisivatko he kiinnostuneita. Sieltä vastattiin, että totta kai ollaan, Heimala kertoo.

Päädyttiin siihen, että neljässä viikossa asunnossa on täysin valmista.

Puhelun aika pyöriteltiin ajatusta nopeutetusta putkiremontista. Puhuttaisiinko Firan mallin mukaisesta kahden viikon haitta-ajasta vai jostain muusta?

− Täällä meillä Keski-Suomessa putkistosaneerauksen haitta-aika on ollut sellaista kahdeksaa viikkoa. Siihen verrattuna kahden viikon putkiremontti tuntui tavallaan överiltä. Voisiko se olla jotain siltä väliltä?

Ja niin Rakennusliike Auvinen lähti kehittämään asiaa, Heimala kertoo.

Viesti levisi rakennusmessuilla

Rakennus Auvisella ei ollut vielä yhtään referenssikohdetta, mutta Jyväskylän Rakennusmessujen seminaarissa viesti meni runsaalle sadalle keskisuomalaiselle isännöitsijälle: Putkiremontin haitta-aikaa on mahdollista lyhentää, ja ensimmäiselle referenssikohteelle olisi tilaus.

− Pian sen jälkeen pääsimme tekemään kohdetta KVR- eli kokonaisvastuu-urakkamallilla sillä ajatuksella, että huoneistovaihe olisi mahdollisimman lyhyt. Päädyttiin siihen, että neljässä viikossa asunnossa on täysin valmista. Sen jälkeen meillä ovat kaikki hankkeet olleet sellaisia, että huoneistovaihe on tehty neljässä viikossa, kertoo Rakennus Auvisen toimitusjohtaja Ville Auvinen.

Tarjouskilpailu vaatii väljyyttä

Nopeutettu linjasaneeraus kuulostaa kiinnostavalta, mutta taloyhtiön kannalta siinä on myös ongelmansa. Rakennus Auvinen on toistaiseksi ainoa tekijä Keski-Suomessa, joka tarjoaa nopeutettua linjasaneerausta.

Emmehän me voi tarjouspyynnössä lähteä vaatimaan nopeutettua aikataulua, jos on vain yksi tekijä.

– Emmehän me voi tarjouspyynnössä lähteä vaatimaan nopeutettua aikataulua, jos on vain yksi tekijä. Siksi täällä Jyväskylän Yrityskonsultit Isännöinnissä päädyttiin siihen, että putkistosaneerausyritykset voivat tarjota työtä tehtäväksi myös oman aikataulun mukaan, Heimala kertoo.

Lyhyen haitta-ajan putkistoremontit ovat kuitenkin pärjänneet Keski-Suomen tarjouskilpailuissa, vaikka hinta olisikin määräävä tekijä urakoitsijan valinnassa.

– Aivan samat työt siinä on tehtävänä, mutta ennen ei ole yhtä tehokkaasti mietitty, kuka tekee milloinkin mitäkin. Nyt se tiedetään tasan tarkkaan, Auvinen sanoo.

Työntekijät omilla palkkalistoilla

Töiden tehokkaampaa organisointia auttaa, että työntekijät ovat mahdollisimman pitkälti oman yrityksen palkkalistoilla. Auvinen kertoo, että se on tarkoittanut heillä alan vastavirtaan soutamista, koska he käyttävät alihankkijoita mahdollisimman vähän. Lisäksi yhteistyökumppanit on valittu sen mukaan, keneltä tämän muotoinen työ luonnistuu. KVR-urakkamuoto helpottaa sekä työn organisointia että nopeuttaa reagointia poikkeaviin tilanteisiin.

Työntekijät ovat omilla palkkalistoilla, se on vastavirtaan soutamista.

− Meillä tosin on alkamassa myös kohteita, joissa on tilattu suunnitelmat erikseen ja silti tehdään neljään viikkoon. Yleisesti ottaen se vaatii muutoksia suunnitelmiin ja reitteihin, että tähän aikatauluun päästään. Eniten kyse on haluamisesta ja siitä, että pystytään panostamaan esityöhön, Auvinen sanoo.

Hän kertoo, että Rakennus Auvinen järjestää myös asukkaille sijaisasuntoja. Kuukauden väliaikainen majoitus on asukkaille edullisempaa kuin perinteisen putkiremontin kahden tai kolmen kuukauden evakko.

Eroon löysästä hirrestä

Yksi Heimalan isännöimistä nopean putkiremontin kohteista on Jyväskylän Lohikoskella sijaitseva Asunto Oy Jyväskylän Lohitalo. Siellä putkiremontin tarve kirkastui kerralla, kun putki hajosi kerrostalon rappukäytävässä edellisvuoden puolella.

− Sitä kun katsottiin, niin totesin, että nyt lasketaan käsijarru. Tätä on lähdettävä viemään kiireellisenä ennen kuin tulee uusia vuotoja. Jopa maallikon silmään putket olisivat olleet huonon näköiset, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Petri Janhunen.

Syksyllä oli urakoitsija valittu ja työt alkoivat tammikuussa. Viimeiset asunnot valmistuivat toukokuussa ja urakka lisätöineen otettiin vastaan juuri ennen juhannusta. Janhunen kertoo, että remontin kiivas vauhti on herättänyt ulkopuolisissa hämmästystä. Samalla on epäilty, millaista jälkeä 30 asunnon remontissa mahtaa syntyä.

Asukkaille on ollut helpotus, kun väistötilaa on tarvittu vain kuukaudeksi.

− Ei ole tullut kenellekään puheluja tai sanomisia, ja työn jälki on ollut laadukasta ja hyvää, Janhunen sanoo.

Asukkaille on ollut helpotus, kun väistötilaa on tarvittu vain kuukaudeksi. Sekin on Janhusen mukaan tärkeä asia, että taloyhtiön ei tarvitse roikkua remontissa vuosikausia. Sellainen olisi hänen mielestään raskasta.

Onnistumisen keskeisiä edellytyksiä olivat myös Sitowisen rakennuttajakonsultti Anna Kiiski ja valvoja Erkki Koskinen.

− He ovat kullanarvoisia ja rahansa ansainneet, hän sanoo.

Palloa muillekin tekijöille

Isännöitsijä Anu Heimala sanoo, että aina on kiinteistöjä, joissa neljän viikon haitta-aika ei onnistu.

Asunto Oy Jyväskylän Lohitalossakin sellaiset asunnot, joiden kylpyhuoneista löydettiin vesieristeen pettämisestä johtuvaa kosteutta, kuivatettiin kuntoon, joten neljään viikkoon ei niissä päästy. Mutta yleisesti 1970-luvun rakennuskanta sopii tehokkaampaan remontointiin erinomaisesti.

− Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten valtakunnalliset isot firmat vastaavat tähän. Ne eivät vielä ole aktivoituneet, eivät ainakaan meillä Keski-Suomessa, Heimala sanoo.

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Putkiremontti