Jari Sarasvuo: Korjausvelka kasvaa huolestuttavaa tahtia

Kirjoittanut Veera Saloheimo 28.10.2019
Taloyhtiöiden korjausvelka kasvaa huolestuttavaa tahtia, sanoo Jari Sarasvuo Kotitalon Johtava ajatus -palstalla.

Jari Sarasvuon mukaan hyvän hallituksen on kyettävä tekemään ikävät, vaikeat päätökset taloyhtiön edun ajamiseksi. Etenkin remonttien aikana tarvitaan hyvää johtamista.

Johtava ajatus -palstalla eri toimialoilta tutut johtajat tuovat oman näkemyksensä taloyhtiön hallitustyöhön.

“Olen valmentanut paljon isännöitsijöitä, omistanut aiemmin 30 sijoitusasuntoa ja ollut omistajana mukana rakennusalan yrityksissä. Näin minulle on muodostunut kuva taloyhtiöistä.

Taloyhtiöiden korjausvelan määrä ja kasvutahti ovat huolestuttavia. Syynä on tosiasioiden välttely ja päätösten siirto myöhemmäksi. Välttämättömiä remontteja ei tehdä ajoissa. Pääkaupunkiseudulla on taloyhtiöitä, jotka mieluummin purkavat talon – siis omat kotinsa – ja myyvät tontin, koska se tulee halvemmaksi.

Välttämättömiä remontteja ei tehdä ajoissa.

Myöhemmin toteutettu, välttämätön remontti tulee kalliimmaksi, riskitaso on korkeampi ja lopputulos kärsii rakentajien laskevasta ammattitaidosta.

Varsinkin remonttien aikana kysytään hyvää johtamista. Sitä varten täytyy olla perillä taloyhtiötä koskevista asioista, kyetä tekemään ikävät, vaikeat päätökset ja viimeisenä varmistaa päätösten hyöty.

Jos taloyhtiö on onnekas, sillä on kyvykäs hallitus, joka on kiinnostunut ja osaava. Hyvä hallitus pystyy tekemään päätöksiä ajoissa, näkee vaivaa ja haluaa ajaa koko yhtiön etua.

Jos taloyhtiöllä on vähemmän onnea, sillä on ristinään ammattitaidoton hallitus. Se voi esimerkiksi erehtyä palkkaamaan huijarifirman LVI-saneerauksen tekijäksi.

Tarvittaessa isännöitsijä voi paikata huonon hallituksen jättämiä vajeita omalla asiantuntemuksellaan ja professionaalisella eetoksellaan. Silloin isännöitsijän sanomisia kannattaa totella. Ei lääkärikään määrää sairauden hoitoa ilkeyttään.”

Kuka Jari Sarasvuo?

  • yritysvalmentaja ja Mojo Mornings -aamupodcastin pitäjä
  • koulutukseltaan kauppatieteiden ylioppilas
  • aiemmin toiminut muun muassa radio-, tv- ja lehtitoimittajana sekä Trainers’ Housen toimitusjohtajana
  • luottamustehtävät Trainers’ Housen ja Stronghold Sukseen hallitusten puheenjohtajana
  • asuu omakotitalossa Kauniaisissa
  • harrastaa jeesustelua
  • motto: Jotka ajattelevat mottojen kautta, eivät ajattele lainkaan.

Lue myös: Anna Perho: Kiire on pohjimmiltaan laiskuutta

Lue myös: Kirsi Piha: Hyvästit vanhalle johtamiskulttuurille

Veera Saloheimo

Kirjoittaja: Veera Saloheimo

Haluan palvella lukijoita tarjoamalla kirjoituksillani vinkkejä ja hyötytietoa sujuvaan arkeen ja fiksuun taloudenpitoon taloyhtiössä. Hankalistakin ilmiöistä kerrotaan ymmärrettävällä kielellä.  

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Veera Saloheimo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kunnossapito Putkiremontti Taloyhtiön johtaminen