Kuinka välttää istutusten homeongelmat?

Kirjoittanut Kirsi Salo 20.6.2019
Osakkaiden kukkaistutukset ja muut pihakasvit pitää istuttaa sääntöjen mukaan, jotta vältytään kosteusvauriolta.

Kesä inspiroi kotipuutarhureita.  Taloyhtiön hallituksen kannattaa tutustua tarkasti istutussääntöihin: liian lähellä taloa versova kasvusto on homeriski.

Ellei yhtiöjärjestyksessä ole sovittu toisin, asunto-osakeyhtiön piha-alueet, myös rivitaloasuntojen takapihat, kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle. On kaikkien vastikkeenmaksajien etu, että asukkaat istuttavat puskansa ja köynnöksensä oikein.

Lue lisää: Kuka istuttaa kukat taloyhtiössä?

Köynnös vahingoittaa seinää

Sokkelin tai perusmuurin vieressä pitäisi olla 40 sentin kaistale, jossa ei saa olla mitään eloperäistä ainesta. Erotuskaistalla kasvavat köynnökset ja kukkapenkit kannattaa siirtää kauemmas rakennuksesta.

Oikein rakennettu kaista on pelkkää soraa ja se on erotettu nurmikosta painekyllästetyllä puulla tai muovinauhalla. Kaista täytyy pitää puhtaana mullasta ja rikkaruohoista. Köynnösten ympärillä ilma on ympäristöä kosteampaa, ja kasvin alla seinä ei pääse kuivumaan.

Esimerkiksi villiviinin voimakkaat ilmajuuret voivat vahingoittaa niin seinärakennetta kuin rännejä ja vesikaton rakenteitakin. Etenkin villiviinin peittämien lautaseinien kuntoa kannattaa seurata taajaan. Köynnökset ovat myös silta muurahaisille ja muille pieneläimille.

Juuret tukkivat viemärit

Pensaat ja puut istutetaan vähintään kolmen metrin päähän talosta, pajun sukuiset ja suuret puut vähintään viiden metrin päähän. Juurten kasvuvoima vahingoittaa perusmuuria maan alla, ja juuret voivat ujuttautua jopa salaojiin ja viemäreihin.

Lue lisää: Liian lähellä taloa kasvava puu on riski

Istutuspaikkoja valitessa kannattaa ottaa huomioon myös, mihin ensi talven lumet kasataan. Sulamisvedet eivät saa kostuttaa rakennusta, mutta olisi sääli jos istutukset jäisivät raskaiden kasojen alle.

Katto kärsii, jos puiden oksat hankaavat siihen. Neulaset ja lehdet tukkivat rännejä ja kattokaivoja, jolloin vesi voi tulvia seiniin ja aiheuttaa vakavia kosteusvaurioita. Katto on myös pidettävä vapaana sammalesta, jotta mikrobit eivät villiinny siinä.

Terassin liitoskohdat talon seinien ja katon kanssa ovat kosteusriskipaikkoja, jos vettä ei ole johdettu pois oikein. Taloyhtiöön jälkikäteen rakennettavat terassit kannattaa jättää ammattilaisen suunniteltaviksi, jotta ne eivät riko sadevesien virtausta pois päin rakennuksesta.

Kirsi Salo

Kirjoittaja: Kirsi Salo

Taloyhtiön hallitustyö on tärkein varallisuudenhoitokeinoni. Isännöintiliiton viestintäpäällikkönä autan isännöintialaa ymmärtämään muutoksia, kehittymään ja siten hoitamaan kotejamme ja omaisuuttamme paremmin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kirsi Salo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha