Liian lähellä taloa kasvava puu on riski

Kirjoittanut Marianna Laiho 25.4.2019
Kun puita poistetaan taloyhtiön pihasta, täytyy muistaa luvat, turvallisuus ja antaa se ammattilaisten tehtäväksi.

Puiden istuttaminen taloyhtiön pihalle on tarkkaa puuhaa. Iso puu voi olla riski talon perustuksille tai viemäriputkille. Puiden kaatamisesta päättää aina taloyhtiö.

Isoja puita ei ole viisasta istuttaa liian lähelle talon seinää. Mikäli perustuksissa tai viemäriputkessa on halkeamia, puun juuret saattavat tunkeutua niistä sisään taloon.

– Oikein tehtyä ja ehjää sokkelia tai putkea juuret eivät kuitenkaan riko, toisin kuin usein luullaan, puuasiantuntija Heli Vuorilampi Tampereen kaupungilta sanoo.

Juurien tunkeutumista suurempana riskinä Vuorilampi pitää sitä, että talon ja liian lähellä olevan puun väliin muodostuu kosteutta. Se synnyttää seinään hometta. Näin voi käydä myös pienten puiden, syreenien ja omenapuiden, tai pensaikon kohdalla, jos kasvusto on liian tiheä.

– Iso puu kannattaa istuttaa noin viiden metrin päähän talon seinästä, Vuorilampi sanoo.

Kuka antaa luvan puun kaatoon?

Päätöksen puunkaadosta tekee aina taloyhtiö. Lupa ison puun kaatoon on kysyttävä myös kunnan rakennusvalvonnasta. Omin päin puun kimppuun ei voi käydä.

Usein puu sijaitsee kaupunkialueella niin ahtaassa paikassa, että kaataminen vaatii sekä taitoa että tietoa.

– Kaato on ammattilaisten työtä. Usein puu sijaitsee kaupunkialueella niin ahtaassa paikassa, että kaataminen vaatii sekä taitoa että tietoa, Vuorilampi sanoo.

Moottorisaha runkoon ja puu kaatuu kerralla maahan; niin se ei mene. Esimerkiksi iso koivu hävitetään yleensä pystyssä paloina.

Mihin vuodenaikaan puunkaato olisi sitten paras suorittaa?

– Se voi tapahtua minä aikana tahansa. Jos puu kaadetaan kesällä istutukset ja nurmikko saattavat vaurioitua. Talvella tätä vaaraa ei ole. Lumikinoskin voi olla suojana. Kovalla tuulella kaatoon ei kannata ryhtyä. Puuta ei saa hävittää myöskään silloin, jos kaadettavassa puussa pesii lintu, Vuorilampi muistuttaa.

Lue lisää: Tarkista vakuutusehdot myrskyn varalta

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha