Kuka istuttaa kukat taloyhtiössä?

12.6.2017
Kuvitus: Outi Kainiemi

Taloyhtiöissä piha-alueet ovat yhteisiä. Nyrkkisääntö on, ettei osakas voi istutella pensaita ja kukkia itsenäisesti, vaan yhteisistä alueista päätetään porukalla.

Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhan hoito, sanoo kiinalainen sananlasku. Suomalaisten onnellisuus noussee lähivuosina, sillä Kantar tns Oy:n Kotipuutarha -tutkimuksen mukaan kiinnostus puutarhan hoitoon on kasvussa.

Arjen käytännöt piha-alueiden hoidossa ovat kirjavia. Tavallisinta on, että huoltoyhtiö huolehtii isoista asioista: leikkaa nurmikon ja auraa lumet. Usein huoltoyhtiö kaataa tarvittaessa puita, joskus on sovittu myös pensaiden leikkuusta. Muita töitä asukkaat hoitavat itse, tai vaihtoehtoisesti taloyhtiö palkkaa puutarhurin tekemään niitä.

Aika usein talosta löytyy vapaaehtoisia viherpeukaloita, jotka haluavat hoitaa kukkia ja viljelyksiä. Lisäksi asukkaat osallistuvat pihan hoitoon kevät- ja syystalkoissa. Monesti näissä epävirallisissa kohtaamisissa tehdään pieniä pihaan liittyviä päätöksiä.

Toisaalta piha voi hyvin olla yhtiökokousasiakin: siitä voi tehdä ehdotuksen hallitukselle, joka vie asian yhtiökokoukseen. Siellä päätetään esimerkiksi budjetista ja sovitaan vihervastaavista.

Hoiti pihahommia sitten kuka tahansa, kaikkien kannattaa olla kotipihallaan silmät auki. Jos huomaa esimerkiksi lahon puun, siitä kannattaa ilmoittaa huollolle. Jos salaatinlehdet näyttävät nääntyvän, niille voi antaa vettä – vaikkei se omalle vastuulle nimetty tehtävä olisikaan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha