Huoneistotietojärjestelmän siirtymäaika jatkuu

Kirjoittanut Laura Hyvönen 27.1.2021
Taloyhtiöiden määräaikaa osakeluetteloiden siirtämiseen huoneistotietojärjestelmään on jatkettu vuodella.

Osakeluetteloiden tulisi olla sähköisessä muodossa vuoden 2023 loppuun mennessä. Massasiirrot isännöintijärjestelmistä eivät ole vielä teknisesti mahdollisia.

Suomalaisten asunto-omistustietojen siirto Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään on saanut lisää jatkoaikaa. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden osakeluetteloiden tulisi olla sähköisessä muodossa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Maa- ja metsätalousministeriö jatkoi huoneistotietojärjestelmän aiempaa siirtymäaikaa vuodella, sillä osakemassan siirtämisessä olisi tullut nykyisellä aikataululla kiire.

Osakeluetteloiden siirtäminen on määräajan sisällä eli vuoden 2023 loppuun taloyhtiöille maksutonta mutta muuttuu sen jälkeen maksulliseksi.

Siirtoa suositellaan tällä hetkellä taloyhtiöille, jotka eivät käytä isännöintipalveluita

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen siirtopalvelu on ollut käytössä keväästä 2020 lähtien. Yksittäiset asunto-osakeyhtiöt ovat jo voineet liittyä huoneistotietojärjestelmään siirtopalvelun kautta tai paperisella lomakkeella.

Siirtoa suositellaan tällä erää lähinnä omatoimitaloyhtiöille, sillä isännöintipalveluita käyttävien noin 55 000 taloyhtiön osakeluettelot on tarkoitus siirtää suoraan isännöintijärjestelmistä teknisen rajapinnan kautta.

Maanmittauslaitos sai oman rajapintansa valmiiksi viime vuoden lopulla, mutta eri isännöintijärjestelmien osalta valmistelutyö on vielä kesken.

Käytännössä tekninen siirto ensimmäisistä isännöintijärjestelmistä on mahdollista aikaisintaan tämän kevään aikana. Osakeluettelon siirtoon liittyvistä käytännön seikoista huolehtii taloyhtiön puolesta isännöinti.

Lue myös: Saako kuka tahansa pyytää osakehuoneistorekisteristä tietoja?

Aiheesta lisää muualla:
Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Huoneistotietojärjestelmä-sivusto.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Huoneistotietojärjestelmä