Huolen naapurista voi kertoa huoli-ilmoituksella

Kirjoittanut Piia Kunnas 19.11.2020
Jos naapurin kotona pärjääminen huolestuttaa, hänestä voi tehdä huoli-ilmoituksen sosiaaliviranomaisille Kuva: Anna-Kaisa Jormanainen

Huoli-ilmoitus käynnistää prosessin, jossa sosiaaliviranomaiset selvittävät asukkaan toimintakyvyn.

Kun asukkaan toimintakyky heikkenee, asia saattaa näkyä myös naapureille ja isännöitsijälle. Muistisairas asukas voi esimerkiksi epäillä, että joku käy hänen asunnossaan luvatta, kun tavarat ovat hukassa. Jos huoli naapurista herää, kunnan sosiaali-viranomaisille kannattaa tehdä huoli-ilmoitus.

Naapuri voi ajautua tilanteisiin, joista aiheutuu vaaraa tai vahinkoa joko hänelle itselleen tai muille asukkaille. Esimerkiksi auki jäänyt hana voi aiheuttaa vesivahingon, päälle unohdettu liesi tulipalon. Siksi huoli-ilmoitus kannattaa tehdä.

− Selvitämme aluksi, millainen on henkilön toimintakyky. Ensisijaisesti pyrimme järjestämään tukitoimia, joiden avulla asukas voi jatkaa kotona asumista, vanhus- ja vammaispalveluiden ostopalvelupäällikkö Aila Halonen Vantaan kaupungilta kertoo.

Aila Halosen mukaan tukitoimet saattavat tarkoittaa esimerkiksi liesi- tai vuotovahdin asentamista, muita apuvälineitä, sosiaali- ja terveydenhuolto-alan ammattilaisten tai vapaaehtoistoimijoiden säännöllisiä käyntejä.

− Jos henkilö ei pysty enää asumaan itsenäisesti, asumiseen löytyy kyllä vaihtoehtoja. Toimista neuvotellaan yhdessä asukkaan ja mahdollisen edunvalvojan kanssa.

Halonen kannustaakin jokaista tekemään edunvalvontavaltakirjan ajoissa. Se nopeuttaa asioista sopimista tilanteessa, jossa ei pysty enää huolehtimaan niistä itse.

Lue myös: Korona kärjistää ongelmia taloyhtiöissä – naapuri häiritsee ja vanhuksista tehdyt huoli-ilmoitukset lisääntyvät

Piia Kunnas

Kirjoittaja: Piia Kunnas

Isännöintiliiton tuottajana autan Kotitalo-median lukijoita saamaan tietoa ja inspiroitumaan erilaisista taloyhtiöasumisen aiheista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Kunnas →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 7/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit Turvallisuus