Hallitus, huolehdi taloyhtiön paloturvallisuudesta

4.12.2015
Kuva: Anja Reponen Taloyhtiön hallituksen vastuulla on muun muassa huolehtia riittävästä turvallisuusopastuksesta. Jos voidaan osoittaa, että esimerkiksi ambulanssihenkilökunta ei voinut pelastaa potilasta puutteellisen tai harhaanjohtavan opastuksen takia, voidaan hallitus vaatia vastuuseen. Kuvitus: Anja Reponen

Ajantasainen pelastussuunnitelma, turvallisuuskävely ja turvallisuusopastus... Mitä taloyhtiön hallituksen pitäisi ottaa vuosittaiselle agendalleen paloturvallisuuden parantamiseksi?

– Kerran vuodessa pitäisi ylipäätään käydä läpi turvallisuusasioita. Onko pelastussuunnitelma ajan tasalla? Vähintään vartti olisi hyvä käyttää sen pohtimiseen, mitkä turvallisuusasiat koskevat juuri tätä meidän kiinteistöämme, Suomen Pelastusalan keskusjärjestön turvallisuusasiantuntija Jari Pouta sanoo.

Jos taloyhtiössä ei ole vielä tehty turvallisuuskävelyä – käyty asiantuntijoiden kanssa kiinteistöä kävellen läpi turvallisuuden näkökulmasta – niin se kannattaa tehdä heti. Turvallisuuskävely on hyvä uusia noin kymmenen vuoden välein.

Uutenavuotena sytytellään jätekatoksia

Taloyhtiöillä on käytössään monia keinoja ehkäistä tulipaloja. Esimerkiksi tähän vuodenaikaan liittyen tulisi pohtia jätekatoksien sijaintia: niiden paikka on mahdollisimman etäällä asuinrakennuksesta.

Taloyhtiöillä on käytössään monia keinoja ehkäistä tulipaloja.

– Niitä sytytellään ilkivaltana, se on fakta. Nyt uutenavuotena se alkaa taas, Pouta sanoi.

Hänen mukaansa yleisimmät syyt tulipaloihin taloyhtiöissä ovat:

  • tupakointi ja alkoholi
  • sähkölaitteet
  • halvat kirpputoreilta ostetut sähkölaitteet ja omat viritykset
  • avotuli; kynttilät, roihut, lasten tulitikkuleikit
  • ruuan laitto; rasvapalot, liedelle unohdetut ruuat tai palava tavara kuten pizzalaatikot
  • saunan kiukaan lähellä kuivatettavat vaatteet
  • huonosti sammutetut tupakantumpit roskakoreissa

Miten toimia tulipalossa?

Ensin sammutetaan. Jos se ei onnistu parin kolmen minuutin kuluessa, kaikki ihmiset pitää saada ulos heti. Sen jälkeen ovi huoneeseen pitää sulkea.

Täyden palamisen vaihe syntyy jo 5–7 minuutissa, ja sitä ennen tilaan on jo päässyt paljon myrkyllisiä kaasuja, joista syntyy myös liekkejä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus