Asunto-osakeyhtiö Säästörastin osakkaat odottavat parhaillaan taloyhtiönsä peruskorjauksen valmistumista. Syyskuussa 2020 käynnistynyt jättihanke on edennyt yli puolen välin ja valmista pitäisi olla tämän vuoden syksyllä.
Vuonna 1970 valmistuneeseen taloyhtiöön kuuluu kuusi kahdeksankerroksista asuinrakennusta. Korjaushankkeessa uusitaan käytännössä kerralla kaikki korjausta vaativa. Putkiremontti toteutetaan perinteisenä linjasaneerauksena, jossa uusitaan sekä käyttövesiputket että viemärit. Samalla uusitaan myös sähkökaapeloinnit ja tietoliikenneyhteydet.
Taloyhtiön isännöitsijä Jarmo Mäkinen Vuo-Kiinteistöpalvelut Oy:stä kertoo, että energiasäästöt tulevat monesta eri lähteestä:
– Energiansäästöjä tulee erityisesti taloihin asennettavista lämmöntalteenottolaitteista ja ilmanvaihdon uusimisesta. Lisäksi huoneistoihin tulee vesimittarit, katoille asennetaan aurinkopaneelit ja autopaikkojen lämpötolpat vaihdetaan ladattaviksi, jonka lisäksi rakennetaan erillisiä latauspisteitä. Aliurakkana vaihdetaan samaan aikaan myös talojen hissit.
Erityisesti lämmöntalteenottolaitteiden kautta voidaan Mäkisen mukaan saada isoja säästöjä, sillä talteenottolaitteet sieppaavat poistoilmanvaihdon mukana muuten haihtuvan energian takaisin hyötykäyttöön.
Investointi pitkälle tulevaisuuteen
Mäkinen kiittelee taloyhtiön hallitusta, jolla oli vahva tahtotila energiaremonttiin. Koska isot remontit vaativat joka tapauksessa investointeja, haluttiin samalla huomioida myös energiatehokkuus.
Ajatus on, että taloyhtiö kestää näiden korjausten turvin 40-50 vuotta.
– Putkiremppaan menee kuitenkin paljon rahaa, joten energianäkökulman lisääminen oli kustannuksiltaan pientä siihen verrattuna. On turha miettiä, että menikö näihin vähän enemmän rahaa, kun ajatus on, että taloyhtiö kestää näiden korjausten turvin 40-50 vuotta, Mäkinen kuvailee ajattelua taloyhtiössä.
Rahoitus 15,5 miljoonan euron hankkeeseen löytyi kilpailutuksen jälkeen Danske Bankilta.
– Dansken lainatarjous oli todella hyvä ja pankki itse nosti esiin vihreän lainan mahdollisuuden kyseltyään lisätietoja hankkeesta. Koska saimme vihreän rahoituksen, saamme pientä etua esimerkiksi lainan marginaaleihin.
Hankesuunnitelmien lisäksi taloyhtiö toimitti pankkiin esimerkiksi aurinkopaneelien takaisinmaksulaskelmat ja ARA:n energia-avustuksia varten laaditut dokumentit. Remontin valmistuttua pankille toimitetaan vielä dataa energian- ja vedenkulutuksesta, lämmöntalteenoton vaikutuksesta ja aurinkopaneelien tuotosta.
Danske Bankin vihreän lainan ja ARA:n energia-avustuksen lisäksi hanketta tullaan rahoittamaan lisärakennushankkeella, jota varten meneillään on tontin kaavoitusprosessi.
Millaisiin korjaushankkeisiin vihreä rahoitus sopii?
– Vihreä rahoitus sopii hankkeisiin, jotka vähentävät hiiliidioksidipäästöjä ja joilla on positiivinen vaikutus ympäristöön. Jos taloyhtiön energialuokka paranee korjaushankkeen myötä merkittävästi, voi hankkeelle saada vihreän lainan. Myös sähköautolatauspaikkojen tai aurinkopaneelien hankkiminen sopivat esimerkeiksi, Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu kertoo.
Vastuullisesti toimivassa taloyhtiössä asuntojen arvo kasvaa ja ostajat kiinnostuvat asunnoista.
Roihu uskoo, että kestävän kehityksen ja vastuullisuuden huomioiminen taloyhtiöissä on jatkossa uusi normaali. Vastuullisesti toimivassa taloyhtiössä asuntojen arvo kasvaa ja ostajat kiinnostuvat asunnoista.
– Vinkkini taloyhtiöille on, että tarvittavien korjauksien suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon vastuullisuusasiat. Jos vastuullisen toiminnan kirjaa tavoitteeksi taloyhtiön tilinpäätökseen, tavoitteelle tulee hankittua myös osakkaiden hyväksyntä.
Myös isännöitsijä Jarmo Mäkinen suosittelee energiaremontteja taloyhtiöiden arvonnousun kannalta. Energiaremontoidun yhtiön asunnot ovat houkuttelevampia.
– Kannattaa miettiä rohkeasti erilaisia energiaratkaisuja. Energiaratkaisuilla voidaan samalla lisätä asumismukavuuttakin. Säästörastissa esimerkiksi asuntojen lattialämmitys saa sähkön taloyhtiön omasta aurinkoenergiasta.