Yhteisöllisempi asuminen voisi ratkaista ongelmia ja helpottaa arkea

Kirjoittanut Marianne Falck-Hvilstafeldt 22.1.2021

Voisiko eri sukupolvien yhteisasuminen olla nouseva asumismuoto vai onko se vain nostalgista kaipuuta Suomi-filmin kulta-ajan vuosikymmenille? Voisiko ”vauvasta vaariin -asuminen” olla vielä pinnan alla kupliva ilmiö, joka saa happea korona-ajan tuomasta arvojen pehmentymisestä?

Sukupolviasuminen, jossa saman katon alla asuu useampi sukupolvi, oli vuosikymmeniä sitten hyvin yleistä. Paljon tavallisempaa kuin meillä Suomessa se on erityisesti ison perhekäsityksen omaavissa yhteisöllisissä maissa, kuten Italiassa ja Espanjassa. Monissa maissa sukupolviasuminen on myös arjen välttämättömyys, kun yhteiskunta ei huolehdi meille arkisista peruspalveluista kuten päivähoidosta tai ikäihmisten hoivasta.  

Korona on jo nyt pehmentänyt suomalaisten arvoja. On löytynyt aivan uudenlaista yhteisöllisyyttä ja huolenpitoa iäkkäistä vanhemmista ja naapureistakin. Nyt arvostetaan enemmän yhdessäoloa, kotoilua ja lähiluontoa. Tavallisia asioita. Moni on ehkä miettinyt uudelleen, ketkä kuuluvat omaan perheeseen: omat ja appivanhemmat, lapsuuden perheen sisarukset ja hyvin läheiset ystävät?

Nyt arvostetaan enemmän yhdessäoloa, kotoilua ja lähiluontoa.

Poikkeusaika on nostanut esiin sukupolviasumisen pieniä pilkahduksia. Sosiaalisessa mediassa nopeasti suosioon nousivat ”Lotan ja Papan” koronalaulut, kun nuori nainen Lotta muutti yllättäen rajoitusten takia Lontoosta opiskelemasta asumaan Jorma-pappansa luo Valkeakoskelle.

Yhteisasuminen ja sen osana sukupolviasuminen voivat olla yksi ratkaisu lisääntyneeseen yksinäisyyteen, turvattomuuden tunteeseen sekä toisaalta lähimmäisen auttamiseen arjessa. Arkiapua tarvitsevat meistä lähes kaikki silloin tällöin, mutta erityisesti lapsiperheet ruuhkavuosien keskellä ja vanhemmat seniorit.

Tarjolla olevat asumisratkaisut eivät aina tue sukupolvi- tai yhteisasumista. Eräs pienten lasten äiti toteuttaa sukupolviasumista muutettuaan perheineen samaan rappuun, jossa hänen äitinsä jo asui. Ex-onnelliset TV-sarjassa näkyy yhteisasumiseen soveltuvia asumisratkaisuja: asunnon keskellä on lasten huoneet ja olohuone sekä lisäksi vanhempien omat yksiöt.

Yhteisasumisessa yhteiset pelisäännöt ja muiden huomioiminen korostuvat. Tarvitaan erilaisten tapojen ja rytmien yhteensovitusta. Luottamus, toisen kunnioitus ja kommunikaatio kuuluvat yhdessä asumiseen.

Lue lisää: Sukupolvien talossa on palveluja kuin hotellissa

Lue lisää: Marja Koskivirta päätti taistella yksinäisyyttä vastaan – arjen kohokohta kokoaa talon asukkaat yhteen

Lue lisää: Ole se Joku – 4 vinkkiä, joilla yhteisöllisyys lisääntyy

Lue lisää: Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika vaatii poikkeuksellisen hyvää naapuruutta

Marianne Falck-Hvilstafeldt

Kirjoittaja: Marianne Falck-Hvilstafeldt

Älykodit näppärine asumisen palveluineen vaativat vielä kehittämistä. Asunto on tavallisen ihmisen isoin investointi ja rakas koti. Työskentelen Isännöintiliitossa johtajana edistäen laadukasta isännöintiä ja hyviä asumiskokemuksia.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marianne Falck-Hvilstafeldt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit