Voisiko taloyhtiön piha olla lasten turvasatama?

Kirjoittanut Maria Mäkinen 15.6.2021

Kun mieleeni tulee taloyhtiön piha, lämmin tunne läikähtää sisälläni. Näen edessäni länsivantaalaisen taloyhtiön suojaisan, ison pihan.

Tällä elementtikerrostalojen ympäröimällä pihalla vietin lapsuuteni 1980-luvulla. Tyypillisesti meitä oli pihalla viitisentoista lasta ja nuorta samaan aikaan. Jos joku puuttui, hänet käytiin hakemassa kotoa.

Pelasimme ainakin polttopalloa, kirkonrottaa, 10 tikkua laudalla ja pesäpalloa. Kerran loukkasin jalkani jossain pelissä. Naapurirapussa asuva teinipoika kantoi minut kotiini.

Taloyhtiön piha oli aina turvallinen paikka, kun tiesi, että kaikki pitävät toisistaan huolta.

Taloyhtiön piha oli aina turvallinen paikka, kun tiesi, että kaikki pitävät toisistaan huolta. Jossain vaiheessa pihalla alkoi raikua huuto ”äiti tuu ikkunaan, täällä huutaa …” Oli siinä äideillä aina pohtimista, oliko oma lapsi mahdollisesti yksi huutajista.

En muista, että kukaan olisi koskaan valittanut huuteluistamme saati äänekkäistä leikeistämme ja peleistämme. Tai no jalkapallon potkimista asunnon seinään ei oikein kannatettu. Ja yksi vanhempi rouva oli kyllä hyvin tarkka siitä, kuljettiinko nurmikon kautta kouluun, se kun olisi ollut hyvä oikoreitti.

Kun nyt vertaan silloista asumista aikuisajan kerrostalokokemuksiini, ei juuri mikään ole samaa. Nykyisessä taloyhtiössäni joskus harvoin joku lapsi keinuu ruohottuneella leikkipaikalla.

En ole kertaakaan aikuisiässä asunut taloyhtiöissä, jonka piha olisi paikka, jossa joku huutaisi äitiä ikkunaan. En ole kertaakaan edes nähnyt sellaista pihaa, jossa olisi paljon lapsia leikkimässä. Sen sijaan sisä- ja ulkoleikkipuistot ovat kokemukseni mukaan täynnä lapsia.

Mietin, miten suhtautuisin siihen, jos meidän pihalla olisi samanlainen päivittäinen hulabaloo kuin omassa lapsuudessani. Jos sellainen alkaisi nyt yhtäkkiä, olisin varmaan ihan järkyttynyt. Mutta jos olisin kasvanut sellaisessa aikuiseksi ja kasvattanut myös lapseni sellaisessa ympäristössä, se olisi varmasti edelleen ihan ok.

Ilmiöt yhteiskunnassa tuppaavat tapahtumaan sykleissä. Mahtaako nyt olla aika sille, että taloyhtiön piha voisi taas olla lasten ja nuorten turvasatama? Tai ehkä en ole itse pysynyt kehityksessä mukana ja pihoilla onkin edelleen iso rooli lasten ja nuorten elämässä. Jos näin on, olisi ihanaa kuulla kertomuksia näistä.

Lue myös: Taloyhtiön piharemontti onnistui niin hyvin, että kaikki haluaisivat sinne asumaan

Lue myös: Myytti: Vieraat lapset eivät saa leikkiä meidän pihalla

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

1 kommentti

  1. Talonyhtiön mummot on huutelemassa parvekkeella kun lapset leikkii pihalla.
    Kukaan ei viihdy. Koko ajan saa olla varpaillaan. Leikkipihalla on hiekkalaatikko,keinu ja liukumäki. Harvassa on ne lapset, jotka viihtyvät leikkimässä hiljaa laatikossa.
    Pihoja ympyröi parkkipaikat. Ei ole juoksu ja hippa tilaa. Ainakaan ilman valvontaa en anna lasten ulkona olla.
    Sisäleikkipuistot ovat turvallisia. Rajattuja. Monipuolisia. Kaikkialla seuraa. Jos jollakin menee huutaniseen hermot. Ei voi mitään.
    Suomen pitkiin mustiin,märkiin talviin kaipaisin enemmän sisällä olevia leikkipuistoja ja sinne keinun,liukumäen ja hiekkalaatikon verran enemmän iloa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha