Taloyhtiön piharemontti onnistui niin hyvin, että kaikki haluaisivat yhtiöön asumaan

Kirjoittanut Mari Schildt 21.4.2020
Forssalaiseen taloyhtiöön remontoitiin niin ihana piha, että taloon haluavat kaikki. Kuvitus: Terhi Ekebom

Vielä jokin aika sitten forssalaisen taloyhtiön seiniltä pestiin graffiteja vuosittain tuhansilla euroilla, nyt sen ihana pihapiiri toimii huoneistojen tärkeänä myyntivalttina. Onnistunut piharemontti oli avain siihen, että muuttotappiopaikkakunnalla oleva yhtiö onnistui nostamaan profiiliaan ja houkuttelevuuttaan.

Forssalaista Asunto Oy Forssan Kalliomäkeä on korjattu määrätietoisesti 2000-luvun taitteesta lähtien. Entisessä Finlaysonin työntekijöiden asuntolassa, nykyisessä kolmen rakennuksen asunto-osakeyhtiöissä, on jo vaihdettu putket ja ikkunat, tehty julkisivuremontti ja lasitettu parvekkeet. Nyt käynnissä on piharemontti.

Kun pihan kunnostusta alettiin suunnitella, kävi pian selväksi, että hommasta ei selvitä pienellä ehostuksella. Sen sijaan tarvittiin piharemontti, joka loisi viihtyisyyttä, turvallisuutta ja sellaista kasvojenpesua, joka nostaisi yhtiön profiilia, houkuttelevuutta ja osakkeiden arvoa.

Heikkoon kuntoon menneet piha-alueet olivat nimittäin aiheuttaneet sen, että yhtiössä muun muassa pestiin graffiteja seinistä vuosittain yli 5 000 eurolla, kun töhryt vetivät puoleensa uusia töhrijöitä.

On itsestään selvää, että asukkaat jäävät sellaisiin kohteisiin, joista pidetään huolta.

Impilinnan isännöitsijä, toimitusjohtaja Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys Oy:stä sanoo, että entisen vuokratalon maineessa oli korottamisen varaa.

− Jos suoraan sanon, niin tällaisilla paikkakunnilla, joiden väkimäärä laskee, on kilpailua siitä, mihin asukkaita jää asumaan. On itsestään selvää, että asukkaat jäävät sellaisiin kohteisiin, joista pidetään huolta.

Pihasuunnitelman valmisteluun satoja tunteja

Piharemontti kustantaa osakkaille monta sataa euroa neliöltä. Kukaan ei silloin anna ulkopuolisille vapaata valtakirjaa muutosten tekoon.

− Olemme käyttäneet kymmeniä ellei satoja tunteja asian valmisteluun, jotta saamme hyvät ja kattavat suunnitelmat ja esitemateriaalit osakkaille. Päätöksenteko onnistuu suhteellisen helposti, kun ihmisillä on tarpeeksi tietoa. Siinä isännöitsijän rooli korostuu, Ryyppö sanoo.

Uusi pihasuunnitelma teetettiin maisemasuunnittelija, luova johtaja Eva Wuiten Garden Living -yrityksellä. Ensin kiinnitettiin huomiota turvallisuuteen ja esteettömyyteen: pihan koko valaistus uusittiin. Pitkäikäisillä led-lampuilla valaistuksen hinnasta ei koidu taloyhtiölle raskasta taloudellista taakkaa.

Aikaisemmin pihan keskellä kunniapaikalla olivat jäteastiat, ja jäteautojen piti ajaa pihaan tyhjennystä varten, mikä loi vaaratilanteita. Nyt jäteastiat on siirretty pihan laitaan, josta ne saa helposti tyhjennettyä kadun puolelta. Portaat on poistettu pihan kulkuväyliltä ja ne on korvattu kauniisti reunustetuilla kujanteilla, jotka ovat esteettömiä rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkuville.

Piharemontti toi patiot ensimmäisen kerroksen asukkaille

Seuraavaksi haluttiin ratkaista maantasaisten, ensimmäisten kerrosten asuntojen ongelma:
yläkerrokset olivat saaneet julkisivuremontissa parvekelasitukset, mutta myös alakerrassa asuvat halusivat vastaavaa vastinetta rahoilleen.

Isännöitsijä Ryyppö sanoo, että maantasolla olevilla asunnoilla oli nurmipihat, mutta kerrostaloasujilla harvemmin on ruohonleikkureita, joilla niitä voisi pitää kunnossa. Asukkaat kaipasivat myös yksityisyyttä, koska yhteiseltä pihalta näki sisään pohjakerroksen asuntoihin.

− Pihat haluttiin aidata, mutta koska maa viettää pihoilla alaspäin ja ne ovat pienet, niiden aitaaminen ei riittänyt. Rakennettiin tukimuurit, luiskat ja puuaidat, ja pihat kivettiin. Nyt patioilla voi istuskella, Wuite kertoo.

Patiot aidattiin lehtikuusiaidoilla, joista on portit yhtiön sisäpihalle. Lehtikuusi kestää vuosikymmeniä ja harmaantuu ajan kanssa suunnilleen samaan sävyyn talojen sokkelien kanssa. Keskeinen sisäpiha jaettiin erillisiksi alueiksi, joita rajaavat selkeät kulkuväylät. Alueille tulee puutarhapöytiä ja penkkejä oleskeluun.

Voi pistää eväät koriin ja mennä soittamaan naapurinrouvan ovikelloa.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuula Tykki kertoo, että monet yhtiön huoneistoista ovat pieniä, jopa 29 neliön kokoisia, ja helteellä ne voivat olla todella kuumia.

− Koska täällä asuu paljon yksinasuvia vanhoja ihmisiä, on kiva, että on piha, jonne voi mennä päiväkahville. Voi pistää eväät koriin ja mennä soittamaan naapurinrouvan ovikelloa, että
mennääs piknikille takapihalle.

Pihalle on suunniteltu myös grillauspaikka, joka toteutetaan myöhemmin. Ensin katsotaan, houkutteleeko uusittu piha ei-toivottuja kävijöitä.

Lue lisää: Taloyhtiön piha kuin kukkiva puisto − nappaa nämä vinkit talteen

Lue myös: Miten taloyhtiön leikkipaikka pidetään turvallisena?

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha Turvallisuus