Miten valtakirjalla voi valtuuttaa toisen yhtiökokoukseen?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 28.2.2012

Jos osakas ei itse pääse taloyhtiönsä yhtiökokoukseen, hän voi valtuuttaa toisen henkilön osallistumaan kokoukseen puolestaan. Valtuutusmuotoja on monia. Helpointa osakkaan kannalta on käyttää esimerkiksi yhtiökokouskutsun mukana tulevaa valtakirjapohjaa.

Valtakirja voi olla yksilöity koskemaan vain taloyhtiön yhtiökokouksia tai se voi olla avoin asianajovaltakirja. Avoimella valtakirjalla valtuutettu voi edustaa yhtiökokouksessa osakasta muiden valtuutustehtävien lisäksi.

Huoneistossa asuva leski tarvitsee aina valtuutuksen kaikilta kuolinpesän osakkailta edustaakseen kuolinpesää yhtiökokouksessa. Valtakirja voi tällöin olla toistaiseksi voimassa oleva tai määrätty koskemaan vain yhtä yhtiökokousta.

Samassa huoneistossa asuvat avo- ja aviopuolisot voivat edustaa toisiaan yhtiökokouksessa. Jos toinen puolisoita ei pääse osallistumaan yhtiökokoukseen, hänen kannattaa tehdä kirjallinen valtakirja. Näin yhtiökokous sujuu joutuisammin.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

3 kommenttia

  1. Miksi tällainen säännös on voitu hyväksyä?! Riitaisassa kuolinpesässä tämä estää asunnon puoliksi kuolinpesän kanssa omistavaa leskeä ja sortaa tämän oikeuksia. Miksi leskeltä, joka omistaa suoraan puolet osakkeista tällä tavalla viedään äänestysoikeus?

  2. Voidaanko valtakirja kirjoittaa jo ennenkin kokouskutsu on saapunut asianosaisille. Eiväthän nämä tiedä ennen kokouskutsun saamista mitä asioita kokouksessa on tarkoitus päättää.

  3. On kahdenlaista käytäntöä ilmassa.!
    Kysymys kuuluu mitä asuntoyhtiölaki sanoo siitä, pitääkö puolisolla olla toiselta osapuolelta valtakirja yhtiökokouksessa, jos osakehuoneisto on heidän yhteisessä omistuksessa ja jos toinen on estynyt saspumasta yhtiökokoukseen. Voiko siis puoliso äänestää ilman valtakirjaa. yhteisomistuksessa olevan osakehuoneiston

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous