Asukas, näin varaudut taloyhtiön lumivaaroihin

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 18.12.2012

Liukas piha ja putoava lumi saattavat aiheuttaa vaaratilanteita taloyhtiöissä. Isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyrityksen tehtävä on varmistaa, ettei kukaan pyllähdä pihalla tai saa kattolumia niskaansa.

Myös asukkaiden on oltava varovaisia, jotta vältytään vaaratilanteilta. Jos jalkakäytävä on suljettu, pitää valita toinen kulkureitti opasteiden mukaan. Lumivaaroista varoittavia puomeja ja kylttejä on ehdottomasti noudatettava.

Asukas voi lisäksi ilmoittaa ensisijaisesti huoltoyritykselle, jos pihaa ei esimerkiksi ole aurattu tai hiekoitettu tai katolta roikkuu lunta vaarallisen näköisesti.

Asukas, näin varaudut lumivaaroihin

 • Noudata aina opasteita ja puomeja.
 • Valitse toinen kulkureitti, jos jalkakäytävä on suljettu.
 • Vältä erityisesti pimeällä oikopolkuja, joissa ei ole talvikunnossapitoa.
 • Tarkkaile kattolumia kulkiessasi jalkakäytävällä.
 • Vältä kulkemista räystäiden alla.

Katso myös Kotitalon vuoden ensimmäinen video: Eroon kinoksista: miten lumityöt tulisi hoitaa taloyhtiössä

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

 1. Terve.

  Olen keskustellut huoltoyhtiöiden kanssa aiheesta ja kun on tällaiset kelit että sulaa, jäätää, sataa lunta, pyryttää, sulaa, jäätää, kuten tänä syksynä (2013) on ollut, on täysin mahdotonta pitää pihat, parkkipaikat ja katukäytävät sellaisena että joka paikassa on sepeliä ja että se myös pysyy siellä ja että se estää liukastumisen. Olisi hyvä korostaa kulkijan vastuuta, sillä suomen olosuhteissa on mahdotonta pitää kuljettavia ulkoalueita sellaisena että jossakin kohtaa ei olisi liukasta. Kyllä kai jokainen ymmärtää että kulkija on aina vastuussa kulustaan ensi kädessä, jos keli on huono pitää olla paljon varovaisempi,,ja silloinkin saattaa kaatua. Ei hiekotus-sepelöinti poista kaatumisriskiä talvella.

  tv. Heikki / Isännöitsijä.

  1. Hyvä kommentti. Invaliidiliitolla on oiva kampanja liukastumisvahinkojen estämiseksi: Liiku helposti liukkailla -kampanja. Siinä korostetaan jalankulkijan omaa vastuuta: millaiset kengät ovat parhaat liukkaalla ja miten kaadut oikein. Lisäksi kampanjassa painotetaan, että turhaa kiirehtimistä kannattaa liukkaalla kelillä välttää.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Hiekotus Huolto Piha Turvallisuus