Tupakkalain uudistus loppusuoralla

Kirjoittanut Kaisa Leiwo 1.2.2016

Tupakkalain kokonaisuudistus on viimein loppusuoralla ja hallituksen esitystä uudeksi tupakkalaiksi odotellaan vielä helmikuun aikana. Uudistus tulee vaikuttamaan myös taloyhtiöihin, joissa tupakoinnin kieltäminen asukkaan hallinnassa olevissa tiloissa on perinteisesti ollut lähes mahdotonta.

Uuden lain perusteella tupakointi voitaisiin kieltää mm. huoneistoparvekkeilla ja huoneiston käytössä olevilla ulkoalueilla sekä jopa huoneiston sisällä. Tällä hetkellä taloyhtiöillä ei juurikaan ole keinoja puuttua näissä tiloissa tapahtuvaan tupakointiin, vaikka se aiheuttaisi asumishaittaa naapureille.

Aivan yksinkertaista tupakoinnin kieltäminen ei uudenkaan lain mukaan tulisi olemaan. Tupakointikielto edellyttäisi kunnan terveysviranomaisen toteamusta siitä, että kyseisestä tilasta voi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toisen asukkaan hallinnassa oleviin tiloihin. Savun kulkeutumista ei myöskään voida kohtuudella ehkäistä joko rakenteiden korjaamisella tai tupakoijan omilla toimenpiteillä.

Monia keskeisiä kysymyksiä taloyhtiön näkökulmasta on vielä auki. Kuka on aktiivinen toimija asiassa, viranomainen vai taloyhtiö? Vaaditaanko asiassa taloyhtiön päätöksen lisäksi myös terveydensuojeluviranomaisen päätös? Kenen kustannuksella mahdolliset rakenteelliset korjaukset savun kulkeutumisen estämiseksi tehdään – taloyhtiön, osakkaan vai tupakoitsijan? Kuka ja miten valvoo ja sanktioi tupakointikiellon noudattamista? Esityksen mukaan tupakoitsija voidaan tuomita maksamaan sakkoja, mikäli hän jättää noudattamassa taloyhtiössä määrättyä tupakointikieltoa.

Tupakointi taloyhtiöissä on ollut yksi asumista koskevan lakineuvonnan ja keskustelun kestoaihe. Lakimuutos tuskin vähentää tätä keskustelua ainakaan aluksi. Toivotaan, että keskeisiin auki oleviin kysymyksiin saadaan selkeät linjaukset, joiden mukaan taloyhtiön ja isännöinnin on yksiselitteistä ja helppoa toimia. Isännöintiliitto puuttui lakiesityksen tulkinnan varaisuuksiin myös antamassaan lausunnossa uudesta tupakkalaista.

Kaisa Leiwo

Kirjoittaja: Kaisa Leiwo

Kaisa Leiwo työskenteli Isännöintiliiton johtajana vuoteen 2017.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kaisa Leiwo →

13 kommenttia

  1. Minua mietityttää myös terveysviranomaisen resurssit antaa noita toteamuksia. Tarvitaanko toteamukseen paikanpäällä käynti vai riittääkö kirjallisiin lausuntoihin tutustuminen. Joudutaanko kuntiin tai maakuntiin palkkaamaan uusia terveysviranomaisia tämän johdosta.

    Lain tultua voimaan voi pyyntöjä tilan tarkastukseen olla ruuhkaksi asti.

  2. Voi,voi!
    Kyllä on maassamme ongelmia kun maa on luisumassa Kreikan tielle näperrellään tällaisten hyvin pientä ryhmää koskevien (enemmänkin mielikuvien)kimpussa.Itse en polta enkä tykkää tupakansavusta,mutta jos joku polttaa kämpässään tai asuntoon kuuluvassa parveketilassa pitää olla hemmetinmoinen vainu ja kova sisäänveto että se savu haittaa. Tämän lain valvonta vaikuttaisi mielestäni hyvin hyvin hankalalta vai varustetaanko kaikki kämpät tupakka ilmaisimilla ja kameravalvonnalla.Kuntaan on palkattava haistelijoita jotka käyvät asunnoissa nuuskimassa tuntuuko naapurin savut tupakalta vai kenties hieman kärähtäneeltä pihviltä. Mikä on seuraava kohde mihin paneudutaan ,kenties saako kämpässä pierskellä tai hengitys haista pahalle.Kyllä asumisessa olisi tärkeämpiäkin kohteita vaania esim, kiinnittää huomiota energian kulutukseen huomioiden talviaikaan nopea tuuletus,lämpötilan säätö ym.
    Ei muuta kuin kehittelemään omassa taloudessa konsteja naapurin vaanimisen ja tupakoitsijat miten voi poltella ja missä.
    Hyvin vointia ja naapuri sopua kansalaiset.
    Vpu Imatra

    1. Se ettei sinun asuntoosi kulkeudu tupakansavua ei tarkoita, etteikö se voisi olla ongelma jossain muualla.

      Olen asunut talossa, jossa tupakansavu tuli huoneesta toiseen antennipistorasian kautta. Siinä oli suora reika naapuriin.

      Lisäksi olen asunut talossa, jossa tuloilma otettiin ylimmän kerroksen parvekkeen yläpuolelta. Kun parvekkeella tupruteltiin, imi ilmastointi kaikki savut kaikkiin asuntoihin… No siellä oli ymmärrettävästi sillä parvekkeella tupakointikielto ja taisivat asukkaatkin sitä kunnioittaa, ainakin selvinpäin.

    2. Olikohan vielä n. 25% aikuisväestöstä noita tupruttelijoita. Varmaankin niistä ehkä puolet
      tai ylikin asuu kerrostaloissa. Onneksi parvekkeilla tuulee jonkin verran.
      Olen Veikon kanssa samaa mieltä, että kun mahdollinen rikos sitten tapahtuukin, ei jäljelle jää juurikaan todistusaineistoa mahdollisen
      tupakkakieltolain rikkomisen toteamiseen.

      Iloisia kevätpäiviä,
      Pertti

    3. Entäpä jos “valittaja”on sellainen ihminen joka ei tule toimeen kenenkään kanssa? Taloyhtiössä ei ole asiaa mistä ei olisi valittamista,itse asuu ylimmässä kerroksessa. Eipä haittaa muut hajut mitä teollisuus tuo tullessaan. Kaikilla on avoparvekkeet joten tuuli käy aina.

    4. No siksi tuossa laissa varmaan on myös tuo terveysviranomaisen lausunto. Eli ettei taloyhtiö tee kieltoja vain yhden ammattivalittajan mielipiteen perusteella.

  3. Näyttää siltä, ettei tähän ikuisuusongelmaan tule tälläkään yrittämisellä kunnon ratkaisua.
    Keltopäätöksenteon tulee olla täysin taloyhtön osakkakaiden hallussa. Meidän sinällään hyvin toimivasta viranomaiskulttuurista johtuen tulee käymään niin, että savuhaitat tulevat jatkumaan.
    Siis kiinteistöalan edunvalvojien tulee kaikin kaikin keinoin vaikuuttaa tulevaan lainsäädäntöön.

  4. Hei,
    Vielä 60-70 luvuilla n. 50% aikuisväestöstä tuprutteli ihan yleisesti kaikissa sisätiloissa. Myöhemmin julkisissa tiloissa ja ravintoloissa tuli täyskielto.
    Niistä ajoista on tupakointi vähentynyt niin, että enää n. runsas 20% aikuisväestöstä tupruttaa. Ja koko ajan tuo on vähenemässä. Tällä vauhdilla
    koko ongelma on poistunut n. 10-15 vuodessa, koska ei ole enää mitenkään
    trendikästä ja siitä syystä, että joka vuosi tupakoitsijoiden vanhimmasta päästä vuosittain kuolee n. 20 000 tupakointiin tottunutta vanhusta.

    Ja esimerkiksi tupakoiva poikamies ei voi saada tyttökaveria nykyään,
    koska nykynuorison inhokki on pahalta haiseva ruskeahampainen luuseriksi
    koettu vähäosainen.

    Parveketupakoinnin kieltäminen voisi perustellusti ulottaa taajamissa myös
    kerrostalojen katujen varsilla tupakoimiseen, jolla on ihan sama vaikutus
    huoneistoihin. Olisiko ratkaisuna aluetupakointikielto taajamissa, mikä on ihan
    sama asia kuin parveketupakoimisen kielto. Pitäisikö perustaa savuttomia
    kerrostaloalueita? Samoin pitäisikö olla autojen pakokaasupäästöttömiä
    kaupunginosia tai taajamia? Tai katupölyttömiä taajamia?

    Käytännössä tuollaisen lain valvonta on täysin mahdotonta.
    Ei kaikesta hömpästä voi lakeja väsätä.

    Pertti Tapio

  5. Hei, Pistääpä miettimään, jos parveketupakointi kielletään, että mitähän naapurit tykkää, kun kerran tunnissa menen hissillä ylös ja alas viidennestä kerroksesta ulos tupakoimaan. Luulenpa että siitä tulee enemmän haittaa naapureille, kuin parveketupakoinnista. Ainakin meille hissin ääni makuuhuoneeseen kuuluu ihan kivasti. Terv. Marjo

  6. Jos laki tuollaisenaan menee läpi, tietää se melkoisia ongelmia ja ennennäkemättömiä riitoja taloyhtiöissä. Sääliksi käy isännöitsijäparkoja, jotka lienevät jo nyt raskautettu mitä naurettavimmilla asioilla “naapurikyttääjien” toimesta.
    Todennäköistä on, että tupakoivat alkavat käydä pihalla tupakalla, jolloin portaikossa kulkemisen määrä moninkertaistuu ja siitä taas puolestaan aiheutuu äänihaittaa ja myös portaikon likaantumista.
    On myös mahdollista, kuten olen jo kuullut , että tupakoivat alkavat säilyttää parvekkeella tai valmistaa sähkögrillillä voimakastuoksuisia, oikeastaan -hajuisia ruokia. Ihminen on erinomaisen kekseliäs näissä asioissa ja varsinkin ärsytettynä.
    Jälleen ollaan luomassa maahamme lain puitteissa määräystä, jonka valvominen on oikeastaan käytännössä mahdotonta ja joka ei mitenkään edesauta sovun ylläpitoa taloyhtiöissä.
    t. naapuririitojen luvattu maa -Suomi

  7. miten ne ihmiset oikein tuli edes toimeen kun tupakkalakia ei ollut. hei haloo on paljon muutakin tärkeää nykypäivänä ku yks watun tupan haju, antaa palaa vaan

  8. On aika merkillistä, että tupakoijat ja kantapäätömistelijät sekä ryyppyporukat saavat terrorisoida muita asukkaita, eikä kukaan voi mitään. Onko todella tultu tähän pisteeseen?

    1. Samoin lapsiperheet, huonokuuloiset eläkeläiset ja ne joiden työaika ei ole vain arkisin 8-16.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Parvekkeet Tupakka