Tervehdi naapuri päivässä ja kaksi parhaassa

Kirjoittanut Kaisa Leiwo 11.2.2015

Ilta-Sanomat kyseli viime vuoden lopussa lukijoiltaan, mikä kerrostaloasumisessa ärsyttää. Vastaukset ovat toki yksittäisiä mielipiteitä, mutta selkeästi eniten tuntuvat ärsyttävän naapurit – erityisesti naapureiden äänet sekä tupakointi parvekkeilla. Ilta-Sanomien lukijoiden mukaan ärsyttäviä ääniä aiheuttavat mm. lapset, koirat, remontoijat, juhlijat, televisio, suihkussa käynti ja wc:n vetäminen.

Taloyhtiön näkökulmasta häiritsevä elämä on tavallisesta asumisesta poikkeavaa muita asukkaita häiritsevää, toistuvaa käyttäytymistä. Rajanveto on usein vaikeaa. Yksittäiset juhlat eivät ole häiritsevää elämää, mutta joka viikonloppu toistuvat yöaikaiset kovaääniset juhlat voivat sitä jo olla.

Yövuorolainenkin saa käydä suihkussa, lapset saavat leikkiä ja lemmikkejä saa pitää. Silloin kun kyse ei ole varsinaisesta naapureiden häiritsevästä elämästä johon taloyhtiö voi puuttua, mitä asialle voidaan tehdä?

Todennäköisesti tutun naapurin tai koiran äänet ärsyttävät vähemmän kuin ventovieraan. Iltavuorosta palaavan naapurin mukavan myyjärouvan suihkussa käynti sallitaan ehkä paremmin kuin sen tuntemattoman ja muita tervehtimättömän naisen suihkuttelu. Kun naapuri täyttää 50 ja itsekin on saanut kutsun juhliin, eivät sieltä kantautuvat äänet todennäköisesti ole häiriöksi.

Asukkaiden toisiinsa tutustumista voidaan ja kannattaa taloyhtiön puolesta edistää esimerkiksi talkoilla, pihajuhlilla, lenkkisaunoilla ja kaikenlaisella yhdessä tekemisellä. Pihaan kannattaa rakentaa alueita joilla voidaan istuskella ja seurustella yhdessä – esimerkiksi grillipaikkoja, leikki- ja pelialueita sekä pöytäryhmiä. Ne edistävät naapureiden luontevaa ja epävirallista kanssakäymistä ja helpottavat tutustumista.

Tunteminen ja tuttuus eivät kitke kaikkea häiriökäyttäytymistä pois, mutta nostavat varmasti sietokynnystä ja edistävät sopuisaa asumista. Jokunen vuosi sitten kampanjoitiin vahvasti teemalla ”Kerää roska päivässä”. Kannustan nyt kaikki asukkaat mukaan kampanjaan ”Tervehdi naapuri päivässä”. Tutustu kaikkiin naapureihin ja vähintäänkin tervehdi heitä – näin voit omalta osaltasi edesauttaa sopuisaa yhdessä asumista.

Kaisa Leiwo

Kirjoittaja: Kaisa Leiwo

Kaisa Leiwo työskenteli Isännöintiliiton johtajana vuoteen 2017.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kaisa Leiwo →

1 kommentti

  1. Onko asunto-osakeyhtiön piha-alue ja siinä oleva leikkipaikka osakeyhtiölain mukaan yleinen alue, vai onko se määritelty yksityisalueeksi.
    Pihallamme on jo vuosia työskennellyt arkipäivisin runsaasti yksityisiä palveluntuottajia hoidokkeineen.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Naapurit