Taloyhtiön hallituksen vuosi ja sen suunnittelu

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 14.5.2013

Taloyhtiön hallituksen vuosi seuraa yleensä kalenterivuotta, vaikka uusi hallitus valitaankin tyypillisesti kevään yhtiökokouksessa. Uuden hallituksen kannattaa laatia vuosisuunnitelma yhdessä isännöinnin kanssa. Tarkasti valmisteltu suunnitelma auttaa hallitusta pysymään taloyhtiön pitkän aikavälin tavoitteissa.

Hallitus tekee päätöksensä vuoden aikana isännöinnin valmistelemien esitysten perusteella. Hallitus valitsee taloyhtiölle isännöintiyrityksen johtamaan taloyhtiötä.

Hallituksen vuosi voi edetä esimerkiksi seuraavasti:

Alkuvuosi

Alkutalvesta hallitus valmistautuu tulevaan yhtiökokoukseen seuraamalla taloyhtiön taloustilannetta. Se käsittelee tilinpäätöksen ja edellisen vuoden toimintakertomuksen sekä valmistelee ja käsittelee talousarvion. Myös kunnossapitotarveselvitys päivitetään.

Lisäksi hallitus päättää yhtiökokouksen ajankohdan, suunnittelee yhtiökokouksen esityslistan ja päättää, että osakkaille lähetetään tiedote yhtiökokouksen päivämäärästä, jotta nämä voivat ajoissa saattaa hallituksen tietoon, jos haluavat esityslistalle jonkin asian yhtiökokoukseen käsiteltäväksi. Isännöitsijä lähettää tiedotteen.

Kevät

Huhti-kesäkuussa hallitus kutsuu yhtiökokouksen koolle. Yhtiökokous järjestetään viimeistään kahden viikon kuluessa yhtiökokouskutsun postittamisesta.

Yhtiökokouksessa osakkaat vahvistavat taloyhtiön talousarvio.

Yhtiökokouksen jälkeen uusi hallitus pitää järjestäytymiskokouksen, jossa muun muassa perehdytetään uudet hallituksen jäsenet tehtäväänsä. Lisäksi hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa panee kokouksen tekemät päätökset täytäntöön. Isännöitsijä huolehtii esimerkiksi uusien vastikkeiden perimisestä osakkailta.

Keväällä taloyhtiössä pidetään myös talkoon, jotka hallitus suunnittelee.

Kesä

Taloyhtiön suuret remontit toteutetaan yleensä keväällä ja kesällä. Hallitus voi joutua pitämään kevään ja kesän aikana useita kokouksia, jos taloyhtiössä on meneillään iso remontti.

Alkusyksy

Elokuussa hallitus käsittelee välitilinpäätöksen, jos sellainen tehdään. Lisäksi se valmistelee tulevia korjaushankkeita.

Hallitus valmistautuu myös mahdolliseen syysyhtiökokoukseen ja tarkkailee taloyhtiön taloustilannetta esimerkiksi seuraamalla vastikerästejä.

Syksy

Syksyllä hallitus seuraa edelleen taloustilanteen kehitystä. Lisäksi taloyhtiössä pidetään syystalkoot, jonka yhteydessä hallitus järjestää keskustelutilaisuuden asukkaille.

Talvi

Loppuvuodesta hallitus kutsuu koolle mahdollisen syysyhtiökokouksen ja seuraa taloustilanteen kehitystä.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

3 kommenttia

 1. Kirjoituksessa on virhe. Yhtiökokous järjestetään aikaisintaan kahden viikon kuluessa kutsusta eikä kahden viikon aikana.

  1. Kirjoituksessa asia on esitetty niin, että yhtiökokous on järjestettävä viimeistään kahden viikon kuluessa yhtiökokouskutsun postittamisesta. Siis viimeistään kahden viikon kulttua siitä, kun kutsu on isännöintiyrityksessä postitettu. Kokouskutsun voi toki lähettää lain mukaan aikaisemminkin.

 2. Taloyhtiön hallitus ja isännöisijä eivät anna juuri mitään mm putkiremonttiin kuuluvia asiakirjoja, hallituksen päätöksiä asukkaille.
  Kaikki pimennossa, vaikka maksettavaa on karmeasti. Luottamis nolla hyväveli sopimuksia riittää jne
  Urakkahinta noussut pilviin. ”ERIYISPALKKIOITA” jne
  E ikö maksajalla ole mitään tiendonsaantioikeutta- MUUTA KUIN YHTIÖKOKOUKSEN KYSELY, jossa epämääräisiä lukuja eikä asiakirjoihinsaa tutustua!

  Onko ainut mahdollisuus tehdä poliisille tutkintapyyntö tai valittaaalehallintovirastoon?

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen