Taloyhtiöissä tehdään isot ilmastoteot – oletteko valmiita pelastamaan maailman?

Kirjoittanut Marianne Falck-Hvilstafeldt, Reetta Yrttimaa 13.2.2020

Jotta maailma pelastuu ilmastomuutoksen tuholta, tarvitaan ISOJA tekoja asumisessa. Kiinteistöt tuottavat puolet maailman hiilidioksidipäästöistä. Pelkästään rakennusten lämmittäminen aiheutti viime vuonna yli puolet pääkaupunkiseudun päästöistä. Paljon on siis teidänkin taloyhtiössänne tehtävissä!

Asuminen on liikkumisen ohella isoin suomalaisten kotitalouksien päästölähde. Sekä asumisen että liikkumisen aiheuttamat päästöt ovat noin kolmannes suomalaisten kotitalouksien päästöistä. Taloyhtiön hallituksen päätöksillä on suuri vaikutus kaikkien asukkaiden hiilijalanjälkeen, toteaa myös tietokirjailija Rinna Saramäki tuoreessa kirjassaan 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman (Otava). Taloyhtiön hallitus onkin keskeinen vaikuttamisenpaikka, jos oman ja naapurinkin hiilijalanjäljen pienentäminen kiinnostaa.

Taloyhtiön pienistäkin yksityiskohdista tehdyt päätökset kertautuvat, Saranen kannustaa. Taloyhtiö voi miettiä energiankulutustaan muun muassa yhteisten tilojen valaistuksessa ja lämmityksessä ja veden käytössä. Lämmityksessä suurin osa energiasta kuluu veden ja asuintilojen lämmitykseen.

Energiansäästö ja kulutuksen vähentäminen tuo taloyhtiöön myös rahallista säästöä. Ne osakkaat, jotka eivät murehdi ilmastomuutosta, voidaan saada eurosäästöillä kiinnostumaan taloyhtiön ilmastoteoista. Esimerkiksi Kotitalo-lehti on kirjoittanut espoolaisesta kerrostaloyhtiöstä, joka vähensi vedenkulutustaan noin neljänneksellä varsin pienillä teknisillä muutoksilla ja samalla säästi kahdessa vuodessa noin 13 000 euroa.

Lue lisää: Taloyhtiön vedenkulutus väheni 25 prosenttia pienillä muutoksilla

Iso potentiaali energiasäästöön on peruskorjausikäisissä 1960-80-lukujen rakennuksissa. Korjaushankkeissa kannattaa samalla arvioida energiansäästötoimet.

Toisaalta päivittäisessä kiinteistönkunnossapidossakin voidaan säästää energiaa. Esimerkiksi lämmitysdataa seuraamalla ja lämpötilaa säätämällä voidaan säästää lämmityskuluissa jopa 10 prosenttia.

Isännöinnillä on keskeinen rooli asumisen päästövähennyksiin pääsemisessä. Isännöinniltä tarvitaan vahvaa asiantuntemusta energia-asioissa ja kykyä johtaa päästöjen vähentämiseen tähtääviä taloyhtiön hankkeita ja ostaa siihen tarvittavia palveluita ja ratkaisuja, esimerkiksi energiatehokkuusprojekteissa. Ilmastonäkökulmastakin taloyhtiön on syytä panostaa osaavaan isännöintiin.

Taloyhtiö, pelastatteko yhdessä osaavan isännöintinne kanssa maailman?

Isännöintiliitto järjestää torstaina 6.2. energiaseminaarin jäsenilleen. Tutustu myös Kotitalon Ilmastoviisas asuminen -teemasivuun.

Marianne Falck-Hvilstafeldt

Kirjoittaja: Marianne Falck-Hvilstafeldt

Älykodit näppärine asumisen palveluineen vaativat vielä kehittämistä. Asunto on tavallisen ihmisen isoin investointi ja rakas koti. Työskentelen Isännöintiliitossa johtajana edistäen laadukasta isännöintiä ja hyviä asumiskokemuksia.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marianne Falck-Hvilstafeldt →

Reetta Yrttimaa

Kirjoittaja: Reetta Yrttimaa

Suomalainen taloyhtiö on maailman mittakaavassa ainutlaatuisen hieno järjestelmä, jossa korostuu yhdessä tekemisen voima. Isännöintiliiton kehitysjohtajana haluan olla edistämässä entistä parempaa asumista ja toimivampaa taloyhtiöelämää.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Reetta Yrttimaa →

1 kommentti

  1. Onko se hyvä ratkaisu, kun taloyhtiössä siirryttiin maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon. Samalla asuntoni meni osittain käyttökelvottomaksi. 130:n asunnon lämmön tuottaa useampi lämpöpumppu, jotka kaikki sijaitsevat makuuhuoneini alapuolella. Lämpöpumppujen, maaliuospummppujen ja kiertovesipumppujen äänet resonoivat ja jo pienilläkin pakkasilla makuuhuoneiden käyttö on mahdoton, ainakin minulle herkkäunisena. Häiritsevä ei niinkään ole ääni, vaan pumppujen aiheuttama resonoiva tärinä. Useampaan otteeseen tilannetta on käyty toteamassa ja jotain näennäisä on tehtykin. Oleellista muutosta ei ole tullut. Jos 129 hyötyy ja yksi kärsii, miten asia pitäisi hoitaa?? Tästä harvemmin näkee keskustelua.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos