Voiko osakas saada alennusta vastikkeesta?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 6.11.2012

Osakkaan on maksettava yhtiövastike taloyhtiölle, vaikka hän joutuisi muuttamaan palo- tai vesivahingon aiheuttaman korjauksen tieltä sijaisasuntoon. Tämä johtuu siitä, ettei yhtiövastike ole korvaus asunnon käyttämisestä, vaan osakkaan osuus taloyhtiön menoista.

Kun asunto on käyttökelvoton, taloyhtiön hallitus myöntää osakkaalle alennusta yhtiövastikkeesta. Taloyhtiön edustaja, viranomainen tai muu asiantuntija arvioi, milloin asunnossa ei voi asua.

Jos asukas muuttaa sijaisasuntoon omasta tahdostaan, hän ei saa yhtiövastikkeesta alennusta. Alennusta ei myönnetä myöskään silloin, kun kaikissa asunnoissa tehdään samanlainen remontti.

Vastikkeen alennus on voimassa siitä hetkestä, kun asuntoa ei voi käyttää. Vastiketta alennetaan sillä summalla, jolla taloyhtiön käyttö- ja kunnossapitokulut vähenevät asunnon käytön estymisen vuoksi. Esimerkiksi henkilölukuun perustuvaa vesimaksua ei tällöin tarvitse maksaa.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

4 kommenttia

  1. Ostin uuden asunto-osakkeen 2009. Jo 2010 maaliskuussa yläpuolisesta asunnosta valui vedet keittiööni. Viemäriliitos oli tehty huolimattomasti. En voinut vuokrata asuntoa noin 8 kuukauteen koska taloyhtiö ei saanut remonttia sovituksi ja terveystarkastaja määräsi asunnon käyttökieltoon. Olen ollut hallitukseen ja isännöitsijään yhteydessä koko fiaskon ajan ja vaatinut vahingonkorvausta sekä vastikkeen palauttamista. Ei näy kiinnostavan hallitusta? Pitänee käräjöidä oikeuksiensa puolesta.es

    1. Vaikka ikävästä tilanteesta onkin kyse, ei taloyhtiö automaattisesti vastaa siitä vuokratappiosta, jonka olet kärsinyt, kun huoneistosi on vesivahingosta johtuen ollut poissa käytöstä. Tällainen vastuu edellyttäisi, että taloyhtiön johto on toiminut huolimattomasti, esimerkiksi ei ollenkaan ryhtynyt korjaustoimenpiteisiin tai tahallaan viivytellyt korjausten aloittamisen kanssa. Jos taloyhtiö on kuitenkin normaaliin tapaan ryhtynyt selvittämään vahingon syytä ja ryhtynyt korjaustoimenpiteisiin, ei taloyhtiö vastaa osakkeenomistajan sijaisasumiskustannuksista tai vuokratappiosta.

      Jos vahinko on johtunut jonkun toisen osakkeenomistajan virheellisestä remontista, voisi teoriassa tämä osakkeenomistaja vastata niistä vahingosta, mitä teille nyt aiheutuu. Vahingonkorvausvaatimus tulisi silloin osoittaa vahingonaiheuttajalle, eli remontin teettäjälle.

  2. Kun kuitenkin kyse on siitä että asuntoa ei voida käyttää asumiseen. Muunmuassa terveystarkastajan määräys asunnon sopimattomuudesta asumiseen , johtuen terveystarkastajan kiellosta, ts. desinfiointitarpeesta. Hallitus ei ole halukas palauttamaan kokonaan maksamaani vastiketta eikä myöskään osaa siitä? Mikä on sitten tahallaan viivyttely? Onko siis niin että voidaan alkaa toimenpiteisiin kun ehditään, tässä tapauksessa lähes vuosi täydellä vastikkeella? Ei liene niin että osakkeenomistaja vaatii taloyhtiön remontoijayritystä vahingonkorvausvastuuseen. Eikö osakas ole suhteessa asuntoyhtiöön eikä taloyhtiön vastuulle kuuluvan putkiremontin tai rakentajan virheen selvitysvastuun selvitykseen? Mikä on sitten normaali tapa selvittää sitä että viemärin rakennusaikainen virhe aiheutti viemärivuodon?

    1. Niin kauan kuin huoneisto on poissa käytöstä, olet oikeutettu vastikkeenalennukseen siltä osin kuin taloyhtiön käyttö- ja kunnossapitokustannukset ovat vähentyneet. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei sinun tarvitse maksaa vesimaksua.

      Toki taloyhtiö selvittää vahingon syyn, jos kyse on putkivauriosta tai rakenteellisesta vauriosta. Tärkeintä on se, että selvityksiä tehdään ja remontti etenee, vaikka valitettavasti remontit voivat ongelmallisissa tilanteissa viedä jopa 8 kuukautta. Taloyhtiön huolimattomuus tarkoittaa yleensä sitä, ettei taloyhtiö tee mitään selvittääkseen vahingon syytä eikä ryhdy korjaustoimenpiteisiin lainkaan. Tällöin taloyhtiö voi vastata myös laajemmin osakkaalle aiheutuneista vahingoista. Jos kuitenkin ymmärsin tilanteesi oikein, taloyhtiö on tapauksessasi yrittänyt selvittää vahingon syitä ja tehnyt korjaustoimenpiteitä.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Yhtiövastike