Paloturvallisuus on jokaisen asukkaan asia

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 22.12.2011

Kynttilät luovat joulun rauhallista tunnelmaa. Muutaman viinilasillisen jälkeen kynttilät jäävät kuitenkin helposti valvomatta ja tulipaloriski kasvaa. Paloturvallisuudesta kannattaakin huolehtia jo etukäteen.

Asunnon haltijan vastuulla on, että palovaroitin toimii ja niitä on. Palovaroittimen toimivuus kannattaa testata kuukauden välein ja patterit vaihtaa, kun ne ovat lopussa. Palovaroittimia tulee olla yksi jokaista 60 m² kohden.

Jokaisen asukkaan pitää myös tuntea taloyhtiönsä pelastussuunnitelma. Isännöitsijältä onkin hyvä pyytää pelastussuunnitelma nähtäväksi ennen joulua.

Pelastussuunnitelman tarkoituksena on parantaa asukkaiden turvallisuutta. Siinä esimerkiksi ohjeistetaan, mitä vaara- tai onnettomuustilanteissa pitää tehdä ja missä väestönsuoja sijaitsee. Pelastussuunnitelma pitää lain mukaan laatia jokaiseen asuinrakennukseen, jossa on vähintään kolme asuntoa.

Ennen kaikkea jokaisen asukkaan on itse arvioitava asumisen riskit. Kynttilöillä pitää olla paloturvalliset alustat eikä niitä saa jättää valvomatta. Paloturvallisuudesta huolehtiminen ja pelastautuminen ovat jokaisen asukkaan omasta aktiivisuudesta kiinni. Jokaisella täytyy olla valmius ehkäistä tulipalot.

P.S. Sammutuspeite on oiva joululahja!

                              Rauhallista joulua!

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Paloturvallisuuteen liittyy myös pelastustie. Mitä kriteerejä sille on asetettu? Meidän taloyhtiössämme kuten monessa muussakin on jatkuva pula pysäköintipaikosta talon pihassa. Niinpä meillä on nyt otettu käyttöön autopaikka, jonka kohdalle on merkitty “pelastustie” mutta nyt tämä kohta on niin kapea, että citymaasturia talliin ajettaessa molemmille puolille jää n 5cm tyhjää tilaa. Tikasautolla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta ajaa pelastustielle ahtauden takia. Isännöitsijän mukaan palolaitos olisi tämän ratkaisun hyväksynyt. Mitenkähän on?

    1. Pelastustiellä tarkoitetaan ajotietä tai muuta ajoyhteyttä, jota hälytysajoneuvojen on suunniteltu käyttävän hätätilanteessa. Pelastustien tulee kestää raskasta pelastuskalustoa. Pelastuslaitoksen kaluston pitää myös mahtua kulkemaan pelastustiellä. Virallinen pelastustie pitää merkitä pelastustiekilvellä.
      Pelastuslain mukaan pelastustiet tulee pitää esteettöminä ja ajokelpoisina. Pelastusteiltä tulee myös poistaa lumet, jotta ne eivät olisi esteenä.
      Mikäli tie ei ole virallinen pelastustie, sitä ei saa merkitä pelastustiekilvellä. Pelastustiekilpeä ei saa esimerkiksi käyttää estämään virhepysäköintiä. Virhepysäköinnille on oma kylttinsä.
      Viralliset pelastustiet on merkitty kaavaan tai rakennuslupaan. Taloyhtiö ei saa itse päättää, mikä on pelastustie.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Paloturvallisuus