Vuokrasopimus määrittelee monta asiaa

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 14.8.2012

Ennen asunnon vuokraamista vuokranantaja ja vuokralainen tekevät keskenään vuokrasopimuksen. Sopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti, vaikka suullinen sopimuskin on pätevä.

Vuokrasopimuksessa on määritelty, onko vuokrasuhde määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva. Määräaikainen vuokrasopimus alkaa ja päättyy sovittuna päivänä ja sitoo molempia osapuolia sopimuksen loppuun asti. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus on aina tehtävä kirjallisesti.

Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus on voimassa niin kauan, kunnes jompikumpi vuokrasuhteen osapuolista irtisanoo tai purkaa sopimuksen. Vuokralaisella on kuukauden irtisanomisaika ja vuokranantajalla kolmen tai kuuden kuukauden irtisanomisaika. Vuokranantajalla irtisanomisaika muuttuu kuuden kuukauden ajaksi, kun vuokrasopimus on ollut voimassa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia erityisistä huoneiston käyttöön liittyvistä ehdoista. Sopimuksessa voidaan esimerkiksi kieltää parveketupakoiminen ja lemmikkieläimet. Hyvän vuokratavan mukaan tällaiset erityisehdot on kerrottava jo asuntoilmoituksessa. Usein vuokrasopimuksessa todetaan myös, että vuokralaisella pitää olla kotivakuutus.

Vuokravakuus

Yksi vuokrasopimuksen perusehdoista on vakuus. Vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokra, ja se maksetaan kuten vuokranantaja ja vuokralainen sopivat, esimerkiksi käteisellä, talletustilille, tilisiirrolla tai jopa arvoesineellä.

Vuokralainen saa yleensä asunnon avaimet vasta sitten, kun on maksanut vakuuden vuokranantajalle.

Vakuudella vuokranantaja kattaa mahdollisen vuokran laiminlyönnin sekä kaikki kustannukset, jos asukas on rikkonut asunnossa jotain.

Jos vuokralainen on maksanut vuokransa ajoissa ja hoitanut asiansa hyvin, vakuusmaksu palautetaan hänelle vuokrasuhteen päättymisen jälkeen.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Vuokra-asuminen