Vesivahinko kotona, mihin minä nyt muutan?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 30.10.2012

Kun kotona on tapahtunut palo- tai vesivahinko, on mietittävä, voiko asukas jäädä kotiin asumaan korjauksen ajaksi. Kaikki riippuu siitä, kuinka laaja vahinko on ollut. Taloyhtiön edustaja, viranomainen tai muu asiantuntija arvioi tapauskohtaisesti, voiko asunnossa asua. Yleensä vahingot korjataan niin, ettei asukkaan tarvitse muuttaa muualle.

Jos esimerkiksi vesivahinko on ollut pieni ja kosteutta on levinnyt vain keittiöön, asukas voi yleensä asua kotona. Vaurioitunut tila eristetään muusta asunnosta korjauksen ajaksi muovisuojalla.

Jos kosteutta on sen sijaan päässyt sekä keittiöön että kylpyhuoneeseen ja molemmat huoneet täytyy purkaa ja kunnostaa samanaikaisesti, asunnossa ei yleensä voi asua remontin aikana. Tällöin asukkaan on muutettava sijaisasuntoon.

Sijaisasuntoon evakkoon

Asukas voi saada sijaisasunnon ja muuttokustannusten korvauksen omalta vakuutusyhtiöltä. Sijaisasumisesta ja muuttokustannusten korvaamisesta on sovittava oman vakuutusyhtiön kanssa ennen muuttoa. Taloyhtiö ei korvaa sijaisasumiskustannuksia.

Kodin on kuitenkin oltava vakuutusyhtiön mielestä asumiskelvoton, jotta vakuutus korvaisi sijaisasunnon ja muuttokustannukset.

Faktaa asuntopaloista ja vuotovahingoista

  • Suomessa syttyy yli 2000 asuntopaloa vuodessa.
  • Vuodessa sattuu yli 1000 vaaratilannetta, jossa palon alku uhkaa levitä rakennuksessa.
  • Asuinkiinteistöjen kiinteistö- ja kotivakuutukset korvaavat tuhansia vahinkoja vuosittain.
  • Kiinteistövakuutuksista korvataan palovahinkojen aiheuttamia omaisuusvahinkoja vuosittain noin 30 miljoonalla eurolla.
  • Kotivakuutuksista korvataan palovahinkoja lähes 70 miljoonalla eurolla vuosittain.
  • Kiinteistövakuutuksista korvataan yli 10 000 vuotovahinkoa vuosittain. Näiden korvaussumma on yli 40 miljoonaa euroa.
  • Kotivakuutukset korvaavat yli 20 000 vuotovahinkoa vuosittain. Näiden korvaussumma on yli 80 miljoonaa euroa.

Lähde: Asuinkiinteistöjen pelastussuunnitelman laadinta

Yhdenkin vesi- tai palovahingon estäminen säästää taloyhtiön ja osakkaiden rahaa. Paljon käytännön esimerkkejä ja lisätietoa vahinkojen ehkäisemisestä löydät Kunnossapitovastuu-oppaasta.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Hei!

    Voi olla että tälle ois oikeampikin palsta, mutta mieltäni askarruttaa missä menee raja mitä tulee ilmoittaa isännöitsijäntodistuksessa ja siis myös kertoa ostajalle. Mietin asiaa sekä isännöitsijän näkökulmasta että myyjän kannalta. Esim. jos taloyhtiössä sattuu yhtiön vastuulla oleva isohko vesivahinko, jonka vuoksi yksi tai useampi huoneisto tai muuten merkittävä osa kiinteistöstä kärsii vahinkoja, jotka sitten kuivatetaan ja korjataan ja elämä jatkuu. Kun ko talosta myydään a)vahinkoa kärsinyt ja korjattu asunto b)vahinkoalueen ulkopuolella oleva asunto, tuleeko vahingosta ja korjauksesta ilmoittaa isännöitsijäntodistuksessa? Jos ei, tuleeko myyjän ilmoittaa vahingosta ja korjauksesta muulla tavalla ostajalle. Muuttuuko tilanne jos vahinko ja korjaukset kohdistuvat yhteen huoneistoon (huoneiston sisäinen vahinko)?

    Pohdinnan taustalla on lain sanamuoto, jonka mukaan myyjän tulisi kertoa seikoista joiden voi olettaa vaikuttavan kauppaan. Toisaalta isännöitsijätodistusta koskeva ohjeistus mitä tulee ilmoittaa.

    Ja vielä, ostajan näkökulmasta ajatellen tuollaisen vahingon ja korjauksen paljastuminen vasta kaupan jälkeen varmasti herättää kysymyksiä.

    Jos johtopäätös on, että ei tarvitse ilmoittaa (kun huoneiston muutostöistä kuitenkin pitää olla maininta isännöitsijäntodistuksessa), mihin ajatteluun se perustuu?

    1. Isännöitsijäntodistuksessa on mainittava, jos asunnossa on tällä hetkellä vika tai vahinko. Jos vahinko on sen sijaan tapahtunut aiemmin, ja se on korjattu asianmukaisesti, sitä ei lain mukaan tarvitse mainita. Laki ei estä asian mainitsemista, mutta yleensä sitä ei kerrota, koska korjatuilla virheillä ei ole enää ajatella olevan vaikutusta. Sen sijaan laajasti taloyhtiötasolla tehdyistä kunnosspito- ja muutostöistä tehdään listat. Ne käsitellään vuosittain yhtiökokouksessa ja liitetään isännöitsijäntodistukseen.

      Asuntokauppalain mukaan myyjän on kerrottava ostajalle kaikki sellaiset tiedot, joiden voidaan olettaa vaikuttavan asuntokauppaan. Mikäli myyjän asumisaikana on tapahtunut vesivahinko, jota ei myyjän mielestä ole korjattu kokonaan, asia pitää kertoa ostajaehdokkaalle. Ostajaehdokkaalle on kerrottava myös, vaikka vesivahinko olisi myyjän mielestään korjattu asianmukaisesti, mutta se silti voisi vaikuttaa asuntokauppaan. Itse myyjänä kertoisin ostajaehdokkaalle tapahtuneesta laajasta vesivahingosta.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Kosteusvaurio Paloturvallisuus Vakuutukset