Kotitalossa tehdään jokapäiväisiä ilmastovalintoja

Kirjoittanut Marianne Falck-Hvilstafeldt 13.2.2020

Suuret ilmastoteot on mahdollista tehdä asumisessa. Paljon on puhuttu liikenteen päästöistä, sähköautoista ja lentämisen ilmastovaikutuksista. Isommat vaikutukset ilmastoon olisi saavutettavissa kiinteistöissä ja jokaisen omassa kodissa.

Kiinteistöt tuottavat puolet maailman hiilidioksidipäästöistä ja kuluttavat energiasta 40 prosenttia. Pelkästään rakennusten lämmittäminen aiheutti viime vuonna 53 prosenttia pääkaupunkiseudun päästöistä. Asumisen energiankulutus vastaa reilun kahdeksan Loviisan ydinvoimalan vuosituotantoa.

Energiansäästöhankkeilla ja energiatehokkuuden lisäämisellä sekä kulutuksen seurannalla voidaan päästä isoihinkin päästövähennyksiin. Lämmitysdataa seuraamalla ja lämpötilaa säätämällä voidaan säästää lämmityskuluissa 10 prosenttia. Eräs taloyhtiö vähensi pienillä teknisillä muutoksilla vedenkulutustaan 25 prosentilla.

Lue juttu: Taloyhtiön vedenkulutus väheni 25 prosenttia pienillä muutoksilla.

Ilmastovaikutukset olisi huomioitava kaikissa taloyhtiön hankinnoissa, mikä vaatii uudenlaista osaamista myös isännöinniltä. Erityisesti pääkaupunkiseudulla kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön on iso ilmastoteko, kun kivihiiltä käytetään vielä merkittävästi kaukolämmön tuotannossa.

Paljonko päästöjä syntyy kotonasi?

Kotona tehdään jokapäiväisiä ympäristövalintoja ja -tekoja. Pesetkö vaatteet vasta likaisina? Onko sinulla vanhoja energiasyöppölaitteita? Lotraatko veden kanssa? Myös lautasesi sisältö on ilmastoteko.

Yhä useammin kotisohvalta tehdään verkkokauppatilauksia sekä kulutetaan palveluita. Digipalvelutkin ovat energiasyöppöjä. Netin käyttö aiheuttaa lähes saman verran päästöjä kuin lentoliikenne ja vie noin 10 prosenttia maailman sähkönkulutuksesta.

Osallistuin perheeni kanssa muutama vuosi sitten ilmastoprojektiin, jossa seurattiin vuoden 13 perheen elämää ja laskettiin hiilijalanjälkeä. Laskentaa tehtiin muun muassa kauppakuittien, laskujen ja autopäiväkirjan kilometrien perusteella.

Projektin aikana saimme vinkkejä päästöjen minimoimiseen. Isoin hiilidioksidisäästö tuli asumisesta, kun asumisesta johtuneita päästöjä saatiin tiputettua projektiin osallistuneissa perheissä yli 20 prosentilla. Iloinen yllätys oli, että kolmesta pienestä lapsesta ja pitkistä työmatkoista huolimatta perheemme päästöt olivat alle keskimääräisen.

Koko taloyhtiön ilmastotalkoot

Me kaikki pystymme vaikuttamaan oman kotitalon ilmastovaikutuksiin osallistumalla taloyhtiön päätöksentekoon tai saamalla muut osakkaat ja asukkaat muuten mukaan yhteisiin ilmastotekoihin. Tehokkainta on vähentää ensin oman elämänsä ja kotitalonsa ilmastovaikutuksia.

Kuten uudistuksissa yleensä, ihmisten käyttäytymisen muutos on vaikeaa ja hidasta. Helpompi on aloittaa ilmastotalkoot arkisista teoista ja valinnoista kotona ja yhdessä taloyhtiön muiden osakkaiden ja asukkaiden kanssa omassa kotitalossa. Oletteko valmiita taloyhtiön talkoisiin ilmaston hyväksi?

Marianne Falck-Hvilstafeldt

Kirjoittaja: Marianne Falck-Hvilstafeldt

Älykodit näppärine asumisen palveluineen vaativat vielä kehittämistä. Asunto on tavallisen ihmisen isoin investointi ja rakas koti. Työskentelen Isännöintiliitossa johtajana edistäen laadukasta isännöintiä ja hyviä asumiskokemuksia.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marianne Falck-Hvilstafeldt →

1 kommentti

  1. “Maailman parantaminen” voidaan alkaa joko autoplastisesti tai alloplastisesti. Autoplastisuus merkitsee, että yksilö sopeutuu ymäristönsä olosuhteisiin ja vaatimuksiin muuttamalla omia toimintamalleja. Vastaavasti alloplastisuus tarkoittaa, että yksilö pyrkii muuttamaan ympäristöään ja olosuhteistaan itselleen sopivammiksi. Kärjistetysti sanottuna: autoplastinen ihminen on järkevä tolkun ihminen, sitävastoin alloplastinen on veneenkeikuttaja ja vastarannan kiiski.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Lämmitys Sähkö Vesi