Vinkit, joiden avulla aloittelijakin pärjää yhtiökokouksessa

Kirjoittanut Marjut Joensuu 3.2.2017

Muistan elävästi ensimmäisen yhtiökokoukseni: kutsussa kehotettiin ottamaan oma tuoli mukaan. Taloyhtiön kerhohuoneella ei ollut jakkaroita kaikille. En tuntenut ketään ja ihmettelin, miksi yhtiökokouksen alussa ei esittäydytty, kuten missä tahansa työpalaverissa olisi tehty.

Suomen 80 000 taloyhtiössä on alkamassa yhtiökokouskausi. Tuoreen tutkimuksen mukaan osakkaat ovat hyvin kiinnostuneita taloyhtiön asioista. Siitä huolimatta tänäkin keväänä moni osakas jättää yhtiökokouksen väliin.

Taloyhtiöihin tarvitaan lisää keskustelua ja uusia vaikuttamiskanavia. Fiksu hallitus teettää kyselyn, jossa selvitetään osakkaiden mielipiteitä. Tulokset auttavat hallitusta viemään taloyhtiötä oikeaan suuntaan. Tulokset esitellään tietysti yhtiökokouksessa – ja se houkuttelee lisää väkeä kuulolle.

Jos et ole vielä käynyt yhtiökokouksessa, lähde rohkeasti mukaan. Yhtiökokouksessa saat tietoa siitä, mitä suunnitelmia taloyhtiöllä on ja miten hallitus ja isännöitsijä hoitavat sijoitustasi. Pääset päättämään suurimman omaisuutesi kehittämisestä. Tässä vinkit, joilla aloittelijakin pärjää:

  1. Isännöinti valmistelee asiat yhtiökokoukseen yhdessä hallituksen kanssa ja lähettää kokouskutsun mukana aineistoa, kuten tilinpäätöksen, talousarvion ja korjaushankkeiden suunnitelmat. Tutustu asioihin ja mieti kysymyksiä etukäteen.
  2. Yhtiökokouksen tärkein päätös on valita yhtiölle hyvä hallitus. Asetu ehdolle hallitukseen, jos olet kiinnostunut kotitalon kehittämisestä.
  3. Yhtiökokouksessa päätetään vain niistä asioista, jotka on mainittu kokouskutsussa. Muista asioista voi keskustella kokouksen jälkeen, mutta niistä ei voi tehdä päätöksiä.

Ensimmäisessä yhtiökokouksessani pääsin heti hallitukseen ja sen ansiosta tutustuin paremmin kotitaloon ja ennen kaikkea naapureihin. Kun sitten aikanaan muutin pois, taloon jäi paljon hyviä muistoja kerhohuoneen kokouksista, pihatalkoista ja yhteisistä illanvietoista.

Marjut Joensuu

Kirjoittaja: Marjut Joensuu

Nautin taloyhtiöasumisen helppoudesta ja viihdyn ihmisten parissa. Työssäni johdan muutosta. Siinä tärkeintä on näyttää suuntaa, selkiyttää asioita sekä kuunnella ja valmentaa ihmisiä, jotta he onnistuvat.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Marjut Joensuu →

1 kommentti

  1. Hei, laitoin kaks-kolme viikkoa sitten kysymyksiä taloyhtiön asioista. Pyysin lähettämän vastauksen myös omaan s.postiini. En ole saanut s.postia enkä muutakaan tietoa, toivoisin saavani vastaukset pian. Tarkoituksemme on pitää ensimmöinen ns. pihaparlamentti asioistamme, joita juuri kysymykseni myös käsittelevät?

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous