Kuka hävittää kodin tuholaiset ja ötökät taloyhtiössä?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 5.6.2012

Jauhokaapissa kuhisee jauhokoisia ja keittiössä juoksee sokerimuurahaisia. Ötökät ja jyrsijät ovat inhottavia kutsumattomia vieraita, mutta useimmista niistä pääsee eroon kotikonstein huolellisuudella sekä yleisellä siisteydellä ja puhtaudella. Tuholaiset ovat onneksi harvoin vaaraksi terveydelle.

Kuka tuholaiset hävittää?

Kodin sisätiloissa piileskelevien tuholaisten hävittäminen on taloyhtiön osakkaan vastuulla. Itse hävitettäviä ötököitä ovat muun muassa lomamatkalta mukaan tarttuneet verta imevät, ruskeat ja pahanhajuiset petiötökät eli seinäluteet sekä elintarviketuholaiset ja sokerimuurahaiset.

Jos sen sijaan hiiriarmeija on linnoittautunut talon rakenteisiin, pitää asukkaan tehdä ilmoitus isännöintiyritykseen. Isännöinti on tärkeässä roolissa, kun talon rakenteissa havaitaan tuholaisia. Isännöitsijä on asiantuntija, joka arvioi, onko jonkinlaisiin toimenpiteisiin tarpeen ryhtyä koko taloyhtiön osalta, ja ottaa kantaa siihen, kuka hoitaa mahdollisen tuholaisten hävittämisen. Yleensä tehtävään palkataan ammattimainen tuholaistorjuja.

Vuokrasuhteessa tuholaisten hävittäminen huoneistosta kuuluu pääsääntöisesti vuokranantajan vastuulle, ellei vuokrasopimuksessa ole sovittu muuta. Vuokralainen huolehtii kuitenkin itse irtaimistostaan.

Yleisimmät kodin ötökkävieraat ja niiden hävittäminen

  • Sokerimuurahaiset: säilytä makeat elintarvikkeet kannellisissa purkeissa. Jos muurahaisia on poikkeuksellisen paljon, ilmoita asiasta isännöintiyritykselle.
  • Sokeritoukka: pidä keittiö ja kylpyhuone mahdollisimman kuivina. Vaaratonta sokeritoukkaa on harvoin syytä hävittää.
  • Tekstiilituholaiset: pese käytettyinä hankitut kalusteet ja vaatteet, käsittele ne torjunta-aineella tai pakasta vuorokaudeksi.
  • Seinäluteet: pese lomavaatteet 60 asteessa ja pidä koti puhtaana.
  • Kirput ja punkit: pidä lemmikkieläinten turkit puhtaana ja koti siistinä.
Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

28 kommenttia

  1. Kuka korvaa/maksaa luteiden pesittämän väliseinän purun? Selvennyksenä että ko. luteet levisivät yläkerran asunnosta ja purkua suositteli luteiden myrkytysfirma.

    1. Jos luteet tulivat rakenteiden kautta yläkerrasta ja ne on tarpeen poistaa, huolehtii asunto-osakeyhtiö poistamisesta.

  2. Asia: Sokerimuurahaiset. Etenevää muistisairautta sairastavalle vanhukselle ostettiin rivitaloasunto marraskuussa 2012.
    Isännöitsijä ei maininnut isännöitsijäntodistuksessa, että rivitaloyhtiön asunnoissa on hevos- ja sokerimuurahaisia talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä. Välittäjä ja myyjä salasivat myös asian.
    Vanhusta hoitavat kodissa yksityisen yrittäjän kotipalvelun ja kotisairaanhoidon hoitajat joka aamu ja ilta. Omaiset käy päivällä.
    Kotihoitajat ottivat yhteyttä omaisiin helmikuussa kun kovilla pakkasilla muurahaisia ilmestyi keittiöön. Keittiön ylä- ja alakaa-pin ruat on paketoitu tiukasti muoveihin. Ruokia ei voi jättää keittiön pöydille. Vanhus ei etenevän muistisairautensa vuoksi itse pysty peittelemään ruokiaan. Tilanne kotona on ahdistava, stressaava ja turvaton. Kotihoitajat suosittelevat vanhukselle kiireellisesti asuntoa, jossa ei ole muurahaisia.
    Esitimme, että isännöitsijä palkkaisi muurahaisten torjuntaan erikoistuneen yrittäjän joka häätäisi ne pois. Isännöitsijä sanoi, että hänenkin talossa on muurahaisia, ei niistä ole hänelle mitään haittaa ja kehotti ostamaan muurahaisten torjuntaan käytettäviä myrkkyjä yhtiön varoilla. Naapuri sanoi, ettei myrkytys auta kuin hetkeksi. Muurahaiset tulevat jonkin ajan kuluttua takaisin.
    Onko isännöitsijä toiminut huolettoman miehen tavoin, kun hän ei mainitse kauppakirjan liitteenä olevassa isännöitsijäntodistuksessa, että yhtiön asunnoissa on todettu sokerimuurahaisia jo vuosien ajan, eikä palkkaa muurahaisten torjuntaan erikoistunutta ihmistä? Onko 90 v. asukkaan ostettava muurahaisten torjuntamyrkyt ja häädettävä itse muurahaiset? Onko asunnossa virhe?

    1. Sokerimuurahaiset ovat tosiaan erityisesti kevään ja kesän ongelma. Niistä ei ole varsinaista haittaa, ellei niitä ole asuintiloissa erittäin runsaasti. Sokerimuurahaiset ovat erityisen mieltyneitä makeaan, joten sokeripitoiset elintarvikkeet kannattaa tosiaan säilyttää kannen alla suojassa.

      Sokerimuurahaisten hävittäminen on asukkaan vastuulla. Jo muurahaisten pesä on kiinteistön rakenteissa, tarvitaan torjuntaan yleensä asiantuntijan apua. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiön hallitus päättää sokerimuurahaisten hävittämisestä koko yhtiöstä.

      Muurahaisten merkityksestä asuntokaupassa löytyy itse asiassa Helsingin käräjäoikeuden päätös (07/32382). Kyseisessä tapauksessa ratkaistiin faaraomuurahaisten merkitys asuntokaupassa. Tässä tapauksessa katsottiin, ettei myyjä tiennyt muurahaisista ja siten kyseessä katsottiin olevan salainen virhe. Muurahaiset eivät oikeuden mukaan olleet niin suuri virhe, että asunnon arvo olisi siitä alentunut.

      Isännöitsijäntodistuksessa on mainittava asunnon osalta yhtiön tiedossa olevat yhtiön tai osakkaan kunnossapitovastuun piiriin kuuluvat asunnon käytön tai käyttökustannusten kannalta olennaiset viat ja puutteet. Lisäksi on mainittava kiinteistön ja rakennuksen osalta sellaiset yhtiön päättämät tai hallituksen ehdottamat korjaukset ja muutokset, jotka voivat vaikuttaa asunnon käyttöön tai käyttökustannukseen. Eli koska kyse ei ole käytön tai käyttökustannuksen kannalta olennaisesta viasta, ei mielestäni muurahaisongelmasta ole tarvinnut mainita isännöitsijäntodistuksessa, vaikka se olisi ollut yhtiön tiedossa.

    2. Taloyhtiössä ainoastaan minun asunnossani on sokerimuurahaiset riesaksi asti joulukuusta toukokuuhun. On arveltu sen johtuvan lattialämmityksestä joka on jälkeenpäin asennettu asuntooni, muissa huoneistoissa samassa talossa kun ei ole tätä ongelmaa. Taloyhtiön hallitus ei suostu myrkyttämämään muurahaisia asiantuntijaa käyttäen sillä heidän mielestään se on minun vastuullani. Olen kahden vuoden ajan myrkyttänyt omin konstein, tuloksetta, joten koen sen riittämättömäksi. Ostin asunnon silloisen hallituksen jäseneltä, ja tiedossa on että ongelma on ollut jo tuolloin, joten katsoisin että hallituksella on ollut ongelma tiedossa ja että ne eivät johdu elintavoistani. Muurahaisia on runsaasti, valtasivat jopa jääkaapin, joten myrkkyäkin on joutunut käyttämään runsaasti.

    3. Tähän on mahdotonta ottaa kantaa, koska ensin pitäisi selvittää, mistä muurahaiset tulevat asuntoon ja ovatko ne vain sisätiloissa. Taloyhtiö vastaa rakenteissa pesivistä ötököistä, ja hallitus päättää niiden hävittämisestä.

  3. Hei,

    Asuntooni pääsee hiiriä, koska keittiön viemäröinnistä puuttuu tiiviste. Kysymyksessä on siis keittiön seinässä oleva viemäröintiputki, joka on kaapiston takana. Hiiriä on näin ollen myös rakenteissa.
    Isännöitsijän mukaan putken tiivistäminen kuuluu osakkaalle. Itse olen vedonnut siihen, että tuholaiset tulevat asuntooni rakenteista, joten taloyhtiön tulisi pyrkiä korjaamaan tuholaisongelma.
    Onko asia näin? Mihin säädöksiin asiassa voisi vedota?

    1. Mikäli hiiret tulevat rakenteiden kautta, ja ne on tarpeen poistaa, huolehtii asunto-osakeyhtiö poistamisesta. Käytännössä siis varmasti rakenteen tiivistämisestä. Viemäri on myös perusjärjestelmänä taloyhtiön kunnossapitovastuulla, mikäli yhtiöjärjestyksessänne ei ole muuta todettu. Silloin myös viemärin tiivisteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Tarkista kuitenkin ensin taloyhtiönne yhtiöjärjestys. Mikäli siellä ei ole kunnossapidosta määräyksiä, määrää asunto-osakeyhtiölain 4 luku (2 §) taloyhtiön kunnossapidosta.

    2. Kiitos vastauksesta!

      Yhtiöjärjestyksestä ei ole laista poikkeavia säännöksiä. Rakennukseen ollaan uusimassa välikaton puhallusvillaa puolen vuoden päästä ja isännöitsijän mukaan tämä riittää hiirien poistamiseen asunnosta. Itse olen vedonnut siihen, etten voi elää puolen vuoden ajan niin että hiiret pääsevät asuntooni. Eikö tuholais ongelmissa yhtiön tule alkaa välittömiin toimiin? Olen tutustunut asunto-osakelakiin mutta olen tekemässä yhtiön hallitukselle kirjallista pyyntöä joten kaipaisin sellaista lähdettä jossa velvoitetaan yhtiö välittömiin toimiin tuholaisongelmassa.

  4. Rivitalon lattian alla asuvat muurahaiset ovat roudanneet hiekkaa mm. KPH lattiakaivoon. Lattiakaivohan lienee yhtiön kunnossapitovastuulla. Hiekan ilmestyminen lattiakaivoon pistää epäilemään koko kaivon tiiveyttä. Mihin toimenpiteisiin asukkaan ja / tai yhtiön pitäisi ryhtyä asian johdosta?

    1. Lattiakaivo on taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Asukas on velvollinen puhdistamaan näkyvät osat liasta säännöllisesti.

      Koska en ole tekninen asiantuntija, en kuitenkaan voi ottaa kantaa siihen, minkälaista haittaa muurahaisten tuomat hiekat voi aiheuttaa lattiakaivolle. Suosittelen, että tarkistatte tekniseltä asiantuntijalta, voiko siitä aiheutua haittaa ja onko syytä tarkemmin tarkistaa kaivon kuntoa.

  5. Kiitos kommentista. Epäilys ei koske sitä, että muurahaiset tai niiden tuomat hiekat vahingoittaisivat lattiakaivoa, vaan sitä, että kun muurahaiset kerran pääsevät sinne kulkematta lattian poikki, niin kaivo ei välttämättä ole enää tiivis (mistä muurahainen pääsee, päässee vesikin?).

    1. Näinhän se toki voi olla, mutta en valitettavasti siihen voi ottaa kantaa, kun kyse ei ole juridisesta asiasta.

  6. Unohtui edellisestä: asiasta on ilmoitettu taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle, ja pyydetty tarkistamaan lattiakaivon kunto. Taloyhtiö ei ole reagoinut asiaan mitenkään.

    1. Sinun kannaltasi tärkeintä on toki, että tekemäsi ilmoituksesta löytyy näyttöä, eli että olet tehnyt ilmoitukset kirjallisesti. Jos jälkikäteen kävisikin ilmi, että asunnossasi olisi jonkinlainen ongelma, on tärkeää, että voit osoittaa, että sinä olet täyttänyt ilmoitusvelvollisuutesi. Taloyhtiö saa toki arvioida, onko tarpeen tehdä asialle jotain vai ei.

      Jos olet hyvin huolissasi asiasta, voit toki kirjallisen ilmoituksen jälkeen pyytää taloyhtiöltä luvan tutkia rakenteet itse, mutta siinä tilanteessa on taas hyvin tärkeää sopia taloyhtiön kanssa etukäteen, ottaako taloyhtiö vastatakseen tutkimuksista aiheutuneet kustannukset.

  7. Rivitalon välikatolla asuu hiiriä, välillä niitä tulee myös sisälle. Hiirten rapinaa kuuluu aina välillä katolta. Asuntoon on tullut myös muita tuholaisia, joiden takia hommasin myrkyttäjän tuhoamaan epämiellyttävät toukat. Tuholaistorjuja mainitsi että hiiret ovat paloturvallisuusriski eli hiiri voi purra sähköjohtoa ja näin ollen sytyttää tulipalon. Olen vienyt tätä asiaa läpi meidän taloyhtiön hallitukselle mutta heillä ei ole aikomustakaan tehdä asialle mitään, kyse ei edes ole kovin suuresta kustannuksesta. Nyt jos sattuisi niin ikävästi että syttyisi tulipalo ja syyksi selviäisi nämä hiiret, niin mitenkähän on, korvaakohan vakuutus kun asia on ollut kuitenkin tiedossa? Enkä kyllä ymmärrä miksi tällaista asiaa ei oteta vakavasti taloyhtiössä, kun ei kai kukaan mielellään asu tuholaisten kanssa. Onko minulla oikeus vain tilata tuholaisentorjuja poistamaan välikaton hiiriongelman ja antaa siitä lasku taloyhtiölle? Sisätuholaistenkin torjunta olisi tehokkaampaa jos koko taloyhtiö torjuttaisiin kerralla.

    1. Valitettavasti en voi ottaa yksittäiseen tapaukseen kantaa tällä palstalla. Tapauksessasi pitäisi mm. selvittää kenellä on kunnossapitovastuu yhtiöjärjestyksen mukaan. Jos rakenteiden kunnossapitovastuu on taloyhtiöllä eikä taloyhtiö ole ryhtynyt sellaisiin toimenpiteisiin, mihin heidän kuuluisi ryhtyä (esim. hiiret tulevat rakenteiden kautta asuntoosi), oletko antanut kirjallisen korjauskehotuksen taloyhtiölle.

  8. Ilmeisesti naapurista tulee sokeritoukkia asuntoon. (vain makuuhuonessa).
    Kuka vastaa myrkyttämisestä ja kustannuksista kerrostalossa.

    1. Asunnoissa voi esiintyä monenlaisia tuholaisia ja hyönteisiä. Ne ovat kuitenkin yleensä vaarattomia, mutta sitäkin kiusallisempia. Tuholaiset voivat aiheuttaa asukkaalle mielipahan lisäksi myös aineellista haittaa: kodin tekstiilit saattavat esimerkiksi vaurioitua tai hygieniataso vaarantua. Sokeritoukat esiintyy erityisesti viemäreiden läheisyydessä asunnon kosteissa tiloissa, kuten keittiössä, kylpyhuoneessa ja vessassa. Sokeritoukkien torjumiseksi on tärkeää pitää kosteat tilat mahdollisimman kuivana ja tuulettaa kylpyhuone suihkussa käymisen jälkeen.
      Yleensä sokeritoukista ei aiheudu asukkaalle haittaa, mutta niiden erittäin runsas esiintyminen saattaa joskus viitata rakennuksen kosteusvaurioon. Sokeritoukkia on vain harvoin aiheellista hävittää asunnosta, mutta tällöin hävittämisestä vastaa osakas omalla kustannuksellaan. Isännöitsijä voi myös tarvittaessa arvioida sokeritoukkien aiheuttaman haitan merkittävyyttä ja taloyhtiön hallitus päättää jatkotoimenpiteistä.

  9. Muutimme rivitaloon ja Venäläiset omistajat muutti ulkomaille,meillä ei ole heidän uutta numeroa vielä. Ehdimme asua kolme päivää kun huomasimme että asunnossa on intianjauhokoisia sekä niiden pesiä keittion kaapin reiät täynnä. Kenen vastuu? Voimmeko tilata tuholaistorjujan maksaa sen ja vähentää vuokrasta tuholaistorjujan laskunverran?

  10. Hei. Meille on ilmaantunu riisihäröjä(tod.näköisesti ostamastamme kanin ruoasta) ilmoitin asiasta vukranantajalle ja toivat myrkky pullon ja käskivät itse myrkyttää. Mitä jos häröt eivät katoa omalla myrkytyksellä ja mitä jos leviävät muihin asuntoihin? En kai ole vastuussa?

  11. “Itse hävitettäviä ötököitä ovat muun muassa lomamatkalta mukaan tarttuneet verta imevät, ruskeat ja pahanhajuiset petiötökät eli seinäluteet”

    Heh, eipä taida olla ihan näin.

    Miksi tällä sivustolle levitetään tahallaan väärää tietoa?

    Kyllä näiden hävittäminen kuuluu ammattilaisille ja taloyhtiölle.

  12. Faaraomuurahaiset eivät häviä muurahaissyöteillä. Tuttavilla ammattilaiset myrkyttivät koko kerrostalon, ja niin niistä päästiin. Nyt meillä on myös niitä. Onko taloyhtiö velvollinen hävittämään ne?

  13. Hei, miten on, kuka saa hoitaa rottaongelmaa taloyhtiössä? Jos yhtiö itse hoitaa yhden ihmisen toimesta, tuleeko esim. kaikilla hallituksen jäsenillä olla kasvinsuojelututkinto? Olen ymmärtänyt, että silloin yhtiön hallitus on yhteisvastuullinen ja ei erotella hallituksen jäseniä. Vai olisiko parasta antaa vain ulkopuolisen asiantuntijan hoitaa homma? Miten valvoisimme, että homma todella hoidetaan?

  14. Vuokralaisemme käyttää pihakompostia elintarvikkeiden kompostoimiseen. Rotat ovat tehneet pesän kompostiin ja ovat levinneet tämän myötä pihapiirissä.

    Onko vastuu kompostin hajottamisesta ja tuholaistorjunnasta vuokranantajalla vai vuokralaisella?

    1. Miten hävittää asunnosta euskoturkiskuoriaiset? Riittääkö siihen säännöllinnen siivoaminen ja raid joka on tarkoitettu tuholaishyönteisiin?

  15. Paperitoukka. Luokitellaanko paperitoukat osakaan/asukkaan hävitysvastuulle huoneistostaan vrt. sokeritoukka.
    Ensin oli osakkaalla oletuksena että ovat huoneiston ötökät ovat sokeritoukkia, mutta myöhemmin kävi ilmi että ovat paperitoukkia. Paperitoukkien hävityksestä ei puhuta vastuukirjasessa mitään. Sinne voisi laittaa tuon saman virkkeen (Kodin sisätiloissa piileskelevien tuholaisten hävittäminen on taloyhtiön osakkaan vastuulla). Paperitoukkia on ollut Suomessa jo pitkäänkin, mutta ne on sotkettu useinkin sokeritoukkiin.

  16. Voiko asunnossa olevat hyönteiset olla syy vuokran alentamiseen?
    Pitääkö asunnon omistajan/vuokraajan puuttua tilanteeseen, jos valitan ötököistä? ( sokeritoukkia, paperitoukkia, turkiskuoriaisia, hämähäkkejä, kärpäsiä…) Kuinka kallista myrkyttäminen on?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tuholaiset