Apua, taloyhtiössä riidellään! Näin opit riitelemään ja sovittelemaan kiihkottomasti

Kirjoittanut Tiina Komi 27.4.2020
Taloyhtiössäkin voi tulla riitaa.

Kun taloyhtiössä riidellään, kaikkien edun mukaista on yrittää ratkaista tilanne. Osakkaiden keskinäisiä riitoja voi ratkoa kuuntelemalla, tekemällä kysymyksiä ja kannustamalla riidan osapuolia etsimään yhdessä ratkaisua. Tilaajille

Taloyhtiöelämä ei ole aina yhtä auvoa. Kun taloyhtiössä riidellään, sotkeutuu vyyhtiin jopa tahattomasti monta osapuolta: naapurit, taloyhtiön hallitus ja jopa isännöitsijä. Jotta talossa säilyy sopu, kannattaa kiista sopia reilusti ja keskustellen.

Konfliktien juurisyyt ovat samanlaisia, on kyse sitten työyhteisön, suvun tai naapureiden riidoista. Johtamisen ja konfliktihallinnan dosentti Pia Lappalainen kertoo, että riidan ytimessä on yleensä kokemus siitä, että yksilön oikeuksia on loukattu, eikä hänen tarpeisiinsa ole vastattu. Tämä kytkeytyy kuulluksi tulemisen ja arvostuksen tarpeisiin.

Konflikteja syntyy esimerkiksi silloin, kun ihminen peittää omat tarpeensa yrittäessään olla sosiaalisesti hyväksyttävä. Meillä on taipumus sanoa asioita, joita uskomme toisen odottavan. Omien tarpeiden ja tunteiden tukahduttaminen lisää väärinymmärryksen riskiä.

– Ongelmia syntyy, kun asioita ei kehdata ottaa suoraan puheeksi, vaan aletaan vatvoa niitä omien tukijoukkojen kanssa. Vastakkaiset rintamat vahvistuvat, vaikka näkökulmat perustuvat puutteelliseen tietoon ja tulkintoihin. Riidat koetaan haitallisina ja tuhoisina, koska ne jättävät negatiivisen tunnejäljen. Riitely ei kuitenkaan ole vaarallista, Lappalainen muistuttaa.

Kuunteletko loppuun vai mietitkö jo vastausta?

Lappalainen soisi ihmisten oppivan riitelemään asioista kiihkottomasti. Riitaan voi suhtautua keinona, jolla edistetään kaikkia koskevaa yhteistä hyvää. Vaikka äänet välillä nousevat, erimielisyyksiin ei tarvitse suhtautua tunteella, kun muistaa, että konfliktit kuuluvat vuorovaikutukseen.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä. Jos olet jo tilaaja tai taloyhtiöllesi tulee Kotitalo-lehti, sinulla on lukuoikeus kaikkeen sisältöön. Luo tunnukset niin saat avaimen Kotitaloon!

Luo tunnukset
Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Naapurit Taloyhtiön johtaminen Viestintä