Airbnb tuo turistit taloyhtiöihin

2.8.2016
Moni asia Airbnb:ssa voi huolettaa, mutta tilannetta kannattaa arvioida sen mukaan, miten vuokraus sujuu.

Oman asuntonsa tai huoneen voi vuokrata matkailijalle esimerkiksi Airbnb:n kautta. Taloyhtiö ei voi kieltää vieraiden majoittamista muutoin kuin kirjaamalla erillisen kiellon yhtiöjärjestykseen.

Osakas voi vuokrata asuntonsa tai huoneensa lyhytaikaiseen käyttöön samalla tavalla kuin pitkäaikaiseenkin käyttöön kenelle tahansa. Vuokraamiselle ei ole mitään estettä, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole erillistä kieltoa.

– Yleensä tällaista merkintää ei ole, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

– Laki ei edellytä lupia. Edes isännöitsijälle ei tarvitse tehdä ilmoitusta, toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen vuokranantajat ry:stä toteaa.

Tietääkö omistaja turistivuokralaisista?

Tilanne on toinen, jos vakituinen vuokralainen välittää asuntoa eteenpäin. Suomessa vuokralaisella on oikeus alivuokrata asuntoa ilman vuokranantajan lupaa, jos vuokrattava osa asunnosta on enintään puolet asunnon pinta-alasta ja päävuokralainen itsekin asuu asunnossa. Jos vuokrattava pinta-ala on enemmän kuin puolet tai päävuokralainen itse asuu muualla, kyse on jälleenvuokrauksesta, johon tarvitaan vuokranantajan lupa.

Asiasta on hyvä keskustella vuokrasopimusta tehtäessä ja halutessa tehdä merkintä vuokrasopimukseen.

Jos epäilee, että naapuriasunnon vuokralainen välittää asuntoa eteenpäin omistajan tietämättä, kannattaa kertoa asiasta isännöintiin. Sieltä voidaan tarvittaessa olla yhteydessä asunnon omistajaan.

Moni asia voi huolettaa

Majoittaminen saattaa herättää pelkoja ja pahaa verta muissa talon asukkaissa. Kulkeeko rapussa vieraita ihmisiä? Lisääntyykö meteli? Kuluuko vettä holtittomasti? Murhetta voi aiheuttaa myös se, keillä kaikilla on asunnon tai talon ulko-oven avaimet.

Kulkeeko rapussa vieraita ihmisiä? Lisääntyykö meteli?

Rivitalossa majoittaminen voi olla huomaamattomampaa kuin kerrostalossa, mutta mahdollinen häly voi askarruttaa sielläkin.

– Ei kannata syyllistää asunnon vuokraajaa etukäteen. Tilannetta on syytä arvioida sen mukaan, miten majoittaminen kussakin taloyhtiössä sujuu, Marina Furuhjelm rauhoittelee.

Airbnb perustuu siihen, että sekä vuokraajat että vuokralaiset antavat toisilleen julkista palautetta siitä, miten vuokraus on sujunut. Tämä auttaa tehokkaasti karsimaan häiriökäyttäytymistä. Lisäksi vilkaisu Airbnb:n vuokraussivustolle osoittaa, että jotkut vuokralle antajat ovat esimerkiksi merkinneet ilmoitukseensa hiljaisuuden alkavan kello 22.

Kulku sallittu ja käyttövedestä ei laskua

Taloyhtiön asukkaalla on oikeus teettää avaimia tarpeensa mukaan. Ovikoodikin on vapaasti jaettavissa.

– Kannattaa muistaa, että ilman vuokraustakin ovikoodi on todennäköisesti lukuisten ihmisten tiedossa, esimerkiksi asukkaiden sukulaisten ja ystävien, Furuhjelm sanoo.

Vettäkin vieraat saavat käyttää ilman lisälaskua.

Vettäkin vieraat saavat käyttää ilman lisälaskua. Furuhjelm ei kantaisi huolta vedenkulutuksesta, vaikka maksu muodostuisi asukkaiden lukumäärän perusteella.

– Jos vuokrattavana on koko asunto, omistajat ovat yleensä pois, joten he eivät käytä vettä. Kaikilla meillä käy vieraita eikä heidänkään vedenkulutuksestaan laskuteta, hän muistuttaa.

Tämä pätee Furuhjelmin mukaan sillä edellytyksellä, että majoittaminen on ajoittaista ja lyhytkestoista.

– Jos kyse on säännöllisestä ja pitkäaikaisesta vuokraamisesta, esimerkiksi muutamia päiviä viikoittain, sovun säilymiseksi on hyvä sopia isännöinnin kanssa vesimaksun maksamisesta vaikkapa keskimääräisen käyttäjämäärän mukaan. Varsinkin, jos myös omistajat yöpyvät asunnossa.

INFO

Jos haluat vuokrata matkailijoille huoneistoasi tai yhtä huonetta, huomioi nämä:

  • Kerro vuokralaisille talon pelisäännöt, esimerkiksi hiljaisuusajat, tupakointisäännöt ja niin edelleen.
  • Ansaittu tulo on ilmoitettava verottajalle pääomatulona. Tulosta voi vähentää toiminnasta aiheutuneet
  • Jos majoittamisesta saatu tulo ylittää muun arvonlisäverollisen toiminnan kanssa 8 500 euroa vuodessa, on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi.

Asiantuntijana verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Airbnb Vuokra-asuminen