Isännöintiala selvitti: Taloyhtiöasuminen mainettaan parempaa

Taloyhtiöelämään liitetään usein ongelmia, kuten riitoja ja häiriöitä. Isännöintialan laajan kyselyn mukaan asukkaat ovat kuitenkin tyytyväisiä asumiseensa.

Tämän kevään aikana noin 3 000 asukasta on kertonut taloyhtiöasumisen kokemuksistaan Talokysely.fi-palvelussa. Isännöintiliiton tammikuussa julkistaman verkkopalvelun kautta on saatu vastauksia 180 taloyhtiöstä ympäri Suomea.

– Taloyhtiöissä on vihdoin heräämässä kulttuuri, jossa kaikilta asukkailta kysytään. Ennen vain äänekkäimmät saivat mielipiteensä kuuluviin yhtiökokouksissa ja pihoilla, kertoo Isännöintiliiton asiantuntija, T&K Pekka Harjunkoski.

Taloyhtiöasukkaat ovat erityisen tyytyväisiä kotitalonsa turvallisuuteen ja rauhallisuuteen. Turvallisena taloyhtiötään pitää 81 prosenttia ja rauhallisena 75 prosenttia asukkaista.

– Taloyhtiöasuminen luo arjen perusturvallisuutta lähes kaikille. Tämä arjen perusasia on ehkä paremmalla tasolla kuin yhteiskunnallisen keskustelun perusteella voisi olettaa.

Asukkaat haluavat vaikuttaa

Parannettavaakin löytyy: asukkaat toivovat taloyhtiöltään muun muassa panostusta piha-alueiden kuntoon, energiatehokkuuteen ja viestintään. Moni kaipaa myös enemmän naapuriapua ja yhdessä tekemistä.

– Jokaisesta taloyhtiöstä löytyy omat kehityskohteensa, jotka selviävät vain kysymällä. Puolet vastanneista on antanut palvelun kautta myös kehitysehdotuksia, mikä kertoo asukkaiden aktiivisuudesta, Harjunkoski sanoo.