Kotitalon seuraajilla on monenkirjava suhtautuminen hallitustyöhön – onnea voittajille!

Pyysimme lukijoitamme ja sosiaalisen median kanaviemme seuraajia kertomaan heidän suhtautumisestaan hallitustyöhön. Mikä heitä motivoi tekemään työtä tai miksi he eivät halua hallitukseen?

Kuva: Turkulaisen Luolavuoren koulun oppilaat piirsivät kuvan unelmiensa taloyhtiöstä: Valokuva: Vesa-Matti VääräArvonnassa kaksi lahjakorttia Perfect Finnish -verkkokauppaan voittivat Sanna Pylsy (Helsinki) ja Seppo Olkkonen (Joensuu), onneksi olkoon!

Vastauksia tuli liki 30. Niistä nousi esiin sekä innostus, pakko että velvollisuudentunto. Moni pitää tehtävää mahdollisuutena vaikuttaa omaisuutensa arvoon ja valvoa sitä.

Esimerkkejä hallituksessa mukana olevien motiiveista:

”Rakkaus Helsinkiin ja sen rakennettuun ympäristöön. Olemme osa sitä. Historian vaaliminen, talon kunnossapito – säilyttävä saneeraus vanhaa kunnioittaen ja nykyihmisen tarpeet huomioiden.”

”Pääsee vaikuttamaan näköalapaikalta, saa oman äänensä kuuluviin ja voi edelläkävijämäisesti ehdottaa ja laittaa vireille asioita.”

”Kiinnostaa oman talon viihtyvyys, vaikuttamismahdollisuus, sosiaalisuus asukkaiden kanssa, yleensäkin uudet asiat ja olla perillä siitä, mitä tapahtuu, miten ja miksi.”

”Hallitustyössä kiinnostaa rahansäästö, etteivät jotkut laskutaidottomat mene tekemään typeriä päätöksiä keskenään.”

”Olen taloyhtiöni hallituksen jäsen, koska meitä oli viimeksi niin vähän taloyhtiön kokouksessa, että liityimme kaikki paikalla olleet asukkaat jäseniksi.”

”Haluan olla perillä, mitä taloyhtiössä päätetään esimerkiksi remonteista ja olla mukana kertomassa omat mielipiteeni tulevien remonttien priorisoinnista. Minun on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka käyttävät lähes kaiken omaisuutensa asuntoon, mutta eivät vaivaudu edes yhtiökokouksiin.

”Minua motivoi osallistuminen taloyhtiön toimintaan, koska hallitus olisi muuten täynnä vanhoja ikijääriä ihmisiä, jotka jyräävät päätöksillään muiden yli tai hissukoita, jotka eivät uskalla sanoa yhtään mitään. Minä uskallan, ja näin olen saanut hissukoidenkin ääniä itselleni!”

”Haluan varmistaa osaltani, että talosta pidetään hyvää huolta. Haluan olla varmistamassa, että meidän 1980-luvun talostamme saadaan edes jokseenkin energiatehokas.”

”Koska yhtiökokouksessa ei ole halukkaita hallitukseen. Energiaa riittää sitten päätöksistä urputtamiseen.”

”Oppiminen tekniikasta, ihmisistä ja taloudesta. Saa tutustua muihin ja itseensä. Joutuu miettimään, miltä asiat muista näyttävät, mihin on varaa tai mikä on paras tekninen ratkaisu.”

Vastauksia heiltä, jotka eivät kuulu hallitukseen:

”Minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta taloyhtiöni hallinto ollenkaan. Uskon, ettei siellä pysty vaikuttamaan oikeasti asioihin mitenkään kriittisesti, joten en ole kokenut järkeväksi osallistua kokouksiin.”

”Asun vuokralla enkä tiedä, voiko vuokralainen liittyä hallitukseen. Taloyhtiön asiat kyllä kiinnostaisivat eli voisin liittyä hallitukseen, kunhan asiat sujuisivat ilman turhaa kyräilemistä ja valtapelejä.”

 

Lue hallitusammattilaisen ajatuksia täältä: ”Hallitus on näköalapaikka, taloyhtiössä pääset vaikuttamaan.”

Tilaa Kotitalon kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä Kuulumisia Kotitalosta -uutiskirje tästä linkistä.