Ovatko taloyhtiön luottotiedot ajan tasalla?

28.9.2015
Taloyhtiön maksukyky on syytä pitää kunnossa.

Suomalaisia taloyhtiöitä on tavanomaisesti pidetty varmoina maksajina. Yhä useampi palveluyritys tarkistaa kuitenkin taloyhtiön luottokelpoisuuden. Ovatko oman taloyhtiönne luottotiedot ja maksukyky ajan tasalla?

– Alueelliset erot ovat kasvaneet. On muuttotappiosta kärsiviä paikkakuntia, joissa ei ole enää itsestäänselvyys, että taloyhtiön vastuut tulevat hoidetuiksi samalla tavalla kuin aikaisemmin. Lisäksi on pieniä yhtiöitä, joita halutaan tarkastella tarkemmin, sanoo palvelujohtaja Risto Kallio Suomen Asiakastiedosta.

Muuttotappiopaikkakunnilla sijaitsee taloyhtiöitä, jotka eivät saa enää pankkilainaa remontteihinsa. Esimerkiksi eräs Imatran keskustassa järven rannalla sijaitseva taloyhtiö ei saanut lainaa viemäriputkistojen uusimiseen, ja se joutui teettämään selvästi pienemmän remontin.

Myös kasvukeskuksissa taloyhtiöiden kannattaa olla tarkkana maksuhäiriömerkintöjen välttämiseksi. Häiriöt vaikuttavat palvelujen saantiin.

Pienissä taloyhtiöissä muutokset osakkaiden maksukyvyssä heijastuvat nopeasti koko yhtiön talouteen. Vaikeat ajat näkyvät suurissakin taloyhtiöissä maksuviiveinä ja -vaikeuksina.

Muuttotappiopaikkakunnilla sijaitsee taloyhtiöitä, jotka eivät saa enää pankkilainaa remontteihinsa.

Maksuhäiriöisiä taloyhtiöitä on vain vähän

Silti taloyhtiöt ovat yleisesti ottaen edelleen varmempia maksajia kuin yritykset. Asunto-osakeyhtiöistä tulee pienempi luottoriski palveluntarjoajille kuin yrityksistä keskimäärin.

Suomessa on Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan vajaat 86 000 asunto-osakeyhtiötä. Luottotietoyhtiö Bisnoden viime syksynä julkistaman selvityksen mukaan maksuhäiriöisiä niistä on vain murto-osa, vajaat 800.

Isännöintiliiton arvion mukaan maksuhäiriöisiä yhtiöitä tuskin löytyy ammattimaisesti isännöityjen joukosta. Taloyhtiön tilinpäätöksestä näkyy, jos rahat ovat loppu. Jokainen asunnonostaja saa tilinpäätöstiedot asuntokaupan yhteydessä isännöitsijäntodistuksen mukana.

Luottotiedot vaikuttavat taloyhtiön elämään

Eniten maksuhäiriöitä on siellä missä asunto-osakeyhtiöitäkin, Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Vaikutelma ”pienestä ongelmasta” muuttuu, kun tarkastellaan maksuhäiriölukuja toisesta näkökulmasta: ongelma koskee yli 10 000 huoneistoa ja niiden noin 15 000 asukasta.

Kehnoilla luottotiedoilla on suuri merkitys taloyhtiön päivittäiseen talouteen ja elämään.

– Asunto-osakeyhtiöiden luottokelpoisuutta kysytään jatkuvasti ja paljon. Osa yrityksistä on tarkkoja, etteivät ole lainkaan tekemisissä heikossa taloudellisessa tilanteessa olevien taloyhtiöiden kanssa, johtaja Juha Iskala luotonhallinta- ja perintäyhtiö Intrum Justitiasta sanoo.

Luottotiedot kiinnostavat esimerkiksi isännöinti-, huolto- ja remontointiyrityksiä sekä pankkeja ja vakuutusyhtiöitä.

Jos taloyhtiön luottotiedoissa on ongelmia, tarjouksia voi saada, mutta niiden hinta on toista luokkaa kuin silloin, jos taloyhtiön maksukyky on kunnossa.

Joskus talous voi olla täysin reilassa, mutta tiedot taloyhtiön taloudesta eivät ole ajan tasalla kaupparekisterissä.

Ovatko tiedot kaupparekisterissä ajan tasalla?

Joskus talous voi olla täysin reilassa, mutta tiedot taloyhtiön taloudesta eivät ole ajan tasalla kaupparekisterissä. Tilinpäätöstietoja voi puuttua tai hallituksen jäsenten tietoja ei ole viitsitty päivittää.

Sekin saattaa riittää siihen, että taloyhtiötä ei pidetä luotettavana yhteistyökumppanina.

– Useimmalla taloyhtiöllä talous on kunnossa. Mutta kannattaisi pitää huoli, että ulkopuolisin silmin myös näyttää siltä, Asiakastiedon Kallio sanoo.

Sovi nopeasti maksusuunnitelma

Maksuhäiriöt eivät ole ainoa asia, joka palveluntarjoajia karkottaa.

– Jos maksaa laskunsa jatkuvasti myöhässä, se alkaa vaikuttaa hintoihin. Osa palveluntarjoajista soveltaa silloin tarjouskäytännössään korkeampia hintoja. Tai lainamarginaalit ovat korkeampia, jos lainaa saa ollenkaan, sanoo Intrum Justitian Iskala.

Hänen mukaansa maksuvaikeuksissa ei koskaan saisi jäädä odottelemaan, mitä tuleman pitää, vaan sopia nopeasti maksusuunnitelmasta.

– Taustalla oleva kiinteä varallisuus kyllä vaikuttaa. Toisaalta vaikuttaa siltä, että se joka maksuvaikeuksissa on, sillä vakuus on jo pantattu sataprosenttisesti tai ylikin. Kun ollaan vakavissa maksuvaikeuksissa, kiinteä omaisuus ei välttämättä enää muutu rahaksi, Iskala sanoo.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus Taloyhtiön johtaminen