Taloyhtiön yhtiökokouksen paikalla on väliä

Kirjoittanut Heidi Hammarsten 19.2.2019
Taloyhtiön yhtiökokouspaikkaan voi panostaa. Kuva: Aino Huhtaniemi

Karu väestönsuoja vai auditorion pehmeät penkit? Se, missä yhtiökokous pidetään, vaikuttaa kokouksen sujuvuuteen ja tunnelmaan. Esimerkiksi Café Brunnsdalin kokoustiloissa Espoon Kauklahdessa on kokoustekniikkaa ja sinne voi tilata myös tarjoilua.

Yhtiökokouksen pitopaikalla on väliä etenkin, kun asialistalla on jotain tavallista painavampaa asiaa.

– Putkiremontin aloituspäätöksen tehneessä kokouksessa oli lähes sata asukasta paikalla auditoriossa, joten aika ruuhkaiselta näytti. Tuskin olisi kokouksesta tullut mitään, jos se olisi pidetty vääränlaisessa paikassa, isännöitsijä Jari Väyrynen helsinkiläisestä Realco Malmista pohtii.

Kotitalo arvioi isännöitsijöiden kanssa kolme yhtiökokouspaikkaa.

Kahvilassa väki rentoutuu

Lähiseudun kahvilassa yhtiökokouksen tunnelmasta tulee helposti rento ja epämuodollinen. Tarjoilu järjestyy mutkattomasti ja kuuluu suorastaan asiaan. Toisaalta kahvilaa ei ole tarkoitettu muodolliseksi kokouspaikaksi. Siellä keskustelu lähtee helposti rönsyilemään tai se muuttuu lörpöttelyksi. Akustiikka voi olla hälisevä, tuolit epämukavia ja ihmiset istuvat katseet eri suuntiin.

Kokoustekniikkaa kahviloista harvoin löytyy. Jos tilassa on puhdas seinä, jolle heijastaa, sinne voisi viedä vaikka kannettavan videotykin. Kaikki taloyhtiöt eivät kuitenkaan löydä sopivaa kahvilaa riittävän läheltä, noin kilometrin säteeltä.

Kahvilakokouksen plussat

  • Rento ja epämuodollinen
  • Helppo järjestää tarjoilu

Miinukset

  • Usein hälyisä akustiikka
  • Esitystekniikka saattaa olla vaikea järjestää

Keskittyminen kärsii kellarissa

On helppo ratkaisu pitää kokous omassa talossa, jos kellarista löytyy kerhohuone tai väestönsuoja. Tämä valinta ei kuitenkaan ole isännöitsijöiden suosikki.

– Pyöräkellareissa tai väestönsuojissa ei aina ole tarpeeksi tilaa, penkkejä tai kokoustekniikkaa, Jari Väyrynen huomauttaa. Väki voi joutua istumaan tunteja kiikkerillä jakkaroilla. Oman talon tila on tietenkin lähellä, mutta Väyrysen mukaan siinäkin on haittapuolensa: jos kokous on omassa kellarissa, ihmiset tulevat paikalle tipoittain ja myöhästelevät tai poistuvat helpommin kotihommiin. Kauemmas tullaan hyvissä ajoin, valmistautuen.

Vaikka oman talon tila ei maksa mitään, sen järjestäminen kokouskuntoon vaatii ylimääräistä vaivaa. Kahvitarjoilun järjestäminen on joko mahdotonta tai sitten vahvasti talkootyövoiman varassa. Kalseiden kellaritilojen akustiikka ei myöskään yleensä ole korviahivelevä. Myös valaistuksessa ja ilmanvaihdossa on kellaritiloissa useimmiten parantamisen varaa.

Kellarikokouksen plussat

  • Helppo ratkaisu läheisen sijainnin vuoksi

Miinukset

  • Ei maksa mitään
  • Yleensä huono akustiikka, valaistus ja ilmanvaihto

Auditoriossa pysytään asiassa

Auditorio on isännöitsijä Jari Väyrysen suosikki. Niitä voi löytää esimerkiksi lähiseudun kouluista, kirjastoista tai muista julkisista tiloista kohtuuhintaan vuokralle iltaisin.

– Tunnelma on mukavampi ja leppoisampi, kun penkit ovat pehmeät ja ihmiset istuvat amfiteatterissa, Väyrynen sanoo.

Isännöitsijä Juho Vuorma oululaisesta Isännöinti Vuormasta kannattaa kokouskäyttöön suunniteltuja tiloja, “joissa on tilan tuntua eikä tarvitse istua kiinni toisissaan”. Auditorio luo myös asiallisemman ilmapiirin kuin oman talon tilat. Tarjolla on kunnollinen esitystekniikka ja valaistusta voi säätää tarpeen mukaan.

– Isolta seinältä on helppo seurata asioita. Ihmiset ovat tykänneet, kun voivat itse katsoa esimerkiksi talouslukuja. Esiintyjä voi suoraan selittää lukujen taustaa eikä niitä tarvitse lukea niitä ääneen. Lukujen näyttäminen poistaa luuloja ja turhia kysymyksiä, Jari Väyrynen perustelee.

Auditoriokokouksen plussat

  • Mukavat penkit
  • Hyvä esitystekniikka
  • Sopivasti virallinen ympäristö

Miinukset

  • Voi olla vaikea löytää sopivaa hyvien kulkuyhteyksien ääreltä

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiökokous