Taloyhtiö ei voi kieltää lasten leikkimistä pihalla

Kirjoittanut Anna Karismo 19.2.2019
Lasten leikkejä ja pelejä ei voi kokonaan kieltää taloyhtiön pihalla. Sen sijaan pallopelejä voidaan rajoittaa esimerkiksi niin, ettei tietyllä alueella, kuten parkkipaikalla, saa potkia palloa.

Lasten leikkiminen taloyhtiön pihalla voi kiristää hermoja, mutta leikkimistä ei voi kokonaan kieltää. Rajoituksia voi tehdä yhteisellä sopimuksella, ei yksipuolisella ilmoituksella.

Kuka korvaa, jos pallo rikkoo jotain lasten pihaleikeissä? Lasten leikeistä syntyneet kiistat ovat yleistyneet taloyhtiössä. Helsingin Sanomat kertoi taloyhtiöstä, joka on kieltänyt kyltillä lasten jalkapallon pelaamisen pihalla. Kokonaan pallopelejä ei voi kuitenkaan estää. Lasten leikkejä koskevia kyselyitä tulee yhä useammin myös Isännöintiliittoon.

– Ulkoleikit kuuluvat normaaliin elämään, jota ei voida rajoittaa taloyhtiön hallituksen päätöksellä vetoamalla vaikkapa järjestysmääräyksiin, lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén sanoo.

Perusajatus on, että kaikilla on samat oikeudet pihan käyttöön, ja taloyhtiössä pitää sietää erilaisia elämisen ääniä ja tapoja.

Leikkimistä voi rajoittaa tietyillä alueilla

Taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus määritellä enemmistöpäätöksellä, millainen paikka se haluaa olla. Yhtiökokous tai hallitus voikin rajoittaa pelaamista yleisillä alueilla.

Ulkoleikit kuuluvat normaaliin elämään.

– Esimerkiksi jalkapallon pelaamisen voi kieltää taloyhtiön pysäköintialueen läheisyydessä, varatuomari Aki Rosén kiinteistöjuridiikkaan erikoistuneesta Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä sanoo. Samoin taloyhtiö voi kieltää pallon potkimisen seinään.

Jos jotain rikkoutuu, esimerkiksi autonikkuna tai -lamppu, pallon potkaisija tai heittäjä joutuu korvaamaan.

Jos leikit halutaan kieltää kokonaan, tarvitaan kaikkien suostumus

Taloyhtiön järjestyssäänöt ovat eräänlainen herrasmiessopimus; vanhempien on hyvä neuvoa lapsiaan niiden noudattamisessa. Vaikka kieltotaulu ripustettaisiin seinälle, taloyhtiö ei silti voi käytännössä rangaista pelaamisesta mitenkään – aivan kuten ei yleensä esimerkiksi aikuisten parveketupakoinnistakaan.

Jos lasten leikit haluttaisiin kokonaan kieltää, rajoitus pitäisi saada yhtiöjärjestykseen, mutta se saattaisi olla silti lainvastainen. Täyskielto vaatisi myös kaikkien osakkaiden suostumuksen.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Järjestyssäännöt Naapurit