Valtio voisi taata peruskorjauslainoja 100 miljoonalla eurolla − takausta ei myönnetty kertaakaan

Kirjoittanut Mari Schildt 25.2.2020 ja päivitetty 11.3.2020
Valtio on varautunut takaamaan asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainoja jo viiden vuoden ajan, mutta takausta ei ole myönnetty kertaakaan. Syynä on se, ettei sitä ole haettu kertaakaan.

Valtio on varautunut takaamaan taloyhtiöiden perusparannuslainoja jo viiden vuoden ajan 100 miljoonalla eurolla vuosittain, mutta takausta ei ole myönnetty kertaakaan. Syynä on se, ettei sitä ole haettu kertaakaan. Tilaajille

Laki asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakauksesta tuli voimaan jo viisi vuotta sitten, mutta ensimmäistä päätöstä odotellaan yhä. Valtiontakausta hallinnoivan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn rahoituspäällikkö Markku Aho sanoo, että kolmisenkymmentä eri tahoa on kysynyt takausmahdollisuudesta puhelimitse tai sähköpostitse, ja noin viiden kanssa on edetty paperien tasolle, mutta yksikään ei ole jättänyt varsinaista hakemusta.

− Me olemme vastanneet joillekin ehdollisesti, että näillä raja-arvoilla me voimme olla mukana. Lopullista takaushakemusta, johon luottolaitos olisi antanut konkreettisen lainoitussitoumuksen, ei kuitenkaan ole saatu, Aho sanoo.

Takauksella on tiukat ehdot

Valtiontakaus voi olla taloyhtiölle se viimeinen kortti, joka katsotaan, jos peruskorjausremontin rahoitusta ei ole saatu muilla keinoin järjestymään. ARAn valtiontakaus on kuitenkin ehdoiltaan sen verran tiukka, että se rajaa heikoimmat taloyhtiöt ulkopuolelle.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä. Jos olet jo tilaaja tai taloyhtiöllesi tulee Kotitalo-lehti, sinulla on lukuoikeus kaikkeen sisältöön. Luo tunnukset niin saat avaimen Kotitaloon!

Luo tunnukset
Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Kunnossapito