Miten taloyhtiön lämmitys säädetään kuntoon?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 21.2.2019
Lämmityskaudella on tärkeää laittaa patterin termostaatti oikeille asetuksille.

Kun taloyhtiön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien säädöt ovat kohdallaan, energiankulutus pysyy hallinnassa ja taloyhtiölle syntyy säästöä. Patterin ja sen termostaatin tilanne kannattaa tarkistaa.

Huoltoyhtiöt saattavat nostaa koko yhtiön lämpötilaa monella asteella, kun vain yhdessä asunnossa tuntuu kylmältä. Jos kiinteistön lämmitys on tasapainossa, ongelma pitäisi kuitenkin ratkaista vain kyseisessä asunnossa niin, että koko taloyhtiön energiankulutusta ei lisätä. Onko huoneistossa esimerkiksi tuuletettu oikein?

Venttiilit ja suodattimet tarkistettava

Kodeissa tehdään usein se virhe, että termostaatti peitetään verhoilla tai huonekaluilla. Silloin termostaatti tulkitsee huoneen lämpötilan väärin. Termostaatin ja patterin edessä pitäisi olla vähintään parinkymmenen senttimetrin rako, jotta ilma pääsee kiertämään.

Jopa 75 prosentissa Suomen asuinrakennuksissa ei ole kunnolla säädetty lämmitysjärjestelmää, energiatehokkuuden asiantuntijayhtiö Motiva arvioi. Patteriverkoston tasapainotus voisi vähentää taloyhtiön energiankulutusta jopa 15 prosenttia.

Termostaatin ja patterin edessä pitäisi olla vähintään parinkymmenen senttimetrin rako, jotta ilma pääsee kiertämään.

Esimerkiksi venttiilit ja lämmöntalteenotto on syytä tarkistaa keväällä, sillä vuotavina tai viallisina ne nostavat merkittävästi energiankulutusta. Niissä kiinteistöissä, joissa on käytössä jäähdytysjärjestelmä, vaihdetaan touko-kesäkuussa jäähdytykseen.

Kuka maksaa lämmityksen?

Taloyhtiöiden lämmityskustannukset katetaan yleensä kaikilta osakkailta kerätyillä yhtiövastikkeilla. Yleisin lämmitysmuoto kerros- ja rivitaloissa on vesikiertoinen patterilämmitys. Patteriverkostoon on säädetty maksimilämpötila, johon asukas ei voi vaikuttaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan huoneiston ihannelämpötila on 21 astetta. Asunto-osakeyhtiössä kannattaa pitää mielessä, että yhden asteen pudotus sisälämpötilassa säästää noin viisi prosenttia lämmityskustannuksissa.

Jos taloyhtiön hallitus haluaa varmistua siitä, että tekniset järjestelmät on huollettu, se voi pyytää huoltokirjat nähtäväkseen. Huoltoyhtiö täyttää niihin tekemänsä työt.

Tarkista, että ainakin nämä on tehty:

  • Ilmanvaihdon ja lämmitysverkoston säätöjen ja tuloilman asetusten tarkastaminen. Esimerkiksi kesäkaudella patteriverkostoa ei pitäisi enää lämmittää.
  • Tukokset ilmastointikanavissa ja suodattimissa on poistettu.
  • Jäähdytyslaitteisto on vuosihuollettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Huolto Lämmitys