Uusi jätelaki muuttaa taloyhtiöiden lajittelua – biojätekeräys pakolliseksi myös taajamissa

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 9.5.2022
Uusi jätelaki Pixabay

Viime kesänä voimaan tullut uusi jätelaki muuttaa lähivuosina erityisesti pienten ja pienissä taajamissa sijaitsevien taloyhtiöiden jätelajittelua.

Uusi jätelaki muuttaa taloyhtiöiden lajittelua. Mitkä lain määräykset tulevat seuraavaksi voimaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama?

Heinäkuun alusta lähtien biojätteen lajitteluvelvoite koskee myös taajamissa sijaitsevia, vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjä. Heinäkuussa 2024 lajitteluvelvoite laajenee kaikkiin yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitseviin taloyhtiöihin ja omakotikiinteistöihin. Osa kunnista on järjestänyt keräyksen jo aiemmin. Silloin muutoksia ei enää tule.

Taloyhtiöt voivat tehdä kiinteistökohtaisen biojätteen kuljetussopimuksen jäteyhtiön kanssa tai aloittaa biojätteiden kompostoinnin. Kompostointi edellyttää ilmoituksen tekemistä kunnalle.

Taloyhtiöiden kannattaa huomioida lajitteluvelvoitteen laajeneminen ja jätepisteiden uudistamisen tarve jo biojätteen keräystä järjestettäessä.

Jenni Valkama

Uusi jätelaki sisältää aikataulun. Millainen tuleva aikataulu on kokonaisuudessaan?

Pienmetalli sekä, lasi-, kartonki- ja muovipakkaukset tulevat taajama-alueilla sijaitsevien, vähintään viiden huoneiston taloyhtiöiden lajitteluvelvoitteen piiriin 1.7.2023 alkaen. Taloyhtiöiden kannattaa huomioida lajitteluvelvoitteen laajeneminen ja jätepisteiden uudistamisen tarve jo biojätteen keräystä järjestettäessä. Halutessaan voi perustaa usean kiinteistön yhteiskeräyspisteitä ja muuttaa nykyisiä jäteastioita usealle jätelajille sopiviksi. Kalliin sekajätteen väheneminen tuo pitkässä juoksussa säästöjä.

Kuntien on järjestettävä alueelliset kierrätyspisteet esimerkiksi puulle, puutarhajätteelle, huonekaluille, rakennusjätteille ja vaarallisille jätteille. Jätelaki velvoittaa kuntia järjestämään myös tekstiilijätteen erilliskeräyksen siirtymäajan päätyttyä 1.1.2023 alkaen.

Miten voimaan tulleita määräyksiä noudatetaan ja miten kierrätystä voitaisiin taloyhtiöissä lisätä?

Yleensä taloyhtiöt noudattavat jätelainsäädäntöä hyvin, mutta ilman lain velvoitteita kierrätystä harvemmin kehitetään. Jokainen asukas vaikuttaa kiinteistökohtaisen lajittelun onnistumiseen. Aktiivisella tiedottamisella taloyhtiö voi edistää jätteiden oikeaoppista käsittelyä. Taloyhtiöt voivat hyödyntää kuntien ja jätehuoltoyhtiöiden tuottamaa tiedotusmateriaalia.

Lue myös: Remonttijäte kierrätykseen – näin vähennät merkittävästi taloyhtiösi jätekuormaa

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 3/2022

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Jätteet