Barometri: Taloyhtiöiden hallitukset pelkäävät suotta putkiremonttia

11.1.2016
Putkiremonttiin kannattaa varautua ja tehdä kuntotutkimukset ajoissa. Oikein ajoitetulla remontilla vältetään kalliit putkiston vuodot.

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet pelkäävät turhaan putkiremonttien aloittamista, selviää Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrista. Putkiremontin läpikäyneiden taloyhtiöiden edustajat arvioivat hankkeen sujumista ja lopputulosta paljon myönteisemmin kuin sellaiset, jotka eivät ole remonttia vielä teettäneet.

Putkiremonttibarometrin mukaan käsitykset toteutusvaiheen onnistumisesta olivat heikot puheenjohtajilla, joiden taloyhtiössä ei ollut teetetty remonttia. Remontin läpivieneistä hallituksista taas selvä enemmistö arvioi, että urakan yleinen työnjälki oli hyvä, urakkatarjousten aikataulut ja hinnoittelu pitivät ja työt saatettiin hyvin loppuun.

Piirros: Suvi Segercrantz / BOTH
Piirros: Suvi Segercrantz / BOTH

Korjataan vasta kun vuotaa

Remontit tehdään yleensä vasta kun ongelma on jo akuutti.

Remontit tehdään yleensä vasta kun ongelma on jo akuutti. Isännöitsijöiltä kysyttäessä kävi ilmi, että ylivoimaisesti suurin syy putkiremonttien käynnistämiseen ovat putkistossa ilmenneet vuodot.

Kuntotutkimuksen perusteella remonttiin oli ryhtynyt vain 36 prosenttia vastanneista.

Teettäkää remontit ajoissa

Taloyhtiöissä kannattaisi teettää putkien kuntotutkimukset hyvissä ajoin ja toimia niiden perusteella. Näin säästetään osakkaiden rahaa.

– Vuotojen korjaaminen maksaa. Jos remontti joudutaan valmistelemaan kiireessä, siitä tulee kokonaisuutena kalliimpi kuin jos putket olisi korjattu ennen vahinkoja. Putkiremontti-ikään tulevien taloyhtiöiden määrä vain kasvaa lähivuosina, Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski huomauttaa.

Yleensä putkiremontti tehdään 50-vuotiaassa taloyhtiössä.

Uusien remontointitapojen hinnat nousevat

Yleensä putkiremontti tehdään 50-vuotiaassa taloyhtiössä. Viime vuonna remontoitiin eniten 1966 valmistuneita taloyhtiöitä. Putkiremontti käynnistyy keskimäärin 13 kuukauden kuluttua suunnittelun alkamisesta.

Barometristä selviää, että putkiremonttien hinnoissa on selvää nousupainetta. Erityisesti uusien remonttitapojen hinnat nousevat: sukitus, sujutus ja ruiskuvalu kallistuivat viime vuonna 13 prosenttia.

Putkiremonttibarometri on Isännöintiliiton vuosittain toteuttama kyselytutkimus. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Aro Systems Oy:n, Consti Talotekniikka Oy:n, Pipe-Modul Oy:n, Sewerex Oy:n ja LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n kanssa.

Putkiremonttibarometrissa 2015 kokemuksiaan kertoi 255 isännöitsijää. Haastatelluilla isännöitsijöillä oli käynnissä vajaat 700 putkiremonttia. Tutkimuksessa haastateltiin ensimmäistä kertaa myös hallitusten puheenjohtajia isännöitsijöiden lisäksi. Mukana oli 89 puheenjohtajaa putkiremontin läpikäyneistä taloyhtiöistä ja 258 sellaista, joilla remontti on joko suunnitteilla tai joilla ei vielä ole tarvetta remontille.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Putkiremontti