Airbnb:n suosio on kasvanut räjähdysmäisesti

Kirjoittanut Anna Karismo 13.2.2019
Airbnb:n kieltäminen taloyhtiössä on vaikeaa.

Airbnb:n ja muiden verkon majoituksenvälityspalveluiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime aikoina. Taloyhtiöön tulevat turistit harmittavat joitakuita, mutta täyskielto on vaikeaa.

Yhä useampi suomalainenkin turisti vuokraa loma-asunnon netin kautta, laittaa oman asuntonsa vuokralle tai vaihtaa asuntoja jonkun ulkomaalaisen kanssa loman ajaksi.

Airbnb on käyttäjälle kätevä, koska sen kautta näkee muiden turistien arvostelut asuntokohteista suoraan netistä. Hintakin on usein esimerkiksi hotellimajoitusta edullisempi muun muassa siksi, että majoituksesta ei yleensä makseta lainkaan veroja isäntämaalle tai isäntäkaupungille.

Välitystä vuokranantajan tietämättä

Palvelusta on tullut niin suosittu, että esimerkiksi New Yorkissa, Barcelonassa ja Pariisissa puhutaan jo uudenlaisen majoitusteollisuuden syntymisestä Airbnb:n ympärille. Pariisissa viranomaiset ratsaavat asuntoja, joita he epäilevät vuokratun Airbnb:n kautta. Viranomaiset etsivät ennen kaikkea vilpillisiä majoituksen välittäjiä, jotka ovat vuokranneet asunnon muka itselleen pitkäksi ajaksi, mutta välittävätkin sitä eteenpäin turisteille.

Ilmiö on tullut myös Helsinkiin. Esimerikiksi Taloussanomat kertoi jokin aika sitten helsinkiläisestä vuokraisännästä, jolle selvisi, että hänen vuokralaisensa välittävät asuntoa Airbnb:ssä ja asunnossa on vaihtunut väki tiuhaan.

Pitkienkin vuokrien hinnat nousevat

Taloyhtiöiden muille asukkaille jatkuvasti vaihtuvat turistit voivat olla vaivaksi, koska turistit muuttavat taloyhtiöiden elämää. Ranskassa turistien metelöinti on johtanut taloyhtiöiden sisäisiin kiistoihin. Paikallinen verottaja jää ilman tuloja samalla kun netin majoituksenvälittäjät syövät hotellien tienestejä.

Asunnon vaihtuviin asukkaisiin ei taloyhtiö voi puuttua.

Tavallisten ranskalaisten vuokrat nousevat, koska Airbnb-asukkaista vuokranantajat saavat paremmat tuotot. Pariisissa pelätään, että paikallinen elämä köyhtyy, kun alkuperäiset asukkaat alkavat tehdä tienestiä turistien suosimissa kortteleissa ja muuttavat itse asumaan muualle.

Ranskassa onkin ehdotettu, että Airbnb-turistien pitäisi maksaa 1,50 euron vero jokaisesta yöstä aivan kuten hotellivieraidenkin.

Airbnb ennakoi asiakasmääränsä Ranskassa kasvavan tänä vuonna liki kaksinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Yhtiö itse laskee tuoneensa esimerkiksi Pariisiin noin 185 miljoonaa euroa turismituloina viime vuonna.

Taloyhtiö ei voi puuttua vaihtuviin asukkaisiin

Suomen taloyhtiöissä ei ole ollut toistaiseksi ainakaan suuria järjestyshäiriöitä turistien vuoksi. Asunnon vaihtuviin asukkaisiin ei taloyhtiö voi myöskään puuttua.

– Käytännössä kyse on samasta asiasta kuin jos jonkun pysyvän asukkaan luona käy paljon vieraita. Ei siihen voi puuttua, lakiasiantuntija Marina Furuhjelm sanoo,

– Sen sijaan jos epäilee, että naapuriasuntoa vuokrataan eteenpäin omistajan tietämättä, niin kannattaa tietenkin informoida häntä. Jos ei tiedä, kuka asunnon omistaa, tiedon saa isännöinniltä, Furuhjelm sanoo.

– Luontevinta lienee, että isännöitsijä on sitten yhteydessä omistajaan.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Airbnb