Tonttivuokran korotus tuntuu osakkaiden lompakossa – tamperelaisyhtiö varautui ajoissa

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 9.9.2020
Kun tontin vuokrasopimus päättyy, on edessä usein tonttivuokran korotus. Kuva: Marjaana Malkamäki

Tamperelainen taloyhtiö uusi tonttinsa maanvuokrasopimuksen kaupungin kanssa pari vuotta sitten. Hyvä valmistautuminen auttoi sopeutumaan vuokran nelinkertaistumiseen, kertovat Riitta Jakosuo (vasemmalla) ja Anna Salo.

Kun pitkäaikainen tontin vuokrasopimus on loppumassa, on edessä usein tonttivuokran korotus.

Myös Tampereen Nekalassa sijaitsevassa Asunto Oy Kuoppamäentie 42–44:ssä elettiin vuosikymmen sitten jännittäviä aikoja. Vuonna 1959 tehty maanvuokrasopimus oli päättymässä 2015, ja tuleva tonttivuokran korotus pelotti monia osakkaita. Osalla Tampereen taloyhtiöistä uusi vuokrasopimus on korottanut vuokria jopa monikymmenkertaisiksi.

Taloyhtiön isännöitsijä, Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n Anna Salo oli yhteydessä kaupunkiin maanvuokrasopimuksen uudistamisesta talvella 2014.

– Olin yhteydessä tonttipäällikköön, koska kaupunki ei ollut meihin yhteydessä. Kuulin, että sopimus uusitaan vasta sen päättymisvuonna. Vuokrahinta perustuu rakennusoikeuteen, jota taloyhtiöllä oli 2 160 neliötä. Uudeksi vuokra-arvioksi kaupunki antoi 18 000 euroa vuodessa. Arvio oli tarkka, sillä lopullinen toteutuma oli 18 100 euroa, Salo kertoo.

Tontin lunastusmahdollisuutta yhtiö ei harkinnut. Salolla oli aiemmin tekemiensä selvitysten pohjalta tiedossa, että kaupunki ei ole halukas myymään vuokratontteja.

Tonttivuokran korotus ei ollut neuvotteluasia

Kun uuden vuokran määrä oli selvillä, taloyhtiön hallitus valtuutti Salon neuvottelemaan sopimuksesta. Salon mukaan sopimus muuttui käytännössä ainoastaan vuokrahinnan osalta. Sanamuotoja toki muokattiin 50-luvulta nykypäivään.

– Vuokran osalta yhtiöllä ei ollut neuvotteluvaraa. Vuokrahinnat ovat käypiä hintoja, joissa pysytään. Kaupunki ei voi tinkiä vuokrista kaupunkilaisten yhdenvertaisen kohtelunkaan vuoksi. Meidän osaltamme korotus oli maltillinen, sillä vanha vuokrasopimus oli sidottu elinkustannusindeksiin. Lisäksi rakennusoikeutta on vähän ja se on lähes kokonaan käytössä.

Kaupunki ei voi tinkiä vuokrista kaupunkilaisten yhdenvertaisen kohtelunkaan vuoksi.

Vuokrasopimuksen tekeminen sujui kokonaisuudessaan hyvin. Salo olisi kuitenkin toivonut, että kaupunki olisi käynnistänyt neuvottelut hieman aiemmin.

– Sopimus syntyi vasta reilu kuukausi ennen vanhan päättymistä. Tämä aiheutti yhtiölle ylimääräistä selvittelytyötä. Pankki vaati yhtiön panttauksen vuoksi tietoja maanvuokrasopimuksen uudistamisesta jo puoli vuotta ennen vuokrasopimuksen päättymistä, Salo sanoo.

Vuokra nousi, mutta lopputulos yllätti positiivisesti

Vanhassa vuokrasopimuksessa tontin vuokra oli 4 600 euroa vuodessa, joten vuokra lähes nelinkertaistui. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Riitta Jakosuon mukaan hallitus päätti huomioida tulevan vuokrakorotuksen jo keväällä 2014 tehdyssä budjetissa. Korkeampi budjetti hyväksyttiin yhtiökokouksessa, ja yhtiö pystyi näin nostamaan yhtiövastiketta sekä keräämään puskurirahaa korkeamman vuokran maksua varten.

Uusi vuokrasopimus astui voimaan 1.5.2015 ja jatkuu vuoteen 2065.

Vuokrankorotus nosti vastikkeita vain noin 2,5 prosenttia. Vastikkeet on pystytty pitämään myöhemminkin kohtuullisina. Tämän kevään yhtiökokouksessa hallitus esitti hoitovastikkeeksi 4,30 euroa neliöltä.

Jakosuon mukaan ennakointi, tiedottaminen ja avoin keskustelu ovat erittäin tärkeässä roolissa, kun tontin vuokrasopimus on päättymässä.

– Näin voidaan tehdä ajoissa oikeita toimenpiteitä ja saadaan kitkettyä turhat kauhuskenaariot. Itselläni on sellainen käsitys, että vuokrankorotus ei ole vaikuttanut yhtiömme osakkaiden arkeen kovin paljoa. Asukkaat ovat helpottuneita kustannusten nousun pienuudesta, Jakosuo sanoo.

Lue lisää: Kannattaako taloyhtiön ostaa vuokratontti omaksi?

Aiheesta muualla:

Yle: Tonttivuokra voi nousta kertarysäyksellä 15-kertaiseksi – kaksi tamperelaista taloyhtiötä saa vuokraan helpotuksen harvinaisella tavalla

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tontti Yhtiövastike