Tonttivuokran korotus tuntuu osakkaiden lompakossa – tamperelaisyhtiö varautui ajoissa

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 9.9.2020
Kun tontin vuokrasopimus päättyy, on edessä usein tonttivuokran korotus. Kuva: Marjaana Malkamäki

Tamperelainen taloyhtiö uusi tonttinsa maanvuokrasopimuksen kaupungin kanssa pari vuotta sitten. Hyvä valmistautuminen auttoi sopeutumaan vuokran nelinkertaistumiseen, kertovat Riitta Jakosuo (vasemmalla) ja Anna Salo. Tilaajille

Kun pitkäaikainen tontin vuokrasopimus on loppumassa, on edessä usein tonttivuokran korotus.

Myös Tampereen Nekalassa sijaitsevassa Asunto Oy Kuoppamäentie 42–44:ssä elettiin vuosikymmen sitten jännittäviä aikoja. Vuonna 1959 tehty maanvuokrasopimus oli päättymässä 2015, ja tuleva tonttivuokran korotus pelotti monia osakkaita. Osalla Tampereen taloyhtiöistä uusi vuokrasopimus on korottanut vuokria jopa monikymmenkertaisiksi.

Taloyhtiön isännöitsijä, Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n Anna Salo oli yhteydessä kaupunkiin maanvuokrasopimuksen uudistamisesta talvella 2014.

– Olin yhteydessä tonttipäällikköön, koska kaupunki ei ollut meihin yhteydessä. Kuulin, että sopimus uusitaan vasta sen päättymisvuonna. Vuokrahinta perustuu rakennusoikeuteen, jota taloyhtiöllä oli 2 160 neliötä. Uudeksi vuokra-arvioksi kaupunki antoi 18 000 euroa vuodessa. Arvio oli tarkka, sillä lopullinen toteutuma oli 18 100 euroa, Salo kertoo.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tontti Yhtiövastike