Varmista paloturvallisuus jouluna

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 15.2.2019
Paloturvallisuuden varmistamiseksi jätkänkynttilä pitää asettaa vähintään kymmenen metrin päähän talon seinästä ja kulkuväylistä.

Jouluinen kynttilänpoltto ei aina ole vaaratonta. Kotitalo kokosi kahdeksan yleisintä joulun tulipalojen aiheuttajaa ja kertoo niksejä paloturvallisuuden varmistamiseen.

Joulu on kynttilöiden, roihujen, ulkotulien ja sädetikkujen aikaa. Juhlan keskelläkin on tärkeää muistaa paloturvallisuus. Kynttilät sijoitetaan Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEKin mukaan usein jopa hengenvaarallisille paikoille. Ei tulla ajatelleeksi, että esimerkiksi lemmikkieläimet tai lapset voivat leikkiessään kaataa kynttilän.

Kinkkua paistaessa taas saatetaan irrottaa palovaroitin katsota, jotta hälytin ei reagoi uunista nousevaan lämpöön, ja joulukiireessä varoittimen takaisinlaitto unohtuu helposti. Jos joulu on sateinen, ulkotulien kanssa pitää olla erityisen tarkka. Roiskevaaran vuoksi niitä ei kannata polttaa ulkona.

Kotitalo kokosi yleisimmät vaaranpaikat ja vinkit niiden välttämiseen.

1. Verhot syttyvät palamaan, koska kynttilä tai lyhty on asetettu liian lähelle niitä

Sijoita kynttilä aina avoimelle paikalle. Tulen vieressä tai yläpuolella ei saa olla mitään, mikä voisi syttyä tuleen. Varmista myös, että lähellä ei ole mitään kynttilän lämmöstä taipuvaa.

2. Puinen kynttilänjalka syttyy palamaan, kun kynttilä palaa juureensa saakka

Kynttilänjalan pitää olla metallia, lasia, posliinia tai kiveä. Huolehdi, että kynttilä pysyy siinä tanakasti. Paperi- tai kangasmansetteja ei kannata käyttää kuin äärimmäisen tiukassa valvonnassa. Kynttilä on hyvä sammuttaa ennen kuin se on palanut aivan loppuun.

3. Lähekkäin asetetut tuikkukynttilät kuumentavat toisiaan

Vaikka sisustus- ja naistenlehdissä on näinä päivinä kauniita kuvia vieri viereen asetelluista tuikuista, kannattaa muistaa, että liian lähekkäin olevien tuikkujen lämpö nousee nopeasti. Ne saattavat syttyä palamaan yhdellä suurella liekillä ja palo voi levitä pöytään tai lähellä olevaan materiaaliin.

Tuikut pitää asettaa palamattomalle ja lämpöä eristävälle alustalle, vähintään viiden sentin etäisyydelle toisistaan. Turvallisia alustoja ovat SPEKin mukaan esimerkiksi tavalliset posliinilautaset tai kiviset pannunaluslevyt.

Jos tuikut syttyvät yhteen suureen liekkiin, se tukahdutetaan esimerkiksi sammutuspeitteellä tai matolla. Vettä ei saa käyttää. Steariini voi pahimmillaan olla jopa 250-asteista. Jos siihen heitetään vettä, käy kuin palavan rasvakattilan kanssa: siitä roihahtaa iso liekkipatsas.

4. Kynttilälyhty on liian umpinainen tai liian pieni

Jos tulelle on tilaa liian vähän, koko kynttilämassa voi kuumentua ja roihahtaa tuleen. Liekit nousevat korkealle ja palo leviää ympäristöön. Kynttilälyhdyn on oltava palamatonta ainetta ja tilavuudeltaan vähintään litran, jotta steariini ei kuumene liikaa eikä höyrysty. Lyhdyssä on oltava tuuletusaukkoja.

5. Kynttilälyhtyä tai tuikkua poltetaan muovin päällä, esimerkiksi parvekkeella muovituolilla

Jos lyhty kuumentuu tai kaatuu, tuli voi levitä kalusteeseen tai mattoon. Parvekekynttilää pitää polttaa aina turvallisessa lyhdyssä, joka kiinnitetään vahvasti riippumaan tai asetetaan palamattomalle alustalle niin, että tuuli ei pääse liikuttamaan kynttilää.

6. Tuuli lennättää ulkotulen

Huonosti sijoitettu tai palaessaan keventynyt ulkotuli voi lennähtää tuulen mukana pensaaseen, aitaan tai rakennuksen seinustalle, joka voi syttyä palamaan. Ulkotuli asetetaan aina tukevasti lumihankeen, hiekkaan tai palamattomaan, painavaan astiaan.

Tulet sijoitetaan koosta riippuen 3–5 metrin etäisyydelle palavasta aineesta sekä kulkuteistä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Jätkänkynttilät on pidettävä jopa 10 metrin etäisyydellä, koska niistä lentää kipinöitä pitkälle. Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.

7. Lapsi tai lemmikkieläin kaataa kynttilän

Esimerkiksi matto syttyy nopeasti palamaan, jos huoneessa ei ole aikuista. Älä jätä lapsia yksin huoneeseen, jossa on kynttilöitä heidän ulottuvillaan tai korkeudellaan. Älä muutenkaan jätä kynttilöitä yksin palamaan huoneisiin.

8. Sähkölaite sähähtää palamaan

Kynttilöiden ohella myös sähkölaitteiden kanssa on oltava tarkkaavainen, ja etenkin jouluna niitä käytetään tavallista enemmän. Televisiopalotkaan eivät ole Suomessa poikkeuksellisia. Niiden sammuttamiseen tarvitaan sammutuspeite, joka eristää lämmön ja sähkön tehokkaasti.

Sammutuspeite kuuluu nykyaikana joka talouteen, eikä se vaadi huoltoa ja tarkastuksia. Sen käyttöä on hyvä opetella etukäteen. Sammutuspeitteitä on saatavilla erikokoisia.

Jos tulipalo on päässyt syttymään eikä ole täyttä varmuutta palon täydestä sammumisesta, kannattaa soittaa hätänumeroon 112 ja pyytää tulemaan tarkistamaan, ettei mitään ole jäänyt kytemään.

Lue myös: Suositus: Palovaroittimet taloyhtiön vastuulle

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Paloturvallisuus