Suositus: Palovaroittimet taloyhtiön vastuulle

Kirjoittanut Laura Hyvönen 23.11.2021
Palovaroittimen pattereiden vaihto

Päätös palovaroittimien vastuun siirrosta voidaan tehdä yhtiökokouksessa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on perustanut lokakuussa yhteistyössä LähiTapiolan, Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton kanssa Paloturvallinen taloyhtiö -sivuston, joka muistuttaa palovaroittimien tärkeydestä taloyhtiöissä.

Sivuston tärkein suositus on, että taloyhtiöissä otetaan keskitetysti vastuu palovaroittimien toiminnasta.

Tulipalo on aina hengenvaarallinen palavan asunnon asukkaiden lisäksi naapureille ja muille asukkaille. Pelastustoimen taskutilaston mukaan yli puolessa asuntopaloista asunnosta puuttui palovaroitin, siinä ei ollut paristoa tai se ei toiminut.

Keskitetty kunnossapito parantaa turvallisuutta

Uudemmissa asuinrakennuksissa palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon, ja taloyhtiöllä on laitteiden kunnossapito- ja uusimisvastuu.

Vanhemmissa rakennuksissa on pääosin asukkaiden itse asentamat paristokäyttöiset palovaroittimet, joiden paristonvaihto, testaaminen ja uusiminen on asukkaiden omalla vastuulla. Kaikki eivät kuitenkaan pysty itse huolehtimaan asuntonsa palovaroittimista.

Taloyhtiössä voidaankin merkittävästi parantaa yhteistä turvallisuutta asennuttamalla palovaroittimet kaikkiin asuntoihin ja huolehtimalla niiden säännöllisestä kunnossapidosta keskitetysti.

Päätös palovaroittimien vastuun siirrosta tehdään yhtiökokouksessa, joka järjestetään monissa taloyhtiöissä tulevan alkuvuoden ja kevään aikana.

Lue myös: Liian moni taloyhtiö reputtaa paloturvallisuudessa murheellisin seurauksin – siksi pelastussuunnitelmaan pitää panostaa

Aiheesta lisää muualla:

SPEK: Paloturvallinen taloyhtiö

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 8/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus Vastuu