Tämä kevät on vihreä – kasveilla sisustaminen on nyt pop

Kirjoittanut Merilla Kivineva, Mia Rouvinen 29.4.2020
Viherkasveilla sisustaminen on kasvanut tänä keväänä, kun kotona ollaan enemmän. Kuvat: Merilla Kivineva

Puutarha-alan verkkokauppa on kasvanut tänä keväänä selvästi. Helsinkiläinen yrittäjä aloitti kukkien myynnin Woltin välityksellä ja on saanut siitä hyvää palautetta.

Lisääntynyt kotonaolo on innostanut ihmisiä piristämään kotiaan viherkasveilla ja suunnittelemaan parvekkeensa sisustusta ja parvekekukkia. Tämä näkyy verkkokaupan kasvuna pienissä ja isoissakin alan yrityksissä. Kasveilla sisustaminen alkaa onnistua jo kotoa poistumattakin, mitä voidaan pitää koronakevään myönteisenä sivuvaikutuksena.

Suomessakin yli 90 vuotta toimineen Interfloran ja muiden jo vakiintuneiden verkkokukkakauppojen lisäksi koronakevät on innostanut uusia alan toimijoita aloittamaan kasvien kotiinkuljetuksen. Yksi niistä on helsinkiläinen Harjun Kukka, josta kukkia woltataan koteihin.

Kukkia tilataan itselle piristykseksi ja läheisille juhlahetkiin

Harjun Kukan kukkia on myyty aiemmin taloyhtiön kivijalassa sijaitsevassa ravintolassa, mutta ravintola sulki ovensa tänä keväänä epidemian vuoksi.

– Pääosin asiakkaitani ovat yritykset, ravintolat, tapahtumat ja pitämäni kukkapajat. Koronan myötä asiakasvirtani kaikkosi käytännössä kokonaan ja kalenteri on tyhjä, yrittäjä Henna Riikonen kertoo.

Moni pienyrittäjä on uudistanut liiketoimintaansa ja tehnyt erilaisia tempauksia poikkeusaikana. Myös Riikonen päätti kokeilla uutta: kukkien kotiinkuljetusta ruoan kotiin kuljettamisesta tutun Woltin avulla. Hän huomasi pian, että juuri sitä ihmiset nyt kaipaavat.

– Kukkia tilataan itselle piristykseksi mutta myös ystäville esimerkiksi ristiäisten, synttäreiden ja muiden sellaisten juhlien kunniaksi, joita ei nyt voi pitää.

Harjun Kukan yrittäjä Henna Riikonen kertoo, että kasveilla ja kimpuilla piristetään itseä ja läheisiä.

Kun kotona vietetään paljon aikaa, peukalo alkaa vihertää myös monella sellaisella, joka ei tavallisesti niin paljon kasveja hoida. Sekään ei ole ongelma, Riikonen huomauttaa:

– Kuivakukkakimput ja -kranssit ovat nyt todella muodikkaita. Niiden kanssa ei tarvitse pohtia hoitoa, ja ne kestävät kauniina todella pitkään.

Kasveilla sisustaminen tuo kotiin eloa ja väriä

Riikonen yllättyi siitä, että ihmiset ostavat nyt perinteisten parvekekukkien ja leikkokukkakimppujen lisäksi paljon viherkasveja – kodin sisustukseen kaivataan siis eloa.

– Ehkä viherkasveista tulee kevätfiilis. Kevät on myös hyvä aika vaihtaa kukkien mullat ja kasvualustat, Riikonen muistuttaa.

Vaikka kasveilla sisustaminen veisi mukanaan, parvekkeelle ei vielä kannata kantaa lempiviherkasviaan. Moni huonekasvi pärjää ulkona vasta kesällä.

Nyt parvekkeelle kannattaa valita lajikkeita, jotka kestävät pikkupakkastakin, kuten ruukkunarsisseja, helmililjoja tai orvokkeja. Kesäksi parvekkeelle voi suunnitella myös omaa pientä yrttitarhaa, jota voi jo idättää kasvuun vaikka sisällä.

Nyt tilataan myös multaa ja kasvatusalustoja

Helsinkiläisestä K-rauta Oulunkylästä kerrotaan, että koronakevät näkyy lisääntyneenä verkkokauppana: kotiin tilaa puutarhapuolen valikoimista kaikkea mahdollista, mutta etenkin multa on ollut haluttu tuote.  

Multa on ollut nyt myös Plantagenin verkkokaupassa yksi suosituista tuotteista. Muita ovat viherkasvit, tuija-pensaat, kasvatusalustat sekä niiden lisätarvikkeet, kertoo Plantagenin aluemyyntipäällikkö Minna Inberg.

Verkosta tilataan etenkin multaa niin sisä- kuin ulkokasveillekin, mutta myös viherkasveja.

Plantagenin verkkokaupasta tehdyt tilaukset kuljetetaan asiakkaan antamaan osoitteeseen Suomen sisällä, mutta myös kaikista myymälöistä on saatavilla kotiinkuljetuspalvelu.

– Verkkokauppamme avautui vasta viime syksynä, joten vertailulukuja viime vuodesta ei ole kevään. Kuitenkin olemme selkeästi nähneet, että verkkokauppa on lisännyt suosiotaan meidän asiakkaidemme keskuudessa, Inberg toteaa.

Korona on kasvattanut koko alan verkkokauppaa selvästi

Puutarhamyymälöiden verkkokaupan kasvusta uutisoi viime viikonloppuna Yle. Sen mukaan esimerkiksi jyväskyläläisen Viherlandian verkkokauppamyynti on korona-aikana jo kymmenkertaistunut.

Verkkokaupan kasvu näkyy selvänä piikkinä myös S-ryhmässä.

– Meillä pihan ja puutarhan verkkokauppamyynnin pääpaino on Kodin Terrassa, jossa verkkokauppa on näin alkukaudesta jo moninkertaistunut viime vuoteen verrattuna. Se on jopa nelinkertaistunut, kertoo  S-ryhmän Prisman ja Kodin Terran verkkokauppojen myyntipäällikkö Mika Niemelä.

Hän kertoo, että verkkokaupasta ostetaan kotiin kuljetettuna kaikkea mahdollista mutta etenkin isoja tavaroita: esimerkiksi grillejä, puutarhakoneita ja paljuja.

Kodin Terran ja Prisman haaste puutarhapuolen verkkokaupassa on elävien tuotteiden eli kasvien kotiin toimittaminen. Tällä hetkellä niitä ei saa Prismasta eikä kaikista Kodin Terra -myymälöistä kotiin kuljetettuna.

– Kuljetuksissa pääyhteistyökumppanimme on Posti, eikä elävien kasvien toimittaminen onnistu Postin kautta. Pääkaupunkiseudun Kodin Terrassa on mahdollista valita pikatoimitus. Siinä käytämme toista kuljetuspalveluyritystä, jonka kautta kasvejakin voi tilata. Vaihtoehtoisten toimitustapojen kehittäminen koko maan osalta onkin nyt yksi tavoite, Niemelä sanoo.

Verkkokaupan piikistä osa jäänee pysyväksi muutokseksi

On vielä arvoitus, miten koronakevät vaikuttaa koko kauden verkkokauppamyyntiin. Niemelä uskoo monien muiden alan toimijoiden tavoin, että kevään verkkokaupan ostamisen piikistä osa jää pysyväksi.

– Yhä useampi on nyt kokeillut verkkokauppaa. Jos pystymme tarjoamaan hyvän asiakaskokemuksen, niin moni heistä ostaa verkosta myös tulevaisuudessa. Verkkokauppahan on ollut muutenkin kasvussa, mutta nyt siinä on tehty selkeä loikka. Jää kuitenkin nähtäväksi, mihin pysyvä verkko-ostamisen taso asettuu, hän sanoo.

Harjun Kukan Henna Riikonen odottaa arjen normalisoitumista, kalenterin täyttymistä ja kivijalkatilojen avaamista. Hän harkitsee kuitenkin jatkavansa kotiinkuljetusta myös jatkossa.

– Asiakkaat ovat siitä niin paljon tykänneet.

Lue myös: Parvekkeesta kesähuone? Parveketta saa sisustaa varsin vapaasti

Lue myös: Millaisia kasveja paahteiselle parvekkeelle, entä varjoisalle – kokosimme vinkit kasvien hankintaan

Aiheesta muualla:

Yle: Puutarhamyymälät toiveikkaina – “Ihmiset haluavat nyt laittaa koteja viihtyisämmiksi”

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Taloyhtiön seinien sisällä on koko elämän kirjo. Haluan tarjota Kotitalon lukijoille sisältöjä, jotka auttavat yhteispelin sujumisessa, tarjoavat ratkaisuja arkeen ja antavat luotettavaa tietoa. Toimin Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Mia Rouvinen

Kirjoittaja: Mia Rouvinen

Parempi asuminen ja palvelujournalismi ovat tärkeitä teemoja työssäni Isännöintiliiton tuottajana. Haluan tarjota Kotitalon lukijoille arkea helpottavia vinkkejä, ratkaisuja ja vaihtoehtoja, olipa kyse taloyhtiössä asumisesta, ilmastonmuutoksesta tai kaupungistumisen haasteista.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Mia Rouvinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Palvelut Parvekkeet