Taloyhtiön yhteiset sähkölaitteet ovat järkeviä hankintoja

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 28.11.2022
Anna-Kaisa Jormanainen

On ekologista hankkia taloyhtiöön yhteisiä sähkölaitteita. Lainaus sujuu turvallisesti, kun mukana on käyttöohjeet.

Kiertotalouden kannalta taloyhtiön yhteiset sähkölaitteet ovat hyvin kannatettavaa. Tähän tarkoitukseen on hyvä hankkia riittävän laadukas tuote, johon saa varaosia, ja huoltaa sitä säännöllisesti. Näin laitteen käyttöikä pitenee, johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista kertoo.

Taloyhtiön yhteiset sähkölaitteet hankkiessa on hyvä tarkistaa, että niissä on CE-merkintä ja varmistetaan, että ne ovat sopivia tarkoitukseensa. Esimerkiksi sisätiloihin tarkoitettua tuotetta ei osteta ulkokäyttöön. Lainatavaroilla on hyvä olla vastuuhenkilö, joka huolehtii käyttöohjeista ja huolloista ja johon otetaan yhteys, jos laitteeseen tulee vikaa. Vastuuhenkilö on usein hallituksen jäsen.

Mustosen mukaan on erityisen tärkeää, että lainalaitteiden mukana tulee selkeät ohjeet. Ikä- tai kokorajoituksen kaltaiset turvallisuustiedot on kirjattava näkyviin. Turvallisuuden lisäämiseksi poravasaran mukaan voi vaikkapa liittää kuulo- ja silmäsuojaimet tai sähköpotkulaudan ohjeissa suositella kypärää. Mikäli esine tarvitsee jonkun huoltotoimenpiteen joka käyttökerran yhteydessä, tämä mainitaan. Esimerkiksi ruohonleikkurit puhdistetaan yleensä käytön jälkeen.

Ennen laitteen käyttöönottoa pohditaan, millä ehdoin sitä lainataan. Tarvitaanko esineelle sähköinen tai paperinen varauskirja? Missä aparaattia säilytetään ja miten se haetaan ja palautetaan? Miten ilmoitetaan vioista, puutteista tai varkaudesta? Jokainen taloyhtiö pohtii itselleen sopivat rutiinit, yhtä ainoaa sopivaa mallia ei ole.

Lue myös: Naapureiden yhteinen auto korvaa perheen kakkosauton – Pirkkalat kuskaavat taloyhtiöautolla ruokakasseja ja lapsia

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Palvelut Taloyhtiöstrategia Yhteisöllisyys