Uimaan omalta laiturilta! Taloyhtiön ranta on poikkeuksellinen etu

Kirjoittanut Matti Tuovinen 29.6.2022
Mika Nuorva

Taloyhtiön ranta tuo kerrostaloasumiseen ylellisyyttä, mutta myös vastuun rannan käyttäjien turvallisuudesta.

Keski-Suomessa Viitasaarella sijaitsevan Asunto Oy Viitasaaren Loiston asukkailla on käytössään etu, joka on kerrostaloissa yhä melko harvinainen, vaikka elämmekin tuhansien järvien maassa. Heillä on nimittäin ihka oma taloyhtiön ranta.

Saunailtoina talon ulko-ovi käy taajaan, kun asukkaat kipaisevat pulahtamaan Keitele-järvessä, suoraan omalta laiturilta.

Taloyhtiön osakas ja sivutoiminen isännöitsijä Kristiina Ranta kertoo innostuneensa aamu-uinneista.

– Käyn järvessä keväästä syksyyn niin kauan kuin saan riitteen rikottua kantapäälläni.

Asukkaiden käytössä on jopa vene sähköperämoottorilla. Sen omistaa yksi osakkaista, mutta hän antoi veneen kaikkien käyttöön, kun taloyhtiö järjesti sille paikan talon rannasta.

Taloyhtiön ranta vaatii turvallisuuden huomioimisen

Oma ranta on hieno etu, mutta tuo mukanaan myös vastuun. Taloyhtiön hallituksen tehtävä on järjestää ranta turvalliseksi niin lapsille, vanhuksille kuin vaikkapa liikuntarajoitteisille.

Asunto Oy Viitasaaren Loistossa tämä huomioitiin alusta pitäen, Kristiina Ranta kertoo. Paikka suunniteltiin yhdessä asiantuntijan kanssa.

Rantaa kunnostettaessa kaivinkone nosti vesirajasta kiviä, joilla vahvistettiin penkkaa. Kivien jättämät kuopat täytettiin hiekalla, jolloin rannasta tuli turvallisempi. Samalla tehtiin veteen ulottuvat portaat ja tukeva laituri tikkaineen. Välttämättömät pelastusvälineet, kuten pelastusrengas, hankittiin niin ikään.

Rannan käyttöön liittyvät ohjeet kirjattiin pelastussuunnitelmaan. Nämä turvallisuusseikat myös kerrataan aina, kun taloyhtiön toimintakertomusta ja -suunnitelmaa käsitellään, Ranta kertoo.

Lapsiperheitä ei talossa tällä hetkellä asu, mutta lapsia käy usein vierailulla. Hallituksen turvallisuuslinjaus on, että jälkikasvu saa pelata rannalla vain aikuisten silmälläpidon alaisena.

Taloyhtiön ranta tarvitsee toimivan tiimimallin

Asunto Oy Viitasaaren Loistossa asioiden hoidossa auttavat asukkaista koostuvat tiimit. Niitä on yhteensä viisi: turvallisuus-, kunnossapito-, puutarha-, strategia- ja tarjoilutiimi. Turvallisuustiimiä vetää taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, muita isännöitsijä. Lisäksi mukana on kaikkien ryhmien kanssa työskentelevä tiimivastaava.

Kunnossapitotiimi hoitaa muun muassa laiturin noston syksyllä ja laskun keväällä. Puutarhatiimi taas vastaa esimerkiksi pihan istutusten kastelusta kesällä työvuorolistan mukaisesti.

Molemmissa tiimeissä työskentelevä Leena Perälä kertoo, että tiimityö käy mukavasta harrastuksesta, varsinkin puutarhapuoli.

– Kasteluvettä saamme omasta rannasta. Meillä tavalliset arkipuuhatkin ovat mukavia.

Kasteluvettä saamme omasta rannasta. Meillä tavalliset arkipuuhatkin ovat mukavia.

Perälän mielestä tiimit ovat hyviä myös siksi, että niissä tutustuu naapureihin. Samalla asukkaat sitoutuvat yhdessä tekemiseen – paremmin kuin jos kyse olisi tavallisista talkoista.

Kristiina Ranta kehuu osakkaita ja asukkaita muutenkin oma-aloitteisiksi.

– Jos myrsky tuo rantaan roskaa, vaikka muovipulloja, ne kyllä katoavat äkkiä.

Ammattilaisten apuna

Mutta toki ammattilaisiakin tarvitaan. Muun muassa kiinteistönhuolto on ulkoistettu. Se hoitaa kiinteistön kunnossapidon ja viheralueet sekä ulkoalueiden puhtaanapidon, talvella lumenaurauksen ja hiekoituksen. Tiimiläiset auttavat siistimällä jätekatosta, kolaamalla ja hiekoittamalla autopaikkojansa tarpeen mukaan.

Isännöitsijä Ranta sanoo, että vielä ei ole tullut vastaan sellaista tilannetta, jossa kiinteistönhoitaja sanoisi, ettei jokin asia kuulu hänelle.

– Hän tulee ilolla mukaan jopa talkoisiin, koska näkee, että meillä homma hoituu.

Sähköasentajaa taas tarvittiin viimeksi, kun tiimiläiset hoksasivat, että tontin kulmaan istutetut havut näyttäisivät talvella hienolta valaistuna. Kausivalot hankittiin, sähköasentaja teki työnsä, ja joulu valkeni valoisana.

Monilla järvimaisema

Kristiina Ranta laskee, että Viitasaaren Loiston 26 asunnosta 23:n ikkunasta ja parvekkeelta näkyy Keitele-järvi. Vain talon pääsisäänkäynnin yläpuolella sijaitsevat kolme yksiötä jäävät tästä paitsi.

Leena Perälä puolestaan naurahtaa, kun muistelee, kuinka aikoinaan päätyi talon asukkaaksi vähän kuin vahingossa.

– Tulin tuttavieni mukana asuntoesittelyyn. Sanoin heille, että jos olisin itse joskus etsimässä uutta asuntoa, niin tännehän muuttaisin. Lopulta kävikin niin, että ostin talosta asunnon. Järvimaisema ja ranta ovat olleet minulle ainainen haave.

Lue myös: Pihajuhlan paikka! Turkulaistaloyhtiö perusti kukkaniityn hukkamaalle

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha Taloyhtiöstrategia Yhteisöllisyys