Taloyhtiön kunto merkitsee paljon asuntokaupassa

30.11.2015
Kuva: Vesa-Matti Väärä As. Oy Rauman Lemsanpuistossa on isot remontit takana päin. Talossa sijaitsevan 31,5-neliöisen yksiön, myyntihinta on 89 500 €. Yhtiövastikkeen suuruus on 98,43 €/kk sisältäen vesimaksun. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Raadin arvioitavana on tällä kertaa 31,5 neliömetrin kerrostaloasunto Rauman keskustassa. Siisti yksiö sijaitsee 1970-luvulla rakennetussa talossa, jossa  kaikki isot remontit on tehty. Asunnon myyntihinta on 89 500 euroa eikä velkaosuutta ole.

Heikki Kauranen, Isännöintiliitto, kehityspäällikkö

“Tämä on 1970-luvun rakentamisen myönteinen esimerkki suurine ikkunoineen. Ajan tyyliin talossa on paljon yhteisiä tiloja: sauna, itsepalvelupesula mankelilla, urheiluvälinevarasto, jäähdytetty kellari, väestönsuoja, autopaikkoja hallissa ja ulkona.

Remontit on tehty. Se viittaa siihen, että talo on hyvin hallinnoitu ja isännöity. Asuntokin on remontoitu ja siisti, ja siitä samoin kuin taloyhtiöstäkin, jää hyvin positiivinen mielikuva. Jäin miettimään, että 31,5 neliön yksiö voi olla kahdelle pieni mutta yhdelle muutaman neliön liian suuri. Ihanne olisi noin 24 neliötä. Perusyksiötä hakevalle tämä ei ole vaihtoehto.”

Suuret remontit on tehty eikä viiteen vuoteen ole tulossa mitään suurempaa.

Merja Sunberg, Kiinteistömaailma Kotka, toimitusjohtaja

“Ihmettelin aluksi, mistä tässä on kysymys: Neliöhinta on 2 841 euroa neliöltä, kun toteutuneet neliöhinnat Raumalla ovat alta tuhannesta eurosta päälle kahteen
tonniin suhteellisen uusissa asunnoissa. Sitten ymmärsin. Suuret remontit on tehty eikä viiteen vuoteen ole tulossa mitään suurempaa. Vastikkeeksi jää vain 3,12 euroa neliöltä, ja se sisältää vielä vesimaksunkin.

Ilmeisesti liikehuoneistot tuovat vuokratuottoa. Jos tästä saisi vuokraa 450 euroa, ja sijoittaja maksaisi asunnosta noin 83 000 euroa, niin tuottoa saisi noin viisi
prosenttia. Sellaiseen ei ennen hyvinä aikoina tyydytty, mutta nykyään tämä kelpaa tuotoksi.”

Olli Turunen, Suomen vuokranantajat hallituksen jäsen, asuntosijoittaja

“Tässä on enemmän plussia kuin miinuksia, mutta suurin miinus on hinta. Asunto on erittäin nätti, ja varmasti helposti vuokrattavissa ja jälleenmyytävissä. Hinta on kova verrattuna Rauman toteutuneisiin hintoihin. Todennäköisesti joku asuntoon kyllä ihastuu ja on valmis maksamaan kelpo hinnan, mutta hyvälle vuokratuotolle tuolla hinnalla ei pääse.

Energialuokka G on hyvin huono. Sitä voisi ehkä remontoimalla parantaa. Vastike on yllättävän pieni, selittynee liikehuoneistoilla. Isot remontit on tehty. Niiden lisäksi keskeinen sijainti on plussaa. Taloyhtiön kunto on keskimääräistä selvästi parempi.”

Raati kiittää
• Pieni vastike, vaikka isot remontit tehty
• Hyvä varustelu ja autopaikat
• Yhtiön ja asunnon kunto

Raati moittii:
• Korkea hinta
• Koko
• Energialuokka kehno

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa