Taloyhtiön komposti tarvitsee yhteiset pelisäännöt

Kirjoittanut Laura Hyvönen 6.6.2022
Outi Kainiemi

Taloyhtiön komposti on ympäristöystävällinen, mutta sitoutumista vaativa vaihtoehto taloyhtiön biojätekeräykselle. Päätöksenteon pohjaksi kannattaa kysyä asukkaiden mielipiteet.

Kodin biojätteistä syntyy kompostoimalla ravinnerikasta multaa. Moni hankkii kompostin omakotitaloon, mutta myös taloyhtiön komposti on muun kierrätyksen tavoin yhteinen projekti.

Kompostin pitäminen toimintakunnossa vaatii hieman enemmän vaivaa ja yhteistä tahtoa kuin perinteinen biojätekeräys. Siksi suunnittelu kannattaa aloittaa asukaskyselyllä ja selvittää, mitä osakkaat ja asukkaat ajattelevat asiasta. Jos kannatusta löytyy, hallitus voi puntaroida varsinaista hankintaa.

– Kompostin paikka tulee valita huolella, jotta sinne on helppo viedä jätteet. Lisäksi paikan olisi hyvä olla sellainen, etteivät jyrsijät tai linnut löydä kompostin luokse, neuvoo Lassila & Tikanojan ympäristöjohtamisen asiantuntija Olli Miettinen.

Kompostin paikka tulee valita huolella, jotta sinne on helppo viedä jätteet.

Olli Miettinen

Taloyhtiön komposti vaatii ylläpitopuhteita

Taloyhtiön komposti vaatii toimiakseen säännöllisiä ylläpitopuhteita, kuten kääntämistä ja tyhjentämistä. Kompostilla pitääkin olla joko asukkaista valitut vuorottelevat kompostinhoitajat tai palvelu voidaan hankkia esimerkiksi kiinteistönhuollolta.

– Lisäksi kaikkien asukkaiden täytyy olla omassa jätteiden lajittelussaan aiempaa tarkempia. Esimerkiksi biojätepussit tai kananmunankuoret eivät maadu kotikompostissa, Miettinen huomauttaa.

Toimiva komposti tuottaa taloyhtiölle ilmaista multaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi talkooistutuksiin.

Lue myös: Taloyhtiön komposti voi korvata bioastian

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Jätteet