Taloyhtiön komposti voi korvata bioastian

Kirjoittanut Kirsi Salo, Suvi Wulff 11.2.2019
Komposti voi sopia taloyhtiöönkin.

Biojätteen erilliskeräyksestä voi luopua, jos taloyhtiön asukkaiden kesken saadaan muodostetuksi toimivat pelisäännöt kompostointiin.

Taloyhtiön kompostilla voi korvata biojätekeräyksen. Pääkaupunkiseudulla vähintään kymmenen asuinhuoneiston kiinteistöllä biojätekeräys on pakollinen, jos taloyhtiö ei kompostoi itse.

– Ympäristön kannalta on parasta, että biojäte saadaan hyödynnetyksi syntypaikallaan. Kun taloyhtiö kompostoi biojätteen itse, ei biojätettä tarvitse kuljettaa eikä synny kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n ympäristöasiantuntija Anu Helosvuori.

Kompostoinnilla voi myös säästää rahaa jätemaksuissa, jos kaikki asukkaat saadaan käyttämään kompostia oikein.

Kompostoinnilla voi myös säästää rahaa jätemaksuissa, jos kaikki asukkaat saadaan käyttämään kompostia oikein. Tuloksena on kelpo multaa, jota kaikki asukkaat voivat käyttää ilmaiseksi, kun niin sovitaan.

Komposti on yhteinen hanke

Taloyhtiössä kompostointi vaatii asukkaiden sitoutumisen sekä paljon tiedottamista. Hallituksen ei kannata päättää kompostista hätiköiden, vaan asiasta kannattaa käydä asukkaiden kanssa keskustelua ennakkoon.

Kompostin hoitaminen vie viikossa noin 20-30 minuuttia. Sen vuoksi taloyhtiön asukkaiden on nimettävä kompostille pari hoitajaa keskuudestaan tai ostettava hoito esimerkiksi kiinteistönhuoltoyritykseltä. Asukkaat on myös ohjeistettava kompostin käytöstä ja jätteen lajittelusta – mieluummin säännöllisin väliajoin, sillä asiat unohtuvat.

Ympärivuotiseen elintarvikejätteen kompostointiin tarvitaan lämpö- ja jyrsijäeristetty kompostori. Sen sijoituspaikasta lähelle naapuritontin rajaa on neuvoteltava naapurien kanssa etukäteen. Sopiva paikka on riittävän kaukana ikkunoista, ovista ja ilmanottoaukoista sekä talousvesikaivoista.

Risujen ja lehtien kompostointiin riittää kevyempikin malli. Hyvässä kompostissa ei juokse muurahaisia, vaan sitä kansoittavat lierot, hajottajahyönteiset ja sienet.

Eroon biojäteastiasta

  1. Pitäkää aloitekeskustelu asukkaiden kesken tai selvittäkää kiinnostusta kyselyllä.
  2. Tehkää päätös kompostointiin siirtymisestä.
  3. Valitkaa asukasmäärän mukaan muutamia vuorottelevia kompostin hoitajia.
  4. Kompostin hoidon voi sopia myös erikseen kiinteistönhuoltoyrityksen vastuulle.
  5. Lopuksi isännöinti ilmoittaa kirjallisesti talousjätteen kompostoinnista alueen ympäristökeskukseen ja anoo vapautusta biojätteen erilliskeräyksestä.
Kirsi Salo

Kirjoittaja: Kirsi Salo

Taloyhtiön hallitustyö on tärkein varallisuudenhoitokeinoni. Isännöintiliiton viestintäpäällikkönä autan isännöintialaa ymmärtämään muutoksia, kehittymään ja siten hoitamaan kotejamme ja omaisuuttamme paremmin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kirsi Salo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Jätteet